VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/11/03

Od izolácie k socializácii, integrácii

Často počujeme  o skutočnej integrácii  či rovnoprávnosti znevýhodnených skupín a to nielen v materiálnej sfére, ale aj v ich zapojení do bežného života. Aké máte s tým skúseností?  Miša 

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Poňatie nezávislého spôsobu života človek so zdravotným znevýhodnením je najlepším expertom na posúdenie toho, ako sa ľudia s postihnutím môžu, resp. nemôžu zapojiť do kultúrnych, sociálnych , ekonomických a politických aktivít spločnosti.

Aby bol človek nezávislý, musí prebrať kontrolu nad svojim vlastným životom, čo v praxi znamená, že sa jednotlivci starajú o svoje bežné záležitosti.

Pre zdravotne znevýhodneného človeka znamená nezávislosť garantovanie takých individuálnych zdrojov a sociálnych služieb, ktoré mu umožnia prístup k rovnakým sociálnym, politickým, ekonomickým a kultúrnym príležitostiam ako väčšinovej populácii.

eporadca povedal(a)...

Život bez bariér fyzických a psychických.
Fyzické bariéry sú reálne obmedzenia v prostredí, kde žijeme a denne sa pohybujeme.
Komplikujú alebo celkom znemožňujú pohyb osôb s telesným postihnutím v určitom prostredí.

Psychické prekážky sú tak v mysli zdravých ľudí ako aj v psychike postihnutých.

eporadca povedal(a)...

Svojpomoc, užívateľské služby ľudí s postihnutím je možné vnímať ako prejav ich nespokojnosti so stavom služieb, ktoré sa im bežne ponúkajú a poskytujú.
V svojpomocných skupinách sa združujú občania s rovnakými alebo podobnými potrebami.
Každý z nich chce predovšetkým uspokojiť svoje osobné potreby a zároveň chápe, že svojpomocná skupina mu dáva väčšie šance.

eporadca povedal(a)...

Sebarealizácia rozumieme rozvíjanie a sústavné využívanie nadania a schopnosti indivídua, uplatňovanie dispozícií jedinca k určitej činnosti.
U ľudí so zdravotným znevýhodnením je sebarealizácia a s ňou spojené uplatnenie na trhu práce ďaleko viac zložitejšie, pretože predpokladom jej úspešnosti je správne zhodnotenie a rozvoj tých schopností a zručností hendikepovaného človeka, ktoré nezanikli kôli defektu, nemoci alebo úrazu.

Vo všetkých spoločnostiach na svete existujú prekážky, ktoré bránia osobám so zdravotným znevýhodnením uplatňovať svoje práva a slobody a sťažujú im plné zapojenie do spoločenských aktivít.
Štáty sú zodpovedné za to, aby prijali vhodné opatrenia k odstráneniu takých prekážok.

Vyrovnávanie príležitostí pre osoby so zdravotným znevýhodnením je základným príspevkom vo všeobecnom a celosvetovom úsilí o mobilizáciu ľudských zdrojov.
Zdroj: krizint