VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/09/04

Rada by so vedela , kedy by som mohla požiadať zase o dôchodok.

Dobry  den  potrebovala  by  som  od  vas   radu .Bola  som ohladom  dôchodku  prejednavana  27.2.2013 , Rada  by  so  vedela , kedy  by  som  mohla  požiadať  zase  o dôchodok, Za porozumenie  dakujem .

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Neviem konkrétne čo máte na myslí.

Ak žiadate o zvýšenie dôchodku:

Invalidný dôchodok je možné po jeho priznaní zvýšiť, ak dodatočne predložíte hodnoverné doklady o dobe poistenia (zamestnania) alebo o sume vymeriavacích základov (hrubých zárobkov), ktoré neboli pre nárok na invalidný dôchodok a jeho výšku zhodnotené. Tiež je to možné vtedy, ak sa vám ako poberateľovi invalidného dôchodku zhorší zdravotný stav (zhoršenie zdravotného stavu musí byť preukázané a potvrdené odbornými lekárskymi nálezmi). O takéto zvýšenie invalidného dôchodku treba požiadať neformálnou žiadosťou (požiadať oň písomne listom, teda nepotrebujete k tomu vypĺňať špeciálne tlačivo).

eporadca povedal(a)...

Posudkový lekár ma uznal za invalidného. Invalidný dôchodok mi zamietli, keďže nemám potrebný počet rokov dôchodkového poistenia. Môžem si doplatiť poistné za dobu evidencie na úrade práce

Poistné na dôchodkové poistenie sa môže zaplatiť dodatočne za obdobie, počas ktorého ste boli zaradený do evidencie nezamestnaných občanov. Doplatiť poistné na dôchodkové poistenie za takéto obdobie môžete v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu.

eporadca povedal(a)...

Čo v prípade, ak nesúhlasím s rozhodnutím o invalidnom dôchodku?

Po doručení rozhodnutia o nepriznaní invalidného dôchodku môžete podať návrh na jeho preskúmanie príslušným krajským súdom (opravný prostriedok) v lehote do 30 dní od doručenia rozhodnutia. V rámci preskúmavacieho konania bude váš zdravotný stav opakovane prehodnotený posudkovým lekárom pobočky Sociálnej poisťovne a následne posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne, ústredie. O opravnom prostriedku v konečnom dôsledku rozhodne príslušný krajský súd. Ak nevyužijete možnosť podania opravného prostriedku, môžete požiadať na základe neformálnej žiadosti o znovuposúdenie zdravotného stavu.

eporadca povedal(a)...

Ak máte zamietnutú žiadosť o invalidný dôchodok a váš zdravotný stav nedovoľuje vykonávať trvalo prácu môžete o 6mesiacov požiadať znovu o posúdenie zdravotného stavu.

zdroj:http://peniaze.pravda.sk/dochodok/clanok/65083-je-mozne-zvysit-invalidny-dochodok-uz-po-jeho-priznani/

Unknown povedal(a)...

Nemal som dost bodov na pruznane invalidneho dochodku ale nemozem vykonavat ptrvalo pracu kedy si mozem znovu podat ziadost o invalidny dochodok.