VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/09/30

Hľadám si prácu a som ZP

Dobrý deň.

Volám sa Lenka. Mám 28 rokov. Pochádzam z okresu Prievidza.  Nemôžem nájsť prácu. Hľadám si vo väčšom meste v Nitre, kde by s om sa chcela osamostatniť a spoliehať sa sama na seba. Mám vyštudovanú aj vysokú školu. Neviete m poradiť ako mám hľadať prácu keď som ZP?

E-shop OZ Barlička


2013/09/27

Može vykonavat osobnu asistenciu,ked je vedeny na UPSvaRe......?

Dobry den.Chcela by som Vas poprosit o radu,či mi manžel može vykonavat osobnu asistenciu,ked je vedeny na UPSvaR,chodi sa pravidelne hlasit,a pobera hmotnu nudzu,či o hmotnu nudzu nepride,a mame školopovine dieta,či ono nepride o prispevky,,ako je preplacanie cestovneho,atd.Vopred Vam dakujem.Slovikova.

Chcem sa spýtať ako by som mala byť správne posudzovaná....

Dobrý deň,
Mala by som otázku ohľadom dávky v hmotnej núdzi a príspevku na bývanie.
2 roky, po škole som podnikala na živnosť. Teraz som ukončila živnosť a zapísala sa na úrad práce, keďže nemám žiadny príjem, ani mi nevznikol nárok na dávky v nezamestnanosti, požiadala som si o sociálne dávky a príspevok na bývanie. Bývam v rodičovskom byte v ktorom žijem od malička. Teraz v ňom bývam sama, nakoľko rodičia sa odsťahovali do RD, otec si nechal trvalý pobyt v byte v ktorom bývam. Úradníčka ale odo mňa žiada nájomnú zmluvu podla par.663 občianskeho zák. Pritom som jej ale doniesla čestné prehlásenie otca, že v byte nebýva a aj som s rodičmi uzavrela Dohodu o užívaní bytu (v tom zmysle, že pokiaľ si platím náklady spojené s užívaním bytu, môžem v byte bývať).
Ja svojim rodičom platím len sumu nákladov, žiadny profit na tom nemajú. Má právo odo mňa žiadať pracovníčka takúto zmluvu, prečo jej nestačí dohoda o užívaní bytu? Nechcem aby to rodičia museli priznať ešte ako príjem z prenájmu z ktorého budu musieť odviesť daň.
Bolo mi povedané, že zákon pozná len nájomníka alebo vlastníka, no okrem zmluvy som musela priniesť aj iné doklady ako: potvrdenie o zaplatení predchádzajúceho nájomného od správcovskej spoločnosti (kde sa so mnou "bavili" len na základe rovnakého priezviska) alebo potvrdenie o zaplatení za odvoz odpadu a iné., kde bolo moje meno vpísané do kolónky "vlastník", a teda ma posudzovali zase ako vlastníka. Chcem sa spýtať ako by som mala byť správne posudzovaná?
Ďakujem za odpoveď.

2013/09/25

Predlzena rodicovska dovolenka s rodicovskym prispevkom a materska skola

Dobry den,

chcela by som Vas poziadat o informaciu, ci moze dieta s dlhodobo zlym zdravotným stavom navstevovat Matersku skolu na max 4. hodiny denne.?
Zaroven ci nestracam narok na rodicovsky prispevok a poistenie zo strany statu?

Vopred dakujem za odpoved.

V čase podavania žiadosti príspevku na opatrovanie už musi byť nezamestnaná, alebo mu môže ešte plynúť vypovedná lehota.., ?

Dobry den chcela by som sa prosim spytat,ze ked ide fyzicka osoba ziadat o opatrovanie svojej matky ztp a este pracuje,v case podavania ziadosti uz musi byt nezamestnana alebo mu moze este plynut vypovedna lehota.., ?lebo ak sme to spravne pochopili,kym si podame ziadost az do schvalenia to moze trvat aj 90dni.., ? a podavame tu ziadost na urade v obci kde byva fyzicka osoba ktora bude poskytovat opateru? A este prosim ked ma ZTP osoba ,o ktoru sa budeme starat este vo vlastnictve dom na seba napisany..? nemame narok na prispevok? Dakujem prosim poradte.

2013/09/24

Dobrý deň, som študentkou 6 ročníka denného štúdia na vysokej škole a mám 26 rokov.....

Dobrý deň, 
som študentkou 6 ročníka denného štúdia na vysokej škole a mám 26 rokov, pričom som prekročila štandardnú dĺžku štúdia, a preto nemám nárok na sociálne štipendium. S rodičmi nebývam, ale bývam s invalidným dôchodcom, kde mám aj trvalý pobyt už viac ako rok. Nie som vlastníčkou ničoho. Na úrade sociálnych vecí a rodiny mi povedali, že musím mať súdom stanovené výživné od rodičov o hodnote min. 30% životného minima (obidvaja rodičia pracujú). Zaujíma ma, kto sa v mojom prípade berie ako spoločne posudzovaná osoba a aj či musím mať súdom stanové výživné od rodičov vzhľadom na to, že už nie som nezaopatrené dieťa a mám s nimi dobrý vzťah? Mám nárok na pomoc v hmotnej núdzi? 

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

2013/09/23

Výstava

Srdečne Vás pozývame na výstavu bižutérnych produktov v priestore CMR na adrese Matice slovenskej 13 v Prešove.

2013/09/20

.Je nejako definovany druh prace,ktoru by som mohol robit?

Dobry den,obraciam sa na Vas s prosbou o radu,som invalid a mam zníženú schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 percent.Je nejako definovany druh prace,ktoru by som mohol robit?Mam moznost zamestnat sa ako brigadnik v pekarni na useku balenia vyrobkov.Preto sa pytam,aby som nahodou neprisiel aj o to malo,ktore poberam,viete aka je tazka doba a mam obavy,ze z 300eur vyzit zachvilu nebude realne,este by som si rad privirobil kym ako tak vladzem.
Vopred dakujem za skoru odpoved,

2013/09/17

Výška príspevku na absolvenstkú prax.

Dobrý deň,
 chcela by som sa opýtať, aká je momentálne výška príspevku na absolvenstkú
 prax.
 Ďakujem.

2013/09/16

Neviem či to však platí aj pre vytvorenie PM pre znevýhodnených občanov a ZŤP nad 70%.?

Dobrý deň,

potreboval by som v budúcnosti presvedčiť zamestnávateľa aby ma zamestnal ako šoféra TAXI služby. 
Ľudí s praxou šoférovania a znalosťou mesta je veľa. 
Preto ak sa dá uplatniť príspevok aj na takéto zamestnanie (nikdy som o tom nepočul) rád by som vedel ako sa k nemu dopracovať a prípadne mu zaplatiť za čas ktorý musí osobne stráviť na úradoch. 
Kompetentný kolega na UPSVaR v TN má dovolenku a na mail mi doteraz neodpovedal. Mal mi poslať niekoľkostranový dokument. Ani celková komunikácia za veľa nestojí. 

Viem že príspevok na vytvorenie pracovného miesta sa vyslovene netýka zamestnania šofér ani závozník. 
Neviem či to však platí aj pre vytvorenie PM pre znevýhodnených občanov a ZŤP nad 70%.

Ďakujem

2013/09/13

Boccia paralympionici prídu do Prešova :: MEDIÁLNA SPRÁVA (Rastislav Sabatula)



PREŠOV: Východniari budú mať vo štvrtok (19. september 2013) unikátnu príležitosť vidieť a počuť naživo reprezentantov Slovenska v hre boccia na svetových paralympiádach. Róbert Ďurkovič, účastník troch svetových Paralympiád pricestuje do Prešova z Bratislavy. Besedovať by mal prísť tiež úradujúci Majster Európy z Portugalska 2013 Samuel Andrejčík zo Sniny. V hre sú aj ďalšie zvučné mená...   

Ľudia s ťažkým telesným postihnutím často žijú pasívny život izolovane od spoločnosti a s pocitom, že je to ich nezmeniteľný osud. Pre týchto ľudí je veľmi dôležité, najmä v mladom veku, spoznať svoje schopnosti a príležitosti, ktoré ponúka svet. Spoločenská hra boccia bola vymyslená práve pre túto cieľovú skupinu ako možnosť pre záľubu, ale aj profesionálnu dráhu, ktorej vyvrcholením môže byť reprezentovanie Slovenska na svetovej Paralympiáde.

Boccia je spoločenská hra pre dvojice aj tímy, ktorá utužuje spoločenské kontakty. Boccia je šport, ktorý podporuje kondíciu a zdravý životný štýl. Boccia je relax, ktorý pomáha prekonávať ťažké životné situácie. Boccia je súťaž, ktorá rozvíja sebadisciplínu a sebavedomie. Boccia je dôvod ráno vstať. Boccia môže byť nová náplň a zmysel života pre niekoho, kto to už vzdal.

Občianske združenie ZOM Prešov len nedávno založilo športový klub Boccia ZOM Prešov. Klub je jediný svojho druhu na východe krajiny. Poslaním klubu je propagácia hry boccia na východnom Slovensku a tiež podpora pre záujemcov o tento šport – podpora hráčom, športovým asistentom, trénerom aj rozhodcom. Klub poskytuje nadšencom hry know-how, vzdelávanie, priestory aj profesionálne náradie – najmä lopty a hracie rampy zakúpené z grantu od Karpatskej nadácie. Kontakt na vedenie klubu nájdete na webe – www.zompresov.sk.

Organizácia už niekoľko rokov intenzívne propaguje bocciu organizovaním rekreačných turnajov aj rôznych šou v obchodných centrách. Usporiadali viacero ročníkov turnaja pod názvom „Boccia Open“ vo svojej prešovskej bezbariérovej Galérii Abilympiáda. Tiež majú za sebou 3 ročníky akcie „Boccia Duel MAX“ organizovaných v bezbariérovom Zábavno-obchodnom centre MAX Prešov. Hru prezentovali už aj v Košiciach v OC Átrium Optima.

Beseda s reprezentantmi Slovenska v hre boccia sa uskutoční vo štvrtok, 19. septembra 2013, o 13:00 hod. v prešovskej bezbariérovej Galérii Abilympiáda (Masarykova ul. 20 – areál bývalých vojenských kasární Zápotockého). Plagát je v prílohe. Účastníci sa dozvedia pikošky z Paralympiád v Aténach 2004, Pekingu 2008 a Londýne 2012, ako prebiehali Majstrovstvá Európy v Portugalsku 2013, detaily oficiálnych pravidiel hry boccia, ktoré nenájdete v žiadnych dokumentoch, a hovoriť sa bude aj o dopingových kontrolách. Pozvaní reprezentanti odpovedia na všetky otázky, ktoré vás zaujímajú. Srdečne pozývame širokú verejnosť, bez ohľadu na vek a zdravotný stav. Vstup je voľný. Viac informácií získate na webe – www.zompresov.sk.

Niektorí sa iba radi pozerajú, ako hrajú iní. Povzbudzujú a držia palce svojim. Ďalší si zoženú lacné plastové lopty a budú hrať bocciu doma na koberci. Niekto bude hrať iba na podujatiach ZOM Prešov s ich náradím, alebo individuálne v bezbariérovej Galérii Abilympiáda. No vytvára sa už aj skupina ľudí, ktorí sa dali zaradiť lekárom do oficiálnej kategórie, stali sa členom športového klubu Boccia ZOM Prešov, kúpili si vlastné profi náradie a chystajú sa hrať turnaje s ambíciou účasti na svetovej Paralympiáde. Všetci sú cieľovou skupinou. Všetkým poskytuje združenie servis. Pre všetkých to má zmysel...

Toto podujatie sa realizuje vďaka podpore Nadačného fondu Skupiny VSE spravovaného Karpatskou nadáciou – www.karpatskanadacia.sk. Partnerom podujatia je grafické štúdio Pictus – www.pictus.sk.


Dobrý deň,

mám jednu otázku ktorá sa týka možnosti zamestnania.

Som ZŤP občan, percento postihnutia:   75
Aké   možnosti zamestnania umožňuje zákon v prípade takéhoto
postihnutia?

Vopred ďakujem za skorú odpoveď.

2013/09/12

Sú moji rodičia povinní platiť mi vyživne, aj ked študujem na vysokej škole externou formou študia?

Mam 18 rokov,som nezamestnana studentka vysokej skoly v externej forme studia. Moji rodicia maju nadstandardne prijmi,moj otec je podnikatel a neprispievaju mi na zivobytie,ani na skolu jedinym centom. Moja otazka znie:su moji rodicia povinní platit mi vyzivne aj ked studujem na vysokej skole externou formou studia?

2013/09/06

Dobrý deň,
Môj príspevok je asi viac podelením sa o skúsenosť ako otázkou, ale ak by mi niekto vedel poradiť čo mám robiť, bola by som rada. Som študentka denného štúdia, mám 26 rokov a bývam spolu s rodičmi, ktorí sú obaja na dôchodku. Pokiaľ som nemala 25 rokov a boli sme posudzovaní spolu, mala matka nárok dávky v hmotnej núdzi a tým pádom aj ja na štipendium. Po dosiahnutí 25 rokov jej tento nárok zanikol, rovnako ako mne nárok na štipendium. Kvôli tomuto som prerušila štúdium, pričom počas tohto roka som nemala príjem vyšší ako minimálna mzda. Teraz sa vraciam do školy a pýtala som sa na úrade práce na možnosť, že by mi priznali dávky v hmotnej núdzi. Bolo mi povedané, že by to bolo možné jedine ak by som mala rozhodnutie súdu o výške výživného od rodičov. Takže pokiaľ nechcem rodičov, ktorí sa o mňa poctivo starali a starajú vodiť po súdoch a čakať, ako a kedy vôbec súd rozhodne, som odkázaná len na to, čo mi dajú a čo sa mi podarí zarobiť. Príde mi zvláštne, že je systém nastavený takto, akoby nestačilo zhodnotiť príjem mňa a mojich rodičov, len kvôli svojmu veku mám riešiť súd, ktorý kým rozhodne, tak už môžem mať aj po štúdiu, kvôli ktorému podporu potrebujem. Zrejme mi však neostáva nič iné len si držať palce, aby sme to nejako zvládli.  
Ďakujem

2013/09/05

Je tu moznost, aby som mala narok na prispevok na byvanie?

Dobry vecer!
Na zaciatok chcem napisat, ze je vyborne, ze nieco take ako e poradna existuje.
Chcela by som sa poradit o prispevok na byvanie ak som studentkou v hmotnej nudzi. Byvam so starou mamou, mam u nej trvaly pobyt. Je tu moznost, aby som mala narok na prispevok na byvanie? A ako mam postupovat, kam mam ist?
Dakujem za odpoved, s pozdravom Jana.

2013/09/04

Rada by so vedela , kedy by som mohla požiadať zase o dôchodok.

Dobry  den  potrebovala  by  som  od  vas   radu .Bola  som ohladom  dôchodku  prejednavana  27.2.2013 , Rada  by  so  vedela , kedy  by  som  mohla  požiadať  zase  o dôchodok, Za porozumenie  dakujem .

2013/09/03

Som takmer nechodiaci,s kurdskeho skalou EDSS 6,5.Mam narok na preukaz ZŤP-S,t.j. zo sprievodcom?

Dobry den.

Od roku 2004 ma dg skleroza multiplex.Vlastnim aj preukaz ZŤP,ale bez sprievodcu.Som takmer nechodiaci,s kurdskeho skalou EDSS 6,5.Mam narok na preukaz ZŤP-S,t.j. zo sprievodcom?


Dakujem za odpoved

Môžem robiť svojmu synoví osobného asistenta?

Dobrý deň,
prosím Vás, môžem robiť osobného asistenta svojmu 18 ročnému synovi, autistovi, ktorý má VI.stupeň odkázanosti a nepretržitý dohľad pri väčšine činnosti. Syn je v týždennom autistickom centre, teda vodím ho v pondelok ráno do centra a v piatok poobede ho beriem domov. Mám nárok na príspevok osobného asistenta cez víkend a v piatok poobede a v pondelok ráno, keď ho sprevádzam do školy a späť domov?  Keď je chorý, zavolajú mi a ide domov, kde sa o neho starám. Alebo ak je dovolenka v centre, alebo nejaké štátne sviatky. Som rozvedená, nezamestnaná, vedená na úrade práce.
Ďakujem,

2013/09/02

Zaujíma ma či mám nárok po ukončení platenej prácenechopnosti na neplatenú PN a na aké dlhé obdobie?

Dobrý deň,

 som pracujúca invalidná dôchodkyňa s pracovným pomerom na neurčito, tohto času na PN. Zaujíma ma či mám nárok po ukončení platenej prácenechopnosti na neplatenú PN a na aké dlhé obdobie.

     Ďakujem za odpoveď.