VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/09/25

Predlzena rodicovska dovolenka s rodicovskym prispevkom a materska skola

Dobry den,

chcela by som Vas poziadat o informaciu, ci moze dieta s dlhodobo zlym zdravotným stavom navstevovat Matersku skolu na max 4. hodiny denne.?
Zaroven ci nestracam narok na rodicovsky prispevok a poistenie zo strany statu?

Vopred dakujem za odpoved.

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Prvá otázka

Odpoveď
.Podmienkou nároku na rodičovský príspevok je o.i. aj riadna starostlivosť o dieťa.
- dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom navštevuje najviac 4 hodiny denne materskú školu
-ak dieťa navštevuje najviac 4 hodiny materskú školu a jeho rodičia( alebo iné oprávnené osoby) sú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Ak nie je splnená ani jedna z vyššie uvedených dvoch podmienok, potom ak dieťa začne navštevovať materskú školu, nárok na rodičovský príspevok zanikne.

eporadca povedal(a)...

Čo je to riadna starostlivosť o dieťa?

Z § 3 ods. 3 zákona vyplýva, že riadna starostlivosť o dieťa je starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme všestranného fyzického vývinu a psychického vývinu dieťaťa, najmä primeraná výživa dieťaťa, hygiena dieťaťa, výchova dieťaťa a dodržiavanie preventívnych prehliadok dieťaťa podľa osobitného predpisu.

Záleží len na rodičovi, či sa o dieťa bude starať osobne, alebo sa oň postará druhý rodič, babka, súkromná opatrovateľka, či jasle. Podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú aj vtedy, ak oprávnená osoba zabezpečí riadnu starostlivosť inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou (§ 3 ods. 4 zákona).

Ak rodič umiestni dieťa do škôlky alebo do jaslí, je na jeho zvážení, či by sa mu finančne neoplatil viac príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa poskytuje vo výške preukázaných nákladov na starostlivosť v tomto zariadení, najviac však vo výške 230 eur. Za predpokladu, že rodič spĺňa podmienky ustanovené zákonom pre poberanie príspevku na starostlivosť o dieťa, môže si vybrať, či bude poberať rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť o dieťa. Nemôže však poberať oba príspevky súčasne.

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/rodicovsky-prispevok/

eporadca povedal(a)...

2. otázka
Odpoveď

Nie nestrácate.