VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/11/29

Príprava na pracovné uplatnenie

Dobrý deň. Ako súkromník plánujem zamestnať  jednu osobu so zdravotným postihnutím, ale kvalifikovanú a to je problém. Stretol som sa s pojmom  -  príprava na pracovné uplatnenie. Mám takú možnosť? Jano

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Príprava na pracovné uplatnenie občanov so zdravotným postihnutím formou zaškolenia alebo prípravy na prácu definovaná v §§ 55a, 55b, 55c zákona NR SR č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti v znení neskorších predpisov, zahŕňajú nový nenárokový nástroj, ktorého cieľom je podpora cielenej prípravy občanov so zdravotným postihnutím pre ich umiestnenie a zotrvanie na otvorenom trhu práce, pre získanie trvalého plateného zamestnania a tým aj zabezpečenia ich finančnej a existenciálnej nezávislosti na dávkach.
Zahŕňa získanie požadovaných odborných zručností a praktických skúseností formou prípravy na pracovné uplatnenie vo vzdelávacom zariadení, na pracovisku zamestnávateľa alebo v chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku.

eporadca povedal(a)...

Zaškolenia alebo prípravy na prácu sa môže zúčastniť občan
so zdravotným postihnutím, ktorý je uznaný za invalidného (§ 9 zákona č. 5/2004 Z.z. v znení neskorších predpisov), ktorý je uchádzačom o zamestnanie alebo záujemcom o zamestnanie, ktorí sú vedení v osobitnej evidencii uchádzačov o zamestnanie – občanov so zdravotným postihnutím alebo v evidencii záujemcov o zamestnanie – občanov so zdravotným postihnutím príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zaškolenia a prípravy na prácu sa môžu zúčastniť aj občania so zdravotným postihnutím uznaní za invalidných (§ 9 zákona č. 5/2004 Z.z. v znení neskorších predpisov), ktorí sú zamestnancami zamestnávateľa a ktorým úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na základe dohody so zamestnávateľom poskytuje prípravu na pracovné uplatnenie občanov so zdravotným postihnutím.

eporadca povedal(a)...

Forma zaškolenia občana so zdravotným postihnutím umožňuje tomuto občanovi získať odborné zručnosti a praktické skúsenosti na vykonávanie pracovnej činnosti, pričom zaškolenie sa spravidla končí záverečnou skúškou.

Príprava na prácu občana so zdravotným postihnutím je príprava, ktorá občanovi so zravotným postihnutím umožňuje postupné prispôsobovanie sa na výkon práce.

Zaškolenie aj príprava na prácu môžu trvať najviac šesť mesiacov a vykonávajú sa najmä so zreteľom na zdravotnú spôsobilosť občana so zdravotným postihnutím na prácu, pokles jeho schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a na náročnosť pracovnej činnosti, ktorú bude tento občan po absolvovaní zaškolenia alebo prípravy na prácu vykonávať.

Obidve tieto formy - zaškolenie aj príprava na prácu sa môžu realizovať vo vzdelávacom zariadení, v chránenej dielni alebo v chránenom pracovisku, ako aj na pracovisku občana so zdravotným postihnutím, ktorý je zamestnancom zamestnávateľa s ktorým úrad práce, sociálnych vecí a rodiny uzavrel dohodu o realizácii prípravy na pracovné uplatnenie.

eporadca povedal(a)...

Prípravu na pracovné uplatnenie formou zaškolenia alebo prípravy na prácu môžu realizovať dodávatelia, ktorí sú úspešnými uchádzačmi verejného obstarávania.

Výber dodávateľov zaškolenia alebo prípravy na prácu realizujú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny formou verejného obstarávania.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny môže na zaškolenie alebo prípravu na prácu uchádzačov o zamestnanie a záujemcov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so ZP poskytnúť na základe uzatvorenej písomnej dohody príspevok na úhradu oprávnených nákladov na zaškolenie alebo prípravu na prácu a tiež oprávnených nákladov súvisiacich so zaškolením alebo prípravou na prácu bližšie definovaných v §§ 55b a 55c zákona o službách zamestnanosti.

Občan so zdravotným postihnutím, uchádzač o zamestnanie, ktorého zaškolenie alebo príprava na prácu trvá dlhšie ako jeden kalendárny mesiac má nárok na dávku počas prípravy na pracovné uplatnenie občana so zdravotným postihnutím.

Anonymný povedal(a)...

Milý pan podnikateľ ste jeden s tých kto má záujem zamestnať občana so zdravotným postihnutím.Dali ste mu šancu pracovať v ktorých ma dobre pracovné podmienky.Dobrý kolektív v ktorom bude pracovať .A verím že mu pomôžu v začiatkoch.Ma nárok n dávku počas prípravy na pracovné uplatnenie.Keby takých bolo viacej.