VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/01/02

Dobrovoľné sociálne poistenie

Dobrý deň. Mám živosť a  si platím  dobrovoľné pripoistenie. Veľmi sa v tom nevyznám,   ale tak mi poradili, lebo mám zdravotné problémy. Zatiaľ som to nijako nevyužila a teraz som sa dopočula, že všetko sa mení. Keď je to možné, prosím o informácie, tykajúce sa zmien a vysvetlenie. Nina

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Zmeny v dobrovoľnom nemocenskom poistení
zdroj: Sociálna poisťovňa, www.socpoist.sk

S účinnosťou od 1. februára 2012 nastávajú nasledovné zmeny v dobrovoľnom nemocenskom poistení, ktoré majú priamy vplyv na posudzovanie nároku na nemocenské dávky:

1.U dobrovoľne nemocensky poistených osôb, ktorým zanikne zo zákona dobrovoľné nemocenské poistenie k 31. januáru 2012 a od 1. februára 2012 využijú kombináciu dobrovoľného sociálneho poistenia sa toto poistenie bude posudzovať ako nepretržité (bez prerušenia nadviaže na pôvodné dobrovoľné nemocenské poistenie).

V oblasti nemocenských dávok to bude znamenať, že im nevznikne nové rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu a podmienka 26 týždňov sa sleduje od začiatku pôvodného dobrovoľného nemocenského poistenia.

eporadca povedal(a)...

...pokračovanie..
2. Dobrovoľne nemocensky poisteným osobám, ktorým zanikne zo zákona dobrovoľné nemocenské poistenie k 31. januáru 2012 a od 1. februára 2012 nevyužijú kombináciu dobrovoľného sociálneho poistenia, bude od 1. februára 2012 plynúť ochranná lehota. Táto ochranná lehota bude 7-dňová. Výnimku budú tvoriť prípady, ak dobrovoľné nemocenské poistenie zanikne poistenkyni v období tehotenstva. Takejto poistenkyni bude plynúť 8-mesačná ochranná lehota. Ochranná lehota zanikne, ak v priebehu jej plynutia vznikne nové nemocenské poistenia (dobrovoľné alebo povinné).

eporadca povedal(a)...

....pokračovanie...

3. U dobrovoľne nemocensky poistených osôb, ktorým zo zákona nezanikne dobrovoľné nemocenské poistenie k 31. januáru 2012 ale až po dosiahnutí 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia (prípadne skôr, ak podajú odhlášku) a opätovne sa nasledujúcim dňom po jeho zániku prihlásia na kombináciu dobrovoľného sociálneho poistenia, dobrovoľné nemocenské poistenie nebude nepretržité (nenadväzuje na pôvodné dobrovoľné nemocenské poistenie). Z uvedeného dôvodu im od vzniku nového dobrovoľného nemocenského poistenia vzniká nové rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu a podmienka 26 týždňov sa sleduje od začiatku nového dobrovoľného nemocenského poistenia.

eporadca povedal(a)...

...pokračovanie
4. Dobrovoľne nemocensky poisteným osobám, ktorým zo zákona nezanikne dobrovoľné nemocenské poistenie k 31. januáru 2012 ale až po dosiahnutí 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia (prípadne skôr, ak podajú odhlášku) a opätovne sa bezprostredne po jeho zániku neprihlásia na kombináciu dobrovoľného sociálneho poistenia bude od zániku dobrovoľného nemocenského poistenia plynúť ochranná lehota. Táto ochranná lehota bude 7-dňová. Výnimku budú tvoriť prípady, ak dobrovoľné nemocenské poistenie zanikne poistenkyni v období tehotenstva. Takejto poistenkyni bude plynúť 8-mesačná ochranná lehota. Ochranná lehota zanikne, ak v priebehu jej plynutia vzniknú nové nemocenské poistenia (dobrovoľné alebo povinné).
Zdroj: Sociálna poisťovňa, www.socpoist.sk

Anonymný povedal(a)...

Dobrovoľne nemocensky poistená osoba je povinná v r.2012 platiť všetky odvody, aj dôchodkové, sociálne, invalidné. Platné nemocenské poistenie v r. 2011 končí 31. 1. 2012. Potom plynie 7-dňová podporovacia doba, po jej ukončení Vám toto poistenie zaniká. Ivan

Anonymný povedal(a)...

Doborovoľné nemocenské poistenie so zdravotným stavom veľmi nie je prepojené. Možno ste si mysleli, že pri vašom zdravotnom stave pôjdete do dôchodku. Dobrovoľné nemocenské poistenie má vplyv na krátkodobú práceneschopnosť. Ak ste ju nečerpali, tak už ju ani nebudete môcť čerpať po 1. 2. 2011. Karol