VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/11/28

Využitie voľného času zdravotne postihnutých

Aké mate skúseností s možnosťami využitia voľného času zdravotne postihnutých? Existujú centra voľného času? Budem vďačná za informácie. Dana

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Existujú ja navštevujem jedno v Prešove Zuzana

eporadca povedal(a)...

Voľnočasové aktivity v rámci sociálnej rehabilitácie sú jednou z metód patriacej medzi základné časti sociálnej rehabilitácie.

Trávenie voľného času v živote telesne postihnutého má nesmierny význam.
Kultúrna a zaujímavá činnosť pomáha nadväzovať kontakty medzi ľuďmi, obohacuje človeka, rozširuje jeho obzory, vyvádza človeka z pasivity.

V neposlednom rade vyplňuje jeho voľný čas. Všetky tieto faktory vo zvýšenej miere sa uplatňujú u človeka telesne postihnutého, obzvlášť u človeka, ktorému postihnutie sa stalo nedávno.

Zaujímavé činnosti, spoločenský styk, kultúrne vyžitie pomáha prekonávať obdobie psychického vykompenzovania dôsledkov ťažkého telesného postihnutia.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Nové integrované divadlo
Vo svete existuje niekoľko divadelných súborov, v ktorých znevýhodnení realizujú svoje túžby a využívajú svoj potenciál, aj na Slovensku existuje jeden divadelný súbor, Divadlo z Pasáže v Banskej Bystrici.
Občianske združenie ArtEst preto v spolupráci s divadlom NeoN, ktoré združuje neprofesionálnych talentovaných hercov a umelcov z intaktného prostredia, zakladá od 1.1.2012 spoločný divadelný súbor – Divadlo Hopi hope.
zdroj: http://www.downovsyndrom.sk

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
Divadlo Hopi hope bude stálym divadelným súborom handicapovaných umelcov o.z. Artest a divadla NeoN, ktorí pripravia a nacvičia repertoár niekoľkých divadelných, tanečných a muzikálových predstavení.

Veríme, že toto divadlo si nájde svoju cestu k srdciam svojho obecenstva, prispeje k záujmu širokej verejnosti o činnosť zdravotne znevýhodnených umelcov a podporí myšlienku integrácie.
Tento repertoár budú pravidelne prezentovať v divadlách, kultúrnych strediskách, centrách voľného času i v rámci programu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013, ako celovečerné predstavenia pre širokú verejnosť, či tiež výchovné integračné koncerty pre žiakov základných, stredných a vysokých škôl.
zdroj:http://www.downovsyndrom.sk

eporadca povedal(a)...

Súkromné centrum voľného času OZ Barlička Prešov

Ponuka záujmových krúžkov na rok 2011 - /2012 :
Výtvarný krúžok
Počítačový krúžok
Spevácky krúžok
Krúžok šikovných rúk
Tanečný krúžok

SCVČ RADOSŤ je školské zariadenie, ktoré datuje svoju činnosť od roku 2008. Bolo založené pri OZ Barlička, ktoré poskytuje metodickú a odbornú pomoc pri práci s deťmi a mládežou so zdravotným postihnutím v ich voľnom čase.
Výnimočnosť tohto školského zariadenia je teda v tom, že venuje pozornosť voľno časovým aktivitám zdravých aj zdravotne znevýhodnených členov.
Zároveň sa zaoberá výchovno- vzdelávaciou, záujmovou a rekreačnou činnosťou detí, rodičov a iných osôb v ich voľnom čase.

CVČ Radosť vytvára čo najlepšie podmienky na rozvíjanie a zdokonaľovanie praktických zručností a schopností zdravých aj zdravotne znevýhodnených členov, aby k nám chodili radi a odnášali si domov veľa RADOSTI.
zdroj: http://www.barlicka.com/cvc_b