VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/09/03

Môžem robiť svojmu synoví osobného asistenta?

Dobrý deň,
prosím Vás, môžem robiť osobného asistenta svojmu 18 ročnému synovi, autistovi, ktorý má VI.stupeň odkázanosti a nepretržitý dohľad pri väčšine činnosti. Syn je v týždennom autistickom centre, teda vodím ho v pondelok ráno do centra a v piatok poobede ho beriem domov. Mám nárok na príspevok osobného asistenta cez víkend a v piatok poobede a v pondelok ráno, keď ho sprevádzam do školy a späť domov?  Keď je chorý, zavolajú mi a ide domov, kde sa o neho starám. Alebo ak je dovolenka v centre, alebo nejaké štátne sviatky. Som rozvedená, nezamestnaná, vedená na úrade práce.
Ďakujem,

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Problematika osobnej asistencie je opísaná v
http://eporadna.blogspot.sk/2013/07/ako-sa-rozhodnut-opatrovanie-vs-osobna.html

eporadca povedal(a)...

Osobná asistencia je jedna z foriem pomoci pre osobu so zdravotným postihnutím, ktorú štát realizuje formou peňažného príspevku na osobnú asistenciu.
O tento príspevok požiada priamo občan so zdravotným postihnutím na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVaR) podľa miesta trvalého bydliska. UPSVaR tento druh kompenzácie navrhne v posudku a prizná počet potrebných hodín osobnej asistencie na celý kalendárny rok.

Najdôležitejšími princípmi osobnej asistencie sú nezávislosť a samostatnosť človeka s postihnutím. To neznamená, že by mohol žiť sám, ale prostredníctvom osobnej asistencie má možnosť rozhodovať sa o svojom živote a prevziať zaň zodpovednosť. Človek so zdravotným postihnutím, ktorý v dôsledku postihnutia nemôže vykonávať niektoré úkony, napr. nevyhnutné životné úkony, úkony súvisiace s mobilitou alebo dorozumievaním, prostredníctvom zmluvy poverí osobného asistenta, aby mu pomáhal pri tých činnostiach, ktoré z dôvodu postihnutia nemôže vykonávať vôbec, alebo iba s pomocou inej osoby.
Človek ktorý dobrovoľne, na základe písomnej dohody dáva svoju fyzickú silu a čas do služieb človeka s postihnutím na základe jeho požiadaviek a potrieb. Osobný asistent nemôže byť blízkym rodinným príslušníkom užívateľa. Na uzatvorenie zmluvy s osobným asistentom, ktorý je súčasne aj rodinným príslušníkom zákon pozná dve výnimky.

Osoba s ťažkým zdravotným postihnutím si vyberá a hľadá osobných asistentov sama. Uzatvára zmluvy, mesačne vypracováva výkazy o odpracovaných hodinách asistenta, vypláca asistentovi mesačne odmenu, ktorú mu na základe podpísaných výkazov o odpracovaných hodinách posiela UPSVaR.

Užívateľ asistencie môže mať neobmedzený počet asistentov. Na to, aby niekto robil osobného asistenta nie je potrebná žiadna špeciálna kvalifikácia alebo vzdelanie. Jedinou podmienkou plynúcou zo zákona je vek 18 rokov a spôsobilosť na právne úkony. Osobná asistencia nemá pracovno-právny charakter a nie je ani upravená v Zákonníku práce. Uzatvára sa Zmluva o výkone osobnej asistencie medzi dvoma fyzickými osobami, ktorá je upravená Občianskym zákonníkom.

Osobnú asistenciu môže vykonávať fyzická osoba, ktorá môže byť súbežne zamestnaná, dobrovoľne nezamestnaná, evidovaná na úrade práce, študent alebo má status podnikateľa. Príjem z osobnej asistencie je zdaniteľný, takže sa musí vykazovať v ročnom zúčtovaní dane z príjmu.

eporadca povedal(a)...

Peňažný príspevok na osobnú asistenciu sa môže poskytovať aj vtedy, ak osobnú asistenciu vykonáva rodinný príslušník fyzickej osoby s ŤZP (manžel, manželka, rodičia, deti, starí rodičia, vnuci, súrodenci, nevesta, zať, svokor, svokra), rodinní príslušníci však môžu vykonávať len niektoré činnosti a najviac v rozsahu 1460 hodín ročne.

zdroj:http://www.employment.gov.sk/pp-na-osobnu-asistenciu.html