VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/11/15

Práva a povinnosti nezamestnaného

Aké povinností má nezamestnaný?  Má aj  práva nebodaj?  Michal

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Nepatrí to síce k jeho povinnostiam, ale mal by sa evidovať na úrade práce, aby zaňho platil štát aspoň zdravotné poistenie pre prípad choroby, alebo úrazu. Ak nie je evidovaný, ani si neplatí dobrovoľne nemocenské poistenie,v prípade choroby si všetky náklady musí občan hradiť sám.
Okrem toho by malo byť povinnosťou nezamestnaného zháňať si prácu, aj na parciálny úväzok. Karol

Anonymný povedal(a)...

Možno by bolo dobre si aj zadefinovať kto je nezamestnaný človek:
Najrozšírenejšia definícia je , že je to človek starší ako 15 rokov, aktívne využíva prostriedky soc. politiky pri vyhľadávaní pracovných pozícii a ak mu je ponúknutá adekvátna práca je schopný nastúpiť ihneď. Táto definícia sa vzťahuje na európsku politiku zamestnanosti.
Sú aj rôzne skupiny nezamestnaných
a- ľudia čo sa nechcú podieľať na národnom hospodárstve,buď využívajú sociálny systém,občas si privyrobia na brigádach, o niektorých nie sú vedené žiadne evidencie.
b- ľudia čo sú evidovaní na úradoch práce a celkom im to takto vyhovuje, môžu sa starať napr. o deti.
c- ľudia evidovaní na úradoch práce a zarábajúci si na čierno.
d- Do tejto skupiny radíme asi polovicu z celkového počtu nezamestnaných, ktorí sú naozaj nedobrovoľne bez práce, majú záujem pracovať, ale niet kde.
Výhody a nevýhody sú subjektívne. Andrej

eporadca povedal(a)...

Právo na zamestnanie

Zákon o zamestnanosti definuje právo na zamestnanie ako právo fyzickej osoby, ktorá chce a môže pracovať a o prácu sa uchádza, na zamestnanie v pracovnoprávnom vzťahu, na sprostredkovanie zamestnania a na poskytnutie ďalších služieb za podmienok stanovených týmto zákonom.

Pojem práva na zamestnanie je užší než pojem práva na prácu.
Právo na prácu nie je možné uplatniť súdne, zatiaľ čo právo na zamestnanie je vymáhateľné. Ide o právo občana, ktorý chce a môže pracovať, obrátiť sa na príslušný úrad práce so žiadosťou o zaistenie vhodného zamestnania alebo so žiadosťou o zaistenie rekvalifikácie. Právu občana zodpovedá povinnosť úradu práce zamestnanie sprostredkovávať alebo ponúkať rekvalifikáciu či poskytovať podporu v nezamestnanosti vtedy, ak sa nepodarí zamestnanie uchádzačovi nájsť.
Občan je však povinný vynaložiť potrebnú súčinnosť smerujúcu k naplneniu práva na zamestnanie.

eporadca povedal(a)...

Uchádzač o zamestnanie

Uchádzačom o zamestnanie je fyzická osoba, ktorá osobne požiada o sprostredkovanie vhodného zamestnania úrad práce, v ktorého správnom obvode má bydlisko, a pri splnení zákonom stanovených podmienok je úradom práce zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Vhodným zamestnaním je podľa zákona tiež zamestnanie, z ktorého vyplýva platcovi povinnosť odvádzať poistné na dôchodkové poistenie a príspevok na štátnu politiku zamestnanosti. Ide teda o pracovný pomer alebo o dohodu o pracovnej činnosti.
Po novom sa doplnila možnosť sprostredkovávať zamestnanie aj na kratší pracovný úväzok alebo na časovo obmedzené obdobie.

Anonymný povedal(a)...

Môžete chcieť ale štát nechce.Ja tiž som na UPaSV, chcem no nejak sa nedarí a na socialke v Martine mi povedala, kto by ma chcel(60r) ved ani mladý nemôžu nájsť prácu.Napriek tomu manželka je už 2r na UPaSV našla si brigádu a preto sa musí hlásiť každý týždeň v mes.hoci má do dôchodku 2 mes.Tiež som si našiel brigádu no nech mi budú kázať aby som tam chodil každý týždeň skončím aj s brigádou.Je to šikanovanie ľudí.Odlásiť sa nemôžme lebo nemáme z čoho platiť zdravotnú a tak si nás pohadzujú od dverí k dverám.Po vojne bolo lepšie lebo mali ľudia vidinu k lepšiemu no dnes je vidina k horšiemu.Prajem každému neveriacemu aby sa odcitol pred dôchodkom na UPaSV.

Anonymný povedal(a)...

Netreba sa spoliehať na Úrad práce.Treba si uvedomiť že práce neide za nami ,ale mi sa pokúšame sami chodiť a pýtať sa či nepotrebujú do práce.Mladý ľudia čo skončia školu nehrnú sa do zamestnania lebo si myslia že
peniaze dostanú od rodičov .Ale dokedy.Netreba sa báť ale skúšať šťastie.Ak Vás niekto pozve na pohovor do práce treba ísť a skúsiť to .