VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/09/25

V čase podavania žiadosti príspevku na opatrovanie už musi byť nezamestnaná, alebo mu môže ešte plynúť vypovedná lehota.., ?

Dobry den chcela by som sa prosim spytat,ze ked ide fyzicka osoba ziadat o opatrovanie svojej matky ztp a este pracuje,v case podavania ziadosti uz musi byt nezamestnana alebo mu moze este plynut vypovedna lehota.., ?lebo ak sme to spravne pochopili,kym si podame ziadost az do schvalenia to moze trvat aj 90dni.., ? a podavame tu ziadost na urade v obci kde byva fyzicka osoba ktora bude poskytovat opateru? A este prosim ked ma ZTP osoba ,o ktoru sa budeme starat este vo vlastnictve dom na seba napisany..? nemame narok na prispevok? Dakujem prosim poradte.

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Oprávnená osoba

Oprávnenou osobou na peňažný príspevok na opatrovanie je fyzická osoba, ktorá

opatruje fyzickú osobu s ŤZP a

je manžel, manželka, rodič, náhradný rodič, súdom ustanovený opatrovník, dieťa, starý rodič, vnuk, vnučka, súrodenec, nevesta (aj ovdovená žena po synovi svokry alebo svokra) , zať (aj ovdovený muž po dcére svokry alebo svokra)., svokor, svokra, švagor, švagriná, neter, synovec fyzickej osoby s ŤZP alebo
býva s fyzickou osobou s ŤZP.

Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť len jednej oprávnenej osobe.

Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj vtedy, ak fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ŤZP, vykonáva zamestnanie a jej mesačný príjem z tohto zamestnania nie je vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima. Vykonávanie zamestnania nesmie byť v rozpore s účelom a rozsahom opatrovania fyzickej osoby s ŤZP.

Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj vtedy, ak si fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ŤZP zvyšuje kvalifikáciu formou

štúdia popri zamestnaní,
kombinovaného štúdia a štúdia jednotlivých vyučovacích predmetov alebo
externého štúdia

a v čase svojej neprítomnosti

eporadca povedal(a)...

Na Vašu prvú otázku: môže byť pokojne aj zamestnaná, aj nezamestnaná..máte to vyššie spomenuté.

Druhej otázke ohľadom vlastníctva bytu a príspevku veľmi nerozumiem.. Neviem ako to myslíte. Ak máte na mysli príspevok na opatrovanie a vlastníctvo bytu opatrovanej osoby. Tieto dva prvky si navzájom neprekážajú.Môže poberať príspevok aj vlastniť byt.