VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/09/20

.Je nejako definovany druh prace,ktoru by som mohol robit?

Dobry den,obraciam sa na Vas s prosbou o radu,som invalid a mam zníženú schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 percent.Je nejako definovany druh prace,ktoru by som mohol robit?Mam moznost zamestnat sa ako brigadnik v pekarni na useku balenia vyrobkov.Preto sa pytam,aby som nahodou neprisiel aj o to malo,ktore poberam,viete aka je tazka doba a mam obavy,ze z 300eur vyzit zachvilu nebude realne,este by som si rad privirobil kym ako tak vladzem.
Vopred dakujem za skoru odpoved,

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Zákon v súčasnosti neobmedzuje poberanie invalidného dôchodku a možnosť pracovať. Môžete byť zamestnaný, či pracuje na dohodu alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba. Invalidný dôchodok môže poberať aj bez ohľadu na výšku zárobku.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Invalidné dôchodky majú občanom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne alebo úplne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, sčasti nahradiť ich príjem pred vznikom invalidity.
V novom dôchodkovom systéme môže občan počas poberania invalidného dôchodku bez obmedzenia pracovať.
V tomto prípade občan zo svojej mzdy v platí všetky dôchodkové odvody tak ako každý pracujúci občan okrem odvodov na invalidné poistenie.
zdroj: http://openiazoch.zoznam.sk/dochodkove-sporenie/invalidny-dochodok

eporadca povedal(a)...

Výška celkového príjmu má však vplyv na výšku poskytnutých príspevkov, ak invalidný dôchodca žiada o kompenzáciu podľa zákona č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.