VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/01/05

Práca pre zdravotne znevyhodnených

Mám stredoškolské vzdelanie s maturitou  a už 3 roky nemôžem sa zamestnať , lebo som ZŤP/S. Už som z toho zúfalý. Neplánoval som, že budem zavretý doma. Čo mám robiť? Laco

8 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Určite je to ťažké, lebo podľa prieskumu asi tretina firiem zamestnáva zdravotne postihnutých ľudí, ako im to káže zákon. Ostatní platia finančné úhrady do štátneho rozpočtu.
Zamestnávatelia, ktorí majú viac ako 20 zamestnancov, musia totiž zamestnať 3, 2 percenta ľudí so zdravotným postihnutím z celkového počtu zamestnancov.
Prácu postihnutým vo svojej firme dáva približne tretina firiem na Slovensku.
Ostatní využívajú možnosť za chýbajúcich postihnutých zaplatiť štátu finančnú úhradu, prípadne dávajú zákazku chránenej dielni.

Ak firma zamestná človeka, ktorého schopnosť pracovať je znížená o viac ako 70 percent, počíta sa akoby firma zamestnávala troch zdravotne postihnutých.
zdroj: internet

Anonymný povedal(a)...

Ak ste dlho nezamestnaná a ste človek ktorý potrebuje od štátu podporu často ju nedostáva ale mohli by mu pomôcť tým že ho zamestnajú hoci aj v kancelárií alebo aj v reštaurácií ak má pre Vás prístup voľného pohybu a pracovné podmienky určené pre dobrú spoluprácu zo zamestnancami a vedením .Veľmi ich to poteší aj vy z toho budete mať radosť. Netreba sa báť a ísť do toho.Držím Vám palce.

Anonymný povedal(a)...

Človek ktorý potrebuje prácu hľadá cez internet alebo osobne. Niektorý maj strach zamestnať človeka ktorý má chuť pracovať .A nechce byť tým že ho nechcú zamestnať len z nejakého problému ho zamestnať. Ale nemusí sa báť . Každý človek chce pomáhať spoločnosti a sú veľmi šikovný.Držím palce.

eporadca povedal(a)...

ponuka práce
http://www.sztp.sk/
Šička
Telefonista
Predajca áut
Redaktor a externý prispievateľ
Obchodný referent, telemarketing
IT Pracovník / Predajca
Študentská stáž pre ZP v Lenovo.

eporadca povedal(a)...

Zákon č. 5/2004 o službách zamestnanosti, v znení neskorších predpisov, presne definuje, kto je „občan so zdravotným postihnutím". Podľa tohto zákona ním je ten občan, ktorý bol uznaný za invalidného podľa § 71 zákona č. 461/2003 o sociálnom poistení.

Občanov so zdravotným postihnutím môžeme podľa tohto zákona zjednodušene zatriediť do troch skupín:

- občania, ktorí majú zníženú schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o 20 až 40 percent
- občania, ktorí majú zníženú schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o 40 až 70 percent
- občania, ktorí majú zníženú schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o 70 a viac percent.

eporadca povedal(a)...

Kde si hľadať zamestnanie?

Ak ste boli uznaný za občana so zdravotným postihnutím, pri hľadaní práce vhodnej pre vás vám môžu pomôcť úrady práce. Tie zverejňujú aktuálne informácie o voľných pracovných miestach nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Všetky tieto informácie vám poskytne regionálny úrad práce podľa miesta vášho trvalého bydliska alebo ich je možné získať na internete.

Ďalšou možnosťou sú agentúry podporovaného zamestnávania, ktoré poskytujú služby občanom so zdravotným postihnutím, dlhodobo nezamestnaným občanom a zamestnávateľom ako napr.: odborné poradenstvo pri získavaní a udržaní si pracovného miesta, vyhľadávanie a sprostredkovanie vhodného zamestnania atď.

Zdravotne postihnutí občania majú tiež možnosť zamestnať sa v chránenej dielni alebo chránenom pracovisku.

Pomoc a poradenstvo pri hľadaní zamestnania zdravotne postihnutým občanom poskytujú aj inštitúcie ako napr.: Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR, Zväz telesne postihnutej mládeže, Slovenský zväz zdravotne postihnutých a rôzne iné.
zdroj:
http://www.profesia.sk/cms/kariera-v-kocke/hladam-pracu/obcan-so-zp/obcan-so-zp/40134

Anonymný povedal(a)...

Už to je hrozné, že je človek chorý a nemôže aj keď chce pracovať. bohužiaľ je veľmi vysoká nezamestnanosť a práca v chránených dielňach je často taká, ktorá možno nezodpovedá vašim požiadavkam. Čím dlhšie budete doma, tým ťažšie sa znovu uplatníte na trhu práce. Doporučujem sledovať ponuky práce na stránke úradu práce, sú tam aj ponuky pre občanov so ZŤP/S, je tam však uvádzané koľko percent postihnutia požadujú. Držím palce! KLára

Anonymný povedal(a)...

Pokiaľ ste ochotný sa ďalej vzdelávať a otvoriť si živnosť a postarať sa sám o svoju finančnú nazávislosť, kontaktujte na andrea68@centrum.sk