VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/11/10

Pomôcky pre telesne postihnutých občanov

Existuje delenie pomôcok pre telesne postihnutých občanov? ak áno, tak prosím o vysvetlenie. Ďakujem. Patrícia

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Základné delenie pomôcok pre občanov s telesným postihnutím je nasledovné: a ) Kompenzačné pomôcky pre telesne postihnutých
b ) Rehabilitačné pomôcky pre telesne postihnutých
c ) Ortopedické pomôcky pre telesne postihnutých

eporadca povedal(a)...

Ako rehabilitačné a kompenzačné pomôcky označujeme technické elementy a zariadenia, ktoré nie sú trvale pripojené k telu občana a ktoré postihnutý individuálne používa, aby pomocou nich zvládol bežné činnosti a potreby v rôznych životných situáciách.
Medzi kompenzačné pomôcky zaraďujeme výrobky, ktoré sú konštruované tak, aby bez trvalého spojenia s telom postihnutého občana na základe využitia funkcií, ktoré mu zostali umožnili potrebnú samostatnosť pri vykonávaní rôznych potrieb a činností.

eporadca povedal(a)...

Vzhľadom na určenie rozoznávame kompenzačné pomôcky na:
1. sebaobsluhu k sebasýteniu ( napr. držiak príboru, taniera, pohára...), sebaobsluhu k obliekaniu ( zapínače gombíkov, navliekač ponožiek ... ), sebaobsluhu k osobnej hygiene ( sedačky do vane, protisklzové podložky, umývacia hubka na tyči ... )
2. lokomóciu ( oporné pomôcky ako palice, barly, mechanické vozíky pre telesne postihnutých, elektrické vozíky, pevné zariadenia napr. držadlá na stene, zábradlie, alebo prenosné lokomočné pomôcky posúvané pomocou koliesok , rolátory, pojazdné rámy s kolieskami, ...)
3. vzdelávanie ( držiak ceruzky ... ),
4. zamestnanie ( špeciálne násadce a držiaky pracovného náradia, držiak telefónneho slúchadla i pomôcky pre práce v domácnosti ),
5. sociálne začlenenie ( pomôcky na aktívne spoločenské zapojenie, kultúrne a športové vyžitie, napr. invalidné vozíky pre telesne postihnutých športovcov ... .

Rehabilitačné a kompenzačné pomôcky majú postihnutému poskytovať funkčnú istotu a spoľahlivosť, majú byť jednoducho ovládateľné, bezpečné a zároveň spĺňať požiadavky vzhľadu.
Schopnosť sebaobsluhy a primeraného pracovného začlenenia ako aj možnosti spoločenskej komunikácie majú bezprostredný priaznivý vplyv na duševný a telesný stav postihnutého, dávajú mu istotu, že námaha spojená s rehabilitáciou a trpezlivým nácvikom mnohých činností nebola zbytočná.

eporadca povedal(a)...

b) Rehabilitačné pomôcky pre telesne postihnutých majú bez trvalého spojenia s telom pacienta napomôcť vrátiť alebo zlepšiť stratené či oslabené funkcie pohybového aparátu.
Slúžia aj na uľahčenie nácviku rozličných úkonov.
Na posiľňovanie svalov dolných končatín sú vhodné rôzne zariadenia od najjednoduchších - vrecká s pieskom rôznej hmotnosti na dávkovanie príslušného odporu cez rehabilitačné šliapadlá až po špeciálne posilňovacie zariadenia. Na posilňovanie svalových skupín horných končatín a precvičovanie úchopu sa používajú posilňovacie pružiny, dynamometre, rôzne závesy vyrábané v malých sériách alebo individuálne.
Na nácvik detí s následkami mozgovej obrny je výhodné používať tzv. krauler, pomocou ktorého sa precvičuje lezenie.

eporadca povedal(a)...

c) Ortopedické pomôcky sa rozdeľujú podľa odborov ortopedickej protetiky, ktoré reprezentujú, na: - protézy
- ortézy ( ortopedické prístroje - epitézy
- adiuvatiká
- ortopedická obuv, ku ktorej sa priraďujú i ortézy nohy ( ortopedické vložky )
Z medicínskeho hľadiská sa delia na liečebné, rehabilitačné, kompenzačné, preventívne pomôcky.

Odborný lekár predpisuje pomôcku predovšetkým podľa základnej diagnózy ( protéza, ortéza, epitéza ) a podľa bližšej indikácie.

Z technického hľadiska je dôležité rozdelenie pomôcok s prihliadnutím na ich konštrukciu, použitý materiál, spôsob výroby, ako aj spôsob spracovania jednotlivých častí pomôcky.
Aby ortopedická pomôcka slúžila občanovi čo najspoľahlivejšie, musí spĺňať určité požiadavky. Predovšetkým musí v maximálnej možnej miere nahrádzať alebo dopĺňať funkciu stratenej či poškodenej ( nevyvinutej ) časti tela. Navyše by mala aj primerane zakrývať defekt.