VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/11/02

Hendikepovaní čašníci

Počuli ste o tom, že v novej nemocničnej Kaviarničke v Prešove pracujú hendikepovaní čašníci? Čo vy na to? Miloš

7 komentárov:

eporadca povedal(a)...

V priestoroch foyer monobloku Fakultnej nemocnice s Poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove uviedli slávnostne do činnosti novú prevádzku s názvom Kaviarnička.

Ide o zariadenie, ktoré má štatút chránenej dielne, zákazníkov budú obsluhovať v týchto priestoroch hendikepovaní čašníci.
Na vzniku Kaviarničky sa podieľalo občianske združenie (OZ) MabajEnergy, ktoré existuje od roku 2007. "OZ svojimi aktivitami pomáha ťažko zdravotne postihnutým integrovať sa do spoločnosti vo všetkých oblastiach života tak, aby boli plnohodnotnými občanmi spoločnosti a aby bariéry každodenného života boli čo najmenšie", vysvetlila hovorkyňa FNsP J. A. Reimana Renáta Koziaková. Ako dodala, združenie prevádzkuje zároveň prepravnú službu pre telesne postihnutých, zabezpečuje donášku liekov do bytov pacientov, organizuje kultúrny program Euromobilita bez bariér - spoločne na javisku, vydáva vlastný časopis a ľudí s hendikepom aj zamestnáva. Ide napríklad o pracovné pozície dispečera, účtovníka, koordinátora kultúrnych podujatí či redaktora časopisu.

eporadca povedal(a)...

...pokračovanie..

"Tieto pracovné príležitosti handikepovaných občanov sa nedávno rozšírili aj o možnosť zamestnať sa v Kaviarničke. Čašníci budú zákazníkov obsluhovať na špeciálne upravených invalidných vozíkoch, ktorých súčasťou je podnos, slúžiaci na roznos kávy", doplnila Koziaková.
"Nemocnica je miestom, kam prichádzajú ľudia so zdravotnými problémami. Pohľad na postihnutie iných a predovšetkým na to, ako sa s ním snažia vyrovnať, zžiť a integrovať sa do spoločnosti, je motivujúce a môže priniesť našim pacientom istý nadhľad nad vlastnými zdravotnými problémami", konštatoval námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť FNsP Slavomír Straka. Podľa Koziakovej slov plánujú zorganizovať v priestoroch novootvorenej kaviarne do budúcna aj vernisáže zostavené z výtvarných diel zdravotne postihnutých umelcov.
Zdroj: 28.10.2011 | Autor: TASR

Anonymný povedal(a)...

Pridávam pohľad z druhej strany, počul som, že sú aj také názory, ktoré pacienti neprijímajú s nadšením. Možno miesto priamo v nemocnici nebola to najšťastnejšie riešenie, možno bolo výhodné len pre zriaďovateľa, lebo pacienti nemajú inú možnosť.
Aj v Bratislave existuje čajovňa - kaviarnička, kde pracujú zdravotne znevýhodnení a slúži rôznych skupinám obyvateľstva. Uvidíme, ukáže čas. Eva

eporadca povedal(a)...

A iný príklad:
Hendikepovaní čašníci sú opäť v Radničke
Hendikepovaní čašníci v Bratislave opäť pracujú a obsluhujú zákazníkov v kaviarni Radnička. Tá dlhé roky fungovala pod vežou Starej radnice, tri roky bola zatvorená pre rekonštrukciu objektu múzea.
Kaviareň funguje v rámci projektu chránených dielní. Prevádzka bude pokračovať v tom istom priestore ako predtým, pod vežou. Zariadenie však nemá vlastné hygienické zázemie, preto je otvorená len počas otváracích hodín múzea. Kaviareň prevádzkuje občianske združenie Inklúzia

eporadca povedal(a)...

Výnimočnosť chránenej dielne Radnička spočíva v tom, že poskytuje rovnaké služby ako ktorákoľvek iná kaviareň v hlavnom meste, ale pracujú v nej hendikepovaní čašníci pod dohľadom dvoch kvalifikovaných kolegov. „Kaviareň bude aj naďalej fungovať ako tréningové pracovisko na zácvik ľudí so zdravotným postihnutím. Šestica čašníkov už absolvovala kurz teoretických a praktických zručností, akými sú pravidlá hygieny, etiketa pri komunikácii so zákazníkom, či technika prípravy nápojov“, prezradila Viera Záhorcová z občianskeho združenia INKLÚZIA.

eporadca povedal(a)...

Čašníci ako ostatní, a predsa iní

Čašníčka v bielej blúzke a čiernych nohaviciach si trpezlivo pripravuje šálky na kávu. Pritom sa usmieva a s rovnako dobre naladenými kolegami trochu s radostným očakávaním, trochu so stresom robia posledné úpravy pred príchodom hostí. Nič nenasvedčuje tomu, že je niečo iné, ako sú ľudia bežne zvyknutí. Iba jeden detail - Michaela Dobrovodská je mentálne postihnutá.
.......
Všetci absolvovali kurz teoretických a praktických zručností. V kaviarni chránenej dielni budú pracovať aj s dvoma kvalifikovanými kolegami, účtujúcimi čašníkmi. Radnička existovala osem rokov, no kvôli rekonštrukcii Starej radnice ju na posledné tri roky zatvorili. Vtedy v nej pracovalo päť mentálne postihnutých čašníkov, z ktorých traja sú už v súčasnosti zamestnaní na klasickom pracovisku. Kaviareň opäť otvoria 30. septembra.

"Pointou je ukázať verejnosti, že zdravotne postihnutí ľudia sú schopní práce, že ich baví, majú nápady a svojský zmysel pre humor," hovorí sociálna poradkyňa z občianskeho združenia Inklúzia Maja Brnušáková. "Čašníci sa poznajú veľmi dlho, dokážu sa pohádať, ale aj sa nasmiať a pomôcť si," dodáva.

Zamestnať postihnutých ako čašníkov v kaviarni je jeden zo spôsobov, ako ich nedržať v úzadí, naopak, ukázať ich svetu ako plnohodnotných ľudí.
http://spravy.pravda.sk

Anonymný povedal(a)...

Ľudia z postihnutím sa chcú byť užitočný v spoločnosti.Sú podniky kde nezoberú do prace ľudí na vozíkoch ktorý majú zdravotný problém.Napríklad v OZ Barlička dala a dava šancu klientom pracovať v obchodnom reťazci v meste Prešov.Podnikatelia by mali dať šancu ma zamestnanie. V ďaka tomu kto zamestnal ako čašníka . Je to od neho pekné.