VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/11/09

Služby seniorom

Aké služby poskytujú mestá svojim seniorom? Hlavne Prešov a možno ešte Košice. Ďakujem. Milan

9 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý Večer
Všetko o poskytovaní soc. služieb pre seniorov v meste Prešov je dostupné na stránke mesta :http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=9166
Alebo osobne v kancelárii prvého kontaktu na Jarkovej ulici č.26, kde by Vám kompetentné osoby mali poskytnúť k danej téme potrebné informácie.
Niečo zo služieb mesta Prešov:
- sociálneho poradenstva pre seniorov a občanov v hmotnej núdzi

-jednorázovej dávky v hmotnej núdzi a jednorázovej dávky sociálnej pomoci pre seniorov

- záujmovej a kultúrnej činnosti v denných centrách

- poskytovaním dotácií neziskovým združeniam.A

Anonymný povedal(a)...

Najviac pre seniorov pokiaľ viem poskytujú neziskové organizácie, často aj bez príspevku mesta. Je to ale o filantropii a nezištnej pomoci nielen seniorom ale aj iným cieľovým skupinám.
Okrem hmotnej pomoci, ktorá podlieha schvaľovaniu sociálnej komisie, sú to iné aktivity, rôzne kurzy, prípadne aktivity podľa záujmu seniorov. Marcela

eporadca povedal(a)...

Prešov

Monitorovanie a signalizácia potreby pomoci : poskytuje sa osobám s nepriaznivým zdravotným stavom. Seniorom pomáha nainštalovaná signalizácia privolať rýchlo pomoc. Potrebná je žiadosť. Ide o hlasovú službu, ktorá je v nepretržitej prevádzke.

eporadca povedal(a)...

Prešov
Požičovňa pomôcok: je určená pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s nepriaznivým zdravotným stavom, ktorá je odkázaná na používanie pomôcky. Bezplatne ju dostane jednak osoba s trvalým pobytom v meste, ale aj dočasne bývajúci u príbuzných s trvalým pobytom v Prešove. Podmienkou je podanie žiadosti na Mestský úrad v Prešove – odbor sociálnych služieb. Nepriaznivý zdravotný stav fyzická osoba preukazuje potvrdením lekára, ZŤP sa preukazuje posudkom vydaným Úradom práce, sociálnych veci a rodiny. Podmienky upravuje zmluva o zapožičaní pomôcky, ktorá sa uzatvára s prijímateľom služby.

eporadca povedal(a)...

Prešov
Denné centrá: poskytujú počas dňa sociálnu službu osobám, ktoré dovŕšili dôchodkový vek, fyzickým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s nepriaznivým zdravotným stavom, rodičom s dieťaťom alebo starým rodičom s vnukom alebo vnučkou. Mesto Prešov realizuje túto sociálnu službu prostredníctvom štyroch denných centier, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Centrá sú na Sabinovskej č. 34, Družbe, Popradskej a Jiráskovej ulici. Poskytujú najmä sociálne poradenstvo a záujmovú činnosť.

eporadca povedal(a)...

Prešov
Spoločné stravovanie: je v jedálňach denného centra, jedno je na Námestí Kráľovnej pokoja, ďalšie na Sabinovskej ulici. Stravu zabezpečuje mesto v budove firmy Vapstra na Jilemnického 3, v jedálni Slovenského Červeného kríža na Jarkovej 45, len v pracovných dňoch. Stravovanie v zariadeniach s nepretržitou prevádzkou sa poskytuje v Zariadení pre seniorov Náruč, Veselá č. 1, Zariadení pre seniorov Harmónia, Prešov – Cemjata a v Zariadení pre seniorov DSS na Volgogradskej 5.

eporadca povedal(a)...

Prešov
Prešovskí seniori, ale aj ťažko zdravotne postihnutí ľudia sa môžu obrátiť na odbor sociálnych služieb – oddelenie starostlivosti o seniorov a opatrovateľskej služby, kde si musia podať žiadosť, v prípade, že sú na niektorú zo služieb odkázaní. Žiadosť je na predpísanom tlačive a treba ju podať v kancelárii prvého kontaktu.
ZDROJ: Mestské úrady
www./peniaze.pravda.sk/

eporadca povedal(a)...

Košice

Mesto je zriaďovateľom Strediska sociálnej pomoci, ktoré poskytuje tieto sociálne služby:
zariadenie pre seniorov Garbiarska 4 (kapacita 190 osôb);
zariadenie opatrovateľskej služby Južná trieda 23 (kapacita 12); stravovanie pre dôchodcov; denný stacionár; prepravná služba.
O služby treba požiadať, vzor žiadosti o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu je na webovej stránke magistrátu www.kosice.sk. Mesto zabezpečuje opatrovateľskú a prepravnú služby, odľahčovaciu službu a poskytovanie sociálnych služieb v zariadeniach, najmä v zariadeniach pre seniorov a zariadeniach opatrovateľskej služby.

Mestské časti zabezpečujú spoločné stravovanie a majú aj svoje zariadenia opatrovateľskej služby – Mestská časť Západ na Laboreckej 2 (kapacita 10); Mestská časť Dargovských hrdinov na Krosnianskej 17 (kapacita 7); MČ Juh na Mlynárskej 1 (kapacita 16) a MČ Sever na ul. Ťahanovské riadky 91 (kapacita 14). Všetky mestské časti zabezpečujú aj opatrovateľskú službu v teréne.
ZDROJ: Mestské úrady
www./peniaze.pravda.sk/

Anonymný povedal(a)...

Každý človek raz zostarne a bude potrebovať pomoc druhému.Ak sa nevedia postarať deti o svojich rodičov tak by mali v každom meste mali byť pre nich denné centra pre starších občanov .Potrebujú lásku ,opateru,úsmev na tvári.V denných centrách naučia niečo nové .V barličke vytvorili jeden výnimočný projekt Dedo Gusto pre senioroch ktorý sa týka počítačov.Sú veľmi šikovný .Od nich sa mame čo učiť .