VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/11/16

Dôchodkové a zdravotné poistenie

Kto hradí dôchodkové a zdravotné poistenie fyzických osôb, ktorým sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie alebo ktoré vykonávajú osobnú asistenciu?  Štefan

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

V zmysle ustanovenia § 15 ods. 1 písm. e) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov je povinne dôchodkovo poistená fyzická osoba s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie a fyzická osoba, ktorá má podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie vykonávať osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím najmenej 140 hodín mesačne v rozsahu najviac 12 rokov, ak nie je dôchodkovo poistená podľa písmen a) až d) tohto ustanovenia, nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, nedovŕšila dôchodkový vek a podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tohto opatrovania alebo výkonu osobnej asistencie; do obdobia 12 rokov dôchodkového poistenia sa započítava aj obdobie dôchodkového poistenia získané z dôvodu uvedeného v písmene d) tohto ustanovenia.

V zmysle § 11 ods. 8 písm. i) a m) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov štát je platiteľom poistného, ak nie je ďalej uvedené inak, za fyzickú osobu, ktorá poberá peňažný príspevok na opatrovanie, a fyzickú osobu, ktorá vykonáva osobnú asistenciu občanovi s ťažkým zdravotným postihnutím.

eporadca povedal(a)...

Podľa zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení účinnom od 1. januára 2009 platí štát poistné na starobné poistenie, poistné na invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity za fyzickú osobu, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a za fyzickú osobu, ktorá má podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie vykonávať osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím najmenej 140 hodín mesačne podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.
Štát platí za nich, ak sú sporiteľmi, aj príspevky na starobné dôchodkové sporenie.
zdroj: http://www.socpoist.sk

eporadca povedal(a)...

Okrem podmienok, za ktorých za poberateľa peňažného príspevku na opatrovanie alebo za osobného asistenta platí štát poistné na dôchodkové poistenie, musí:

byť sporiteľom,
oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne skutočnosť, že sa rozhodol byť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení z dôvodu poberania peňažného príspevku na opatrovanie alebo z dôvodu výkonu osobnej aasistencie najneskôr v deň podania prihlášky na dôchodkové poistenie z tohto dôvodu.
zdroj: http://www.socpoist.sk