VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/01/24

Pozitívne príklady mladých ľudí s ŤZP

Poznate šikovných a cielavedomých  mladých ľudí s ŤZP – športovci, právnici, politici, umelci, učiteľia, zamestnanci alebo jednoducho kamaráti -  pozitívne príklady. Zapojte sa  diskusie. Eporadca

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Róbert Ďurkovič- paraolymionik - boccia
Ján Riapoš - paraolymionik - stolný tenis
Michal Daniš- herec - Divadlo z Pasáže
Peter Gregor- herec - Divadlo z Pasáže
Ivan Blaško- herec- Divadlo z Pasáže
Pavlína Triščová- výtvarníčka
Maroš Bango - spevák
Marek Valenta- hudobník, spevak
Stephen Hawking- teoretický fyzik
A kopec iných známych, menej známych ľudí :) Andrej

eporadca povedal(a)...

Pri potulkách internetom stretávame sa s pojmom Príklady dobrej praxe a tu - množstvo príkladov z rôznych odborov. a i tie - ZŤP, z ktorých sa všetci môžeme naučiť niečo nové.
vid. http://www.supz.sk/10558
- príbeh a komentár:
Jeho terajší zamestnávateľ sa pýta: Aký zmysel má zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím? „Tak ako sa zmenilo moje vnímanie, prístup a komunikácia s postihnutými vďaka mojej skúsenosti s ich zamestnávaním, tak sa táto skúsenosť vryla aj do myslí všetkých 520 zamestnancov našej reštaurácie. Netreba zabúdať na milióny zákazníkov konfrontovaných so zdravotným postihnutím v priestoroch reštaurácie. Celé je to o prelomení bariér a poskytnutí príležitostí jednej aj druhej strane.“

Anonymný povedal(a)...

Skvelým príkladom je pán Peter Bódy
Katka

eporadca povedal(a)...

Totálni borci bez nôh!

Hovorí sa, že ľudia s hendikepom majú omnoho väčšiu vnútornú silu či odhodlanie ako tí zdraví. O športovcoch to platí dvojnásobne; chuť víťaziť je v ich prípade umocnená vôľou ukázať svetu, že aj oni majú na svete svoje miesto! Badman.sk vám predstavuje niekoľko takýchto borcov:

Bobby Martin
Ak si myslíte, že Bobby nikdy nehral americký futbal a táto snímka je fake, tak sa mýlite! Američan z Daytonu v Ohiu sa narodil bez nôh a za svoje odhodlanie si vyslúžil prezývku King.
Je presvedčený, že šancu si zaslúži každý a dokonca to predniesol v emotívnom prejave pred celou školou!
zdroj:http://badman.aktuality.sk/clanok/1345/totalni-borci-bez-noh/

eporadca povedal(a)...

Anthony Robles
Anthony Robles z Arizona State University má len jednu nohu, ale to ho nezastavilo, aby sa stal majstrom vo svojej váhovej kategórii!
Športovec s jednou nohou vyhral vo váhovej kategórii do 60 kg 7-1 nad obhajcom titulu Mattom McDonoughom v Iowe. Zároveň si vyslúžil ocenenie „Vynikajúci wrestler“. K svojmu víťazstvu povedal: „Mojou výhodou je silné uchopenie a za to vďačím paradoxne svojim barlám.“

Lance Benson
Rovnako ako Bobby, aj Lance sa narodil bez nôh, no to však nebol dôvod, aby sa nezúčastnil newyorského maratónu! V roku 2005 dokončil na skateboarde ING New York Marathon za 3 hodiny a 37 minút a tiež sa zúčastnil maratónu v Miami v roku 2006.
Je jediný maratónec v USA, ktorý sa odhodlal pokoriť tento bežecký turnaj na skateboarde! Od muža, ktorý od malička odmietal sedieť na invalidnom vozíku a okamžite sa snažil učiť chodiť v protézach to aj dáva zmysel.

Vinod Thakur
Dvadsaťjeden ročný akrobat z Indie je víťazom indickej verzie India má talent! Beznohý mladík sa veľmi rýchlo naučil tancovať na rukách vo svojom rodnom meste Dillí.
Opravár mobilných telefónov, ktorý dovtedy zarábal 68 libier mesačne, vďaka víťazstvu v súťaži zinkasoval 68 000 libier! Študent ekonómie si svoje čísla nacvičil iba 4 mesiace pred súťažou a to aj vďaka internetovej kaviarni, kde chodil po svoje inšpirácie!
http://badman.aktuality.sk/clanok/1345/totalni-borci-bez-noh/

eporadca povedal(a)...

Paralympijský športovci

V nasledujúcich kategóriách nájdete zoznam športovcov, ktorí reprezentovali Slovensko na letných a zimných paralympijskich hrách.

Letná paralympiáda

Stolný tenis
Cyklistika
Atletika
Boccia
Lukostreľba
Plávanie
Športová streľba
Tenis
Tlak na lavičke
Jazdectvo

Zimná paralympiáda

Zjazdové lyžovanie
Bežecké lyžovanie
zdroj:http://www.spv.sk/paralympijski-sportovci

eporadca povedal(a)...

Prvýkrát budú na Slovensku majstrovstvá sveta hendikepovaných šachistov!
Prvýkrát v histórii privíta Slovenská republika na základe poverenia IPCA (Medzinárodná organizácia ťažko telesne postihnutých šachistov) a FIDE (Medzinárodné združenie šachistov) najlepších telesne postihnutých šachistov sveta (na priloženej fotografii pohľad do hracej miestnosti na 10. MS IPCA. V popredí majster sveta IM Obchodchuk Andrei). TASR i tom informoval tlačový hovorca IPCA Emil Konkoľ.

"Jedenásty ročník Majstrovstiev sveta hráčov s poruchou mobility a na vozíčku sa uskutočnia v dňoch 1.-10. júla v areáli hotela Máj Hlboká v Piešťanoch," uviedol Konkoľ s tým, že turnaj sa bude hrať švajčiarskym spôsobom tempom 90 minút + 30 sekúnd na ťah vo dvoch kategóriách.
zdroj:http://www.chess.sk/index.php?str=spravodajstvo&od=5&detail=618