VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/01/11

Európa bez bariér pre zdravotne postihnutých občanov

Ešte v roku 2004 bol realizovaný projekt Európa bez bariér pre zdravotne postihnutých občanov. Čo priniesol pre Slovensko? možno ste čítali... napíšete? Jano

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Čítam... http://www.eppgroup.eu

Zdravotne postihnutí ľudia patria nepochybne do jednej z najviac diskriminovaných skupín našej spoločnosti a v každodennom živote narážajú na mnohé prekážky, ktoré bránia ich zapojeniu sa do všetkých oblastí spoločenského života. Dôležitými prvkami produktívnej sociálnej politiky sú cielená rehabilitácia, pracovná a sociálna integrácia, ktoré bránia negatívnemu vývoju v sociálnej oblasti a udržujú najnižšiu možnú mieru obmedzení zdravotne postihnutých osôb, čím prispievajú k obohateniu spoločnosti.
Ľudia so zdravotným postihnutím sa snažia o začlenenie do spoločnosti a chcú sa stať jej rovnoprávnou súčasťou. Je preto dôležité, aby neboli vylúčení zo spoločnosti ale naopak aby boli jej centrom.
Sú predsa súčasťou sveta práce a spoločnosti. Medzičasom sa medicínsky orientovaný prístup k zdravotne postihnutým vyvinul na sociálny, ktorý sa sústreďuje na odhalenie a odstránenie jednotlivých prekážok v rámci rovnosti príležitostí a plnej účasti týchto občanov v každej oblasti života.

eporadca povedal(a)...

Do kategórie postihnutých patrí každý, kto z dôvodu postoja spoločnosti , predsudkov a prekážok nemá rovnakú príležitosť v živote ako ostatní . Preto existujú viaceré kategórie a druhy postihnutia, ktoré spolu tvoria heterogénnu skupinu ľudí s motorickými, zrakovými, sluchovými, mentálnymi/kognitívnymi a psychickými postihnutiami. Prekážky, s ktorými sú títo ľudia konfrontovaní v spoločnosti, sú rôzne. Nezávisia len od druhu postihnutia, ale aj od veku a pohlavia, geografického pôvodu a iných faktorov. Existujú odhady, podľa ktorých približne 10% obyvateľov Európskej únie, t.j. približne 38 mil. ľudí (alebo 45 mil. v 25 štátoch rozšírenej Európskej únie) musíme považovať za postihnutých.

eporadca povedal(a)...

.....
Zdravotne postihnutí občania musia mať zaručené rovnaké príležitosti a prístup ku všetkým spoločenským zdrojom, k integrovaným formám vzdelávania, novým technológiám, zdravotníckym a sociálnym službám, športovým aktivitám a aktivitám v oblasti využívania voľného času, spotrebnému tovaru a službám.
Preto nesmie byť postihnutý človek chápaný ako problém, ale ako pozitívny prínos pre trh práce, ako aj v rámci sociálnej zodpovednosti firiem.

eporadca povedal(a)...

Ciele:
a) právo na dôstojný život
b) získanie zamestnania
c) právo prístupu k vzdelávaciemu procesu a odbornému vzdelaniu
d) právo na integráciu
e) právo na ochranu zdravia
f) právo prístupu ku kultúrnemu vyžitiu a aktivitám pre trávenie voľného času
g) právo na rovnosť pred zákonom a právo na spravodlivé súdne konanie
zdroj: http://www.eppgroup.eu

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

Počul som o takomto projekte, ale o jeho realizácii sa veľmi nehovorí. Slovenská republika len v r. 2010 ratifikovala Dohovor o právach zdravotne postihnutých a ich nárokov na vzdelanie, prácu a rovnocenný život ako ich zdraví rovesníci. Ale skutočnosť je často veľmi zložitá, na každom kroku sú bariéry nielen mechanické, aj keď zákon o nových stavbách hovorí, že všetky novostavby alebo kompletne zrekonštruované už asi 3-4 majú povinnosť realizácie bezpečného bezbariérového vstupu. Ale skúste sa opýtať vozíčkara, kde sa dostane sám bez pomoci druhých. Sme síce c Európe, v únii, ale určite nie bez bariér. Samozrejme ešte aj predsudky ľudí a akceptácia zdravotne postihnutých ich často vylučuje zo základných životných aktivít /kino, divadlo, obchody/. Andrej