VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/01/16

Opatrovateľský kurz

Dobrý deň. Moja mama bude opatrovať svoju mamu. Už jej bol schválený príspevok na opatrovanie. Dopočula sa, že podľa zákona musí mať opatrovateľský kurz. Je to povinné? Janka

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Od nového roka všetky opatrovateľky musia absolvovať opatrovateľský kurz.
Tieto kurzy musia po novom absolvovať aj mníšky v hospicoch ak ho nemajú a nemajú zdravotnícke vzdelanie, teda všetci opatrovatelia na Slovensku po novom musia mať akreditovaný kurz.

Výnimku majú len opatrovatelia v rámci rodiny, keď opatrujú rodinného príslušníka, resp. ak opatrovateľ má spoločné bydlisko s opatrovanou osobou, kurz mať nemusí, aj keď medzi nimi nie je príbuzenský vzťah.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
eporadca povedal(a)...

KVALIFIKAČNÉ PREDPOKLADY ZAMESTNANCOV V SOCIÁLNYCH SLUŽBÁCH
Zákon jednoznačne určuje, že za splnenie kvalifikačných predpokladov pre výkon opatrovateľskej služby sa považuje úplne stredné vzdelanie s príslušným zameraním alebo absolvovanie akreditovaného kurzu v rozsahu najmenej 220 hodín.
Na uvedenú požiadavku nie je možné udeliť výnimku a to ani vtedy, ak by do požadovaného rozsahu absolvovaného kurzu opatrovateľke chýbala hoci len jedna hodina. Cieľom tohto ustanovenia je zabezpečiť profesionalitu a kvalitu poskytovania opatrovateľskej služby.

V prípade, že rozsah akreditovaného kurzu nedosahuje 220 ale napr. 200, je potrebné absolvovať iný akreditovaný kurz v predpísanom rozsahu.
zdroj: http://employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id=15697

eporadca povedal(a)...

V ustanovení § 84 ods. 9 sa upravuje, že opatrovateľom môže byť fyzická osoby, ktorá
a) má úplné stredné odborné vzdelanie získané v študijnom odbore so zameraním na opatrovanie alebo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, alebo
b) absolvovala akreditovaný kurz opatrovania najmenej v rozsahu 220 hodín.

Z uvedeného vyplýva, že opatrovateľom môže byť osoba, ktorá spĺňa aspoň jednu z uvedených podmienok, nie je potrebné, aby spĺňala obidve.

V ustanovení § 109 ods. 2 sa upravuje, že fyzická osoba, ktorá vykonáva opatrovateľskú službu, je povinná splniť kvalifikačné predpoklady podľa § 84 ods. 9 do 31. 12. 2011. Z uvedeného vyplýva, že až do tohto dátumu (31.12.2011) môžete prijať opatrovateľa, ktorý kvalifikačné predpoklady podľa zákona o sociálnych službách nespĺňa. Po tomto dátume však už fyzická osoba, ktorá nespĺňa kvalifikačné predpoklady, nemôže opatrovateľskú službu vykonávať.

zdroj:http://employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id=15697

eporadca povedal(a)...

V prípade opatrovateľov, ktorí sa v rámci opatrovateľskej služby starajú o svojho príbuzného je potrebné uviesť, že títo opatrovatelia sú v takom prípade v pozícii zamestnanca obce alebo iného poskytovateľa opatrovateľskej služby a nie v pozícii rodinného príslušníka. Z tohto dôvodu nie je možné pri plnení kvalifikačných predpokladov rozlišovať zamestnancov opatrovateľskej služby a zamestnancov, ktorí sú zároveň príbuznými opatrovaného.
http://employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id=15697

Anonymný povedal(a)...

Aj ja som počul,m že to malo platiť od 1. 1. 2012, ale neviem, či to prešlo. Je určite potrebné sa pýtať na sociálnom odbore ÚPSVaR. Ak je to potrebné tak musí absolvovať akreditovaný kurz, t.j.min. 220 hod. dajte si na to pozor, lebo teraz sú mnohé ponuky a nie všetky sú akreditované MPSVaR. Aneta