VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/11/08

Príspevky na podporu zamestnávania občana ZŤP

 Počul som o príspevkoch na podporu zamestnávania. Týka sa to aj občana ZŤP?
Aké sú poskytované príspevky na podporu zamestnávania občana ZŤP?

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Príspevky na podporu zamestnávania občana ZŤP:
- príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska a na ich zachovanie
- príspevok občanovi so zdravotným postihnutím na prevádzkovanie alebo vykonávanie samostatnej zárobkovej činnosti
- príspevok na činnosť pracovného asistenta
- príspevok na úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo chráneného pracoviska a na úhradu nákladov na dopravu zamestnancov

eporadca povedal(a)...

Chránené dielne a chránené pracoviská sú pracoviská zriadené fyzickou alebo právnickou osobou, kde pracuje najmenej 50% občanov so zdravotným postihnutím,
- ktorí nie sú schopní nájsť si zamestnanie na otvorenom trhu práce
- alebo pracoviská, na ktorých sa občania so ZP zaškoľujú alebo pripravujú na prácu a v ktorých sú pracovné podmienky vrátane nárokov na pracovný výkon prispôsobené zdravotnému stavu občanov so zdravotným postihnutím.

Chránené dielne alebo chránené pracoviska sú pre občanov so zdravotným postihnutím, musia spĺňať podmienku, že pokles ich schopností vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 40%.

eporadca povedal(a)...

Pracovný asistent pomáha pri výkone pracovnej činnosti a osobných potrieb v priebehu pracovného času. PA zhotovuje písomnosti podľa diktátu zamestnanca, pre ktorého vykonáva PA, poskytuje sprievodcovskú službu v budovách pri vybavovaní pracovných záležitostí, telefonický kontakt, zabezpečuje nástroje, prípravky k práci, zabezpečuje úpravu pracoviska podľa individuálnej potreby občana so ZP, doprava na miesto výkonu zamestnania a späť, napomáha pri dodržiavaní hygieny práce a stravovania, napomáha pri osobných potrebách zamestnanca (toaleta, zníženie nepriaznivých momentov - hádka, hluk, chlad), príprava pracoviska na nasledujúci deň a iné.

eporadca povedal(a)...

§ 57 - Príspevok občanovi so zdravotným postihnutím na prevádzkovanie alebo vykonávanie samostatnej zárobkovej činnosti

Občanovi so zdravotným postihnutím, ktorý začne prevádzkovať alebo vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť v chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku, sa poskytuje príspevok na úhradu nákladov súvisiacich so samostatnou zárobkovou činnosťou vo výške ustanovenej v §56 ods.2, ak o tento príspevok písomne požiada. Súčasťou žiadosti je podnikateľský zámer a kalkulácia predpokladaných nákladov na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska.
O poskytnutie príspevku môže požiadať občan so zdravotným postihnutím, ktorý je uznaný za invalidného občana podľa § 71 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení a ktorý je zároveň vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 3 mesiace, ktorý začne a bude v chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku samostatnú zárobkovú činnosť prevádzkovať alebo vykonávať nepretržite najmenej 2 roky.

eporadca povedal(a)...

§ 60 - Príspevok na úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo chráneného pracoviska a na úhradu nákladov na dopravu zamestnancov

Príspevok na úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo chráneného pracoviska a na úhradu nákladov na dopravu zamestnancov sa poskytuje právnickej alebo fyzickej osobe, ak o tento príspevok požiada najneskôr do konca prvého kalendárneho mesiaca štvrťroka nasledujúceho po štvrťroku, za ktorý príspevok žiada.

Príspevok sa poskytuje vo výške:

• 2,5 násobku celkovej ceny práce podľa §49 ods.4 vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za prvý až tretí štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje na 1 občana so zdravotným postihnutím,

• 5-násobku celkovej celkovej ceny práce podľa §49 ods.4 vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za prvý až tretí štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje na 1 občana so zdravotným postihnutím, ktorý má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť vyšší ako 70%.