VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/01/12

Príspevok na opatrovanie a stacionár

Dobrý deň. Poberám  príspevok  na opatrovanie  - opatrujem ZŤP syna . Je to stále neročnejšie. Je možné  aby navštevoval  aspoň raz do týždňa  stacionár alebo  iné zariadenie?  potrebuje aspoň raz za čas byť v kolektíve.
Ďakujem za odpoveď. Slávka

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

áno, môžete ho nosiť do školy/stacionára max. 20hodín týždenne.ťiež som doma s 10 ročnou dcérkou,má Crí Du Chat syndromu,ja poberám opatrov.príspevok ale nosím ju do školy na 2 x 3 hodín týždenne.Dobre sa cíti v kollektíve.

Anonymný povedal(a)...

Samozrejme, aj vy ako opatrovateľka môžete byť chorá a ste v riadnom pracovnom pomere, takže máte nárok na dovolenku, návštevu lekára so sebou,atď. Zákon pamätá na tieto skutočnosti a vaš syn môže byť dennom stacionári, v škole, alebo centre voľného času, nie však viac ako 4 hodiny denne. V tom prípade, keď ho chcete niekde dávať, musíte mať ale posúdenie jeho zdravotného stavu a sociálnu odkázanosť alebo na VUC alebo v obci, meste a syn dostane rozhodnutie, aký stupeň odkázanosti má váš syn, Od toho sa odvíja potom starostlivosť, ktorú váš syn potrebuje. Alexander

eporadca povedal(a)...

§ 40 zákona 447/2008
Peňažný príspevok na opatrovanie

(2) Rozsah opatrovania ustanovený v § 14 ods. 4 sa považuje za splnený aj vtedy, ak sa fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanej na opatrovanie poskytuje denná pobytová sociálna služba1) alebo navštevuje školské zariadenie a fyzická osoba opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím po jej návrate z dennej pobytovej sociálnej služby1) alebo zo školského zariadenia.

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
(8) Peňažný príspevok na opatrovanie je mesačne 98, 33 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú osobitným predpisom, 29) ak fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanej na opatrovanie sa poskytuje denná pobytová sociálna služba1) alebo navštevuje školské zariadenie v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne. Peňažný príspevok na opatrovanie je mesačne 139, 15 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú osobitným predpisom, 29) ak fyzická osoba opatruje najmenej dve fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím odkázané na opatrovanie, ktorým sa poskytuje denná pobytová sociálna služba, 1) alebo ktoré navštevujú školské zariadenia v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne.

eporadca povedal(a)...

(9) Peňažný príspevok na opatrovanie je mesačne 144, 71 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú osobitným predpisom, 29) ak fyzická osoba opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na opatrovanie, ktorej sa poskytuje denná pobytová sociálna služba1) alebo navštevuje školské zariadenie v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne, a súčasne opatruje aj fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na opatrovanie, ktorej sa denná pobytová sociálna služba1) neposkytuje alebo poskytuje v rozsahu najviac 20 hodín týždenne, alebo ktorá nenavštevuje školské zariadenie alebo navštevuje školské zariadenie v rozsahu najviac 20 hodín týždenne.

eporadca povedal(a)...

Áno, môže navštevovať zariadenie, ale nie viac ako 4 hodiny denne a na výzvu úradu doniesť potvrdenie o pobyte v zariadení nie viac ako 20 hodín týždenne.