VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/01/23

Poruchy správania

Dobrý deň. Kvôli častým problémom v škole bola nám doporučená návšteva psychológa. Syn má poruchu spávania. Čo to znamená?  Ďakujem za odpoveď.

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Poruchy správania

Sú charakterizované opakujúcim sa a trvalým obrazom disociálneho agresívneho a vzdorovitého správania. Ak je takéto správanie u daného jedinca extrémne, malo by porušovať sociálne očakávanie primerané veku a preto by mohlo byť závažnejšie než obyčajná detská nezbednosť alebo rebelantstvo v adolescencii.
zdroj: http://referaty.atlas.sk/odborne-humanitne/pedagogika/33799/poruchy-spravania

eporadca povedal(a)...

Prevažne poznáme takéto negatívne formy správania sa žiakov:

- asociálne správanie - správanie nezodpovedajúce spoločenským pravidlám alebo normám spoločnosti a skupiny, v ktorej sa jedinec pohybuje. Nedosahuje intenzitu prejavov, ktoré by boli namierené proti tejto skupine a jej hodnotám.

- antisociálne správanie - správanie, pri ktorom jedinec vystupuje zámerne proti pravidlám, hodnotám a sociálnym normám skupiny. Toto správanie vedie k aktívnym konfliktným stretnutiam medzi jednotlivcami aj skupinami. Predznamenáva snahu nositeľa tohto typu správania o moc a prerozdeľovanie sociálnych rolí a statusov v skupine.

- egocentrické správanie - správanie predstavujúce celý komplex mnohých špecifických prejavov jedinca. Ide najmä o jeho upútavanie pozornosti, prehnané sebavedomie, vymáhanie rešpektu k vlastnej osobe, ale aj snaha vnucovať ostatným vlastné záujmy, priania, predstavy, ktoré môžu vyústiť do rizikového správania sa jedinca.

- impulzívne správanie - správanie manifestujúce sa psychomotorickým nekľudom, nepokojom, zvýšenou dráždivosťou, neprimeranými reakciami, nedostatkom útlmu, sebakontroly, s vnútorným intrapsychickým napätím, emocionálnou nestálosťou, povrchnosťou v konaní jedinca a neúčelne usmerňovanou a neproduktívnou dynamikou správania.

- maladaptívne správanie - správanie často podmienené nedostatkami jedinca v oblasti sociálneho učenia. Jedinec preferuje menej adekvátne formy správania, ktoré síce vedú k cieľu, ale na druhej strane sú zdrojom viacerých konfliktov (verbálna agresivita. fluktuácia,...). Jedincovi chýba sociálna kompetencia, používanie vhodných sociálnych zručností a spôsobilostí.

- negativistické správanie - odmietavé reakcie jedinca, ktoré sa prejavujú vzdorom, odporom voči činnostiam alebo inštrukcii nekorešpondujúcim s jeho motiváciou. Je to negácia činnosti formou pasívneho odporu, nečinnosti, nepriateľskými prejavmi, aktívnym vzdorom, odmietaním, únikovými reakciami (v škole selektívnym mutizmom alebo mentálna anorexia).

- inklinovanie k problémovej skupine - správanie, ktorým sa jedinec začleňuje do činnosti istej skupiny, ktorá svojimi aktivitami vybočuje nielen z dohodnutých sociálnych návykov, ale aj sociálnych noriem. Problémová skupina má špecifickú orientáciu záujmov a postojov a jedinci sa identifikujú s celým radom neformálnych prvkov (účes, oblečenie, vyjadrovanie).

- hyperkinetické poruchy - sú charakterizované raným začiatkom, kombináciou nadmerne aktívneho, zlého ovládania správania a výraznou nepozornosť a neschopnosťou trvale sa sústrediť na danú úlohu. Tieto črty sa objavujú vo všetkých situáciách a sú trvalé.

- porucha opozičného vzdoru - je definovaná prítomnosťou výrazne vzdorovitého, neposlušného, provokatívneho správania a neprítomnosťou vážnejších disociálnych alebo agresívnych činov, ktoré by narušovali zákon alebo práva druhých.

http://referaty.atlas.sk/odborne-humanitne/pedagogika/33799/poruchy-spravania

eporadca povedal(a)...

Rizikoví jedinci vykazujú nižšiu výkonnosť nielen v sociálnej oblasti, ale aj oblasti kognitívnej:

v pozornosti
v abstraktnom myslení
v neverbálnom usudzovaní
v pamäti

eporadca povedal(a)...

Najčastejšie poruchy správania

1. Negativizmus a vzdo

2. Nepravda a lož

3. Agresívne prejav

4. Riskantné správanie

5. Úteky z domova a túlani

6. Privlastňovanie si cudzích vecí, krádež

7. Záškoláctvo

8. Šikanovanie
zdroj: http://www.pppknm.sk/data/pdf/materialy/poruchy_spravania/poruchy_spravania/poruchy_spravania.pdf