VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/01/17

Opatrovanie člena rodiny

Nastala situácia , že  musím sa postarať o rodičov, ktorí majú zdravotné problémy. Pozerám, že  rozoberáte podobne témy.  Prosím poradte mi, za kým mám isť, keď chcem opatrovať člena rodiny?. Kto má nárok na príspevok? a čo všetko je potrebné vybaviť.  Marika

11 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Miesto, kde Vám poskytnú potrebné informácie je príslušný UPSVaR. A ten určí na základe stupňa postihnutia, potrebnej doby opatrovania atď. príspevok na opatrovanie. Je dobre si predsa len naštudovať zákon, aby človek bol ako tak v obraze.
Časť:
Špecifické postavenie má peňažný príspevok na opatrovanie. Je posudzovaný podľa dvoch zákonov: podľa zák. č. 447/2008 Z.z. a zák. č. 448/2008.

Podľa uvedeného zák. č. 447/2008 Z. z. sa posudzuje nárok opatrovateľa (§40) a to znamená, že určuje, kto môže pacienta ŤZP opatrovať:

Iba blízke osoby - rodič, súdom ustanovený opatrovník, manžel, manželka, dieťa, starý rodič, vnuk, vnučka, súrodenec, svokor, svokra, švagor, švagriná, neter, synovec – ak spĺňajú právne, fyzické a psychické predpoklady) a podmienky, od ktorých závisí výška peňažného príspevku na opatrovanie.

Pri opatrovaní 1 osoby ŤZP je to 111,32% živ. minima, čo t. č predstavuje 206,15 eur.

Pri opatrovaní 2 a viacerých osôb ŤZP je to 148,42% životného minima, čo t. č. predstavuje 274,85 eur.

Pri opatrovaní 1 osoby ŤZP, ktorej sa poskytuje denná pobytová sociálna služba alebo navštevuje školské zariadenie v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne, je výška peňažného príspevku 98,33% životného minima, čo t. č. predstavuje 182,09 eur a v takomto prípade pri opatrovaní 2 a viacerých osôb ŤZP je výška peňažného príspevku 139,15 % životného minima, čo t. č. predstavuje 257,69 eur.

Ak opatrovateľ, ktorý opatruje osobu ŤZP, ktorej sa poskytuje denná pobytová sociálna služba alebo navštevuje školské zariadenie viac ako 20 hodín týždenne a zároveň opatruje aj osobu ŤZP, ktorej sa neposkytuje denná sociálna služba alebo sa poskytuje menej ako 20 hodín týždenne, alebo ktorá nenavštevuje školské zariadenie alebo ho navštevuje menej ako 20 hodín týždenne je výška peňažného príspevku 144,71% životného minima, čo t. č. predstavuje 267,98 eur.

Ak opatrovateľ poberá dávky dôchodkového poistenia alebo výsluhového zabezpečenia výška peňažného príspevku pri opatrovaní 1 osoby ŤZP je 46,38% životného minima, čo t. č. predstavuje 85,89 eur a pri opatrovaní 2 a viacerých osôb ŤZP je 61,22% životného minima, čo t. č predstavuje 113,37 eur.

Peňažný príspevok na opatrovanie možno zvýšiť o 49,80 eur, ak sa opatrovateľ stará o 1 alebo viacero osôb ŤZP, ktorými sú nezaopatrené deti a opatrovateľ nepoberá dávky dôchodkového poistenia alebo dávky výsluhového zabezpečenia.

Peňažný príspevok na opatrovanie sa znižuje - ak príjem odkázanej osoby ŤZP je vyšší ako stanovuje ustanovenie §40 ods.12, o zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť (§40 ods.14) a tiež pri pobyte v zdravotníckych zariadeniach ústavnej starostlivosti, ak trvá dlhšie ako 30 dní a pri pobyte v škole v prírode a pri rehabilitačných pobytoch, ak opatrovateľ nesprevádza odkázanú osobu ŤZP (§40 ods. 18).


Podľa zák. č. 448/2008 o sociálnych službách sa posudzuje odkázanosť na opatrovanie Fyzickej osoby ŤZP a to podľa prílohy č.3 tohto zákona.

Anonymný povedal(a)...

Verím, že je to pre Vás ťažká situácia, ale je potrebné si uvedomiť, že je to práca na celý deň. A tu sú dve možnosti - ak ste zamestnaný, alebo v nezamestnaný.
Pravdepodobne budete musieť dať výpoveď zo zamestnania a podľa výšky dôchodkov opatrovaných sa vám vypočíta váš mesačný príjem, ktorý bude zohľadňovať aj príjem vašich rodičov. Ak ste nezamestnaný tak týmto spôsobom získate zamestnanie. Opatrovanie sa totiž započítava do odpracovaných rokov. Myslím, že keď som ja vybavovala opatrovanie mojej mamy tak mi najlepšie poradili na sociálnom odbore úradu práce, kde sa vybavujú ZŤP a iné sociálne dávky. Praje veľa síl. Kornélia

eporadca povedal(a)...

§ 40 zákona 447/2008 Z.z.
Peňažný príspevok na opatrovanie

(1) Ak fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá dovŕšila šesť rokov veku a je podľa komplexného posudku vypracovaného podľa § 15 ods. 1 odkázaná na opatrovanie, opatruje fyzická osoba uvedená v odsekoch 3 a 4, možno fyzickej osobe, ktorá opatruje, poskytnúť peňažný príspevok na opatrovanie.

(2) Rozsah opatrovania ustanovený v § 14 ods. 4 sa považuje za splnený aj vtedy, ak sa fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanej na opatrovanie poskytuje denná pobytová sociálna služba1) alebo navštevuje školské zariadenie a fyzická osoba opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím po jej návrate z dennej pobytovej sociálnej služby1) alebo zo školského zariadenia
zdroj: zákon 447/2008

eporadca povedal(a)...

(3) Fyzickou osobou na účely poskytovania peňažného príspevku na opatrovanie je manžel, manželka, rodič alebo fyzická osoba, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu, alebo fyzická osoba, ktorú súd ustanovil za opatrovníka fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, dieťa, starý rodič, vnuk, vnučka, súrodenec, nevesta, zať, svokor, svokra, švagor, švagriná, neter, synovec. Za nevestu sa považuje aj ovdovená žena po synovi svokry alebo svokra a za zaťa sa považuje aj ovdovený muž po dcére svokry alebo svokra.

(4) Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj inej fyzickej osobe, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím a býva s fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím. Podmienka bývania sa považuje za splnenú, ak má fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, trvalý pobyt alebo prechodný pobyt v mieste trvalého pobytu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím má prechodný pobyt v mieste trvalého pobytu fyzickej osoby, ktorá ju opatruje a s ktorou býva.

eporadca povedal(a)...

výber z zákona
(15) Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj vtedy, ak fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, vykonáva zamestnanie a jej mesačný príjem z tohto zamestnania nie je vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanoveného osobitným predpisom;29) vykonávanie zamestnania nesmie byť v rozpore s účelom a rozsahom opatrovania fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

(16) Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť iba za dni, počas ktorých fyzická osoba vykonávala opatrovanie, ak tento zákon neustanovuje inak.

(17) Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj vtedy, ak si fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím zvyšuje kvalifikáciu formou štúdia popri zamestnaní, kombinovaného štúdia a štúdia jednotlivých vyučovacích predmetov alebo formou externého štúdia a v čase svojej neprítomnosti z dôvodu zvyšovania kvalifikácie zabezpečí opatrovanie fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím inou fyzickou osobou.

Anonymný povedal(a)...

Prosim vas o radu...moja mamka sa stala ZTP a chcem sa opytat chcem si ja na nu uplatnit opatrovatelsky prispevok ...bolo by to mozne aj ked zarabam 330 eur??cize mam minimalnu mzdu mam na to narok ???prosim poradte mi lebo v tomto vobec neviem chodit co a ako ohladom poziadania prispevku .....oco zaraba viac ako je zivotne minimum cize on by asi nemal narok na to ???dakujem za odpoved prosim vas poradte mi :/

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Ako je vyššie spomenuté - môžete pracovať aj vykonávať opatrovanie, ale nesmie to byť v rozpore s činnosťou opatrovania. Podľa všetkého podmienku: výšky mesačného príjmu spĺňate. Nepresahujete výšku dvojnásobku živ. minima.
Živ. minimum na rok 2013- 194,58 € mesačne pre jednu plnoletú fyzickú osobu

Odporúčame vám, aby ste sa pred podaním žiadosti o peňažný príspevok na opatrovanie informovali na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny o všetkých náležitostiach tejto žiadosti a o ďalších písomnostiach, ktoré je k nej potrebné priložiť.

linky o peňažnom príspevku:http://www.employment.gov.sk/pp-na-opatrovanie.html

Anonymný povedal(a)...

Dobry vecer, moje dieta ma tri roky ale kvoli ekzemom jej lekarka odporucila byt este aspon rok doma. Byvame u rodicov. Mame uz obaja robotu. Moja mama je doma a strazila aby moju dceru. Ma narok na nejaky prispevok? Dakujem

Anonymný povedal(a)...

Dobry den. Chcela by som info ohladne opatrovania clena rodiny. Mam dve deticky,obaja su odmalicka diabetici,momentalne som este do aprila na predlzenej materskej. Chcela som nastupit do prace, ale stalo sa,ze moja mamka mala mozgovy infarkt,ale poberala opatrovatelsky prispevok na manzela,cize mojho otca/je leziaci/ teraz potrebuje z urcitymi vecami pomoc aj ona/ranajky,lieky,sprcha/ ake su moje moznosti? Poradite mi prosim co dalej?

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

1)Môžete požiadať o peňažný príspevok na opatrovanie. Na UPSVaRe, oddelenie kompenzačných pomôcok.
http://www.upsvar.sk/obcan-so-zdravotnym-postihnutim-1/kompenzacie-tazkeho-zdravotneho-postihnutia/tazko-zdravotne-postihnuty-odkazany-na-pomoc-druhych/ziadost-o-penazny-prispevok-na-opatrovanie.html?page_id=270461&urad=240879
2. žiadať mesto o opatrovateľskú službu

Skúste si preštudovať článok
http://ekonomika.sme.sk/c/6708044/ako-ziskat-od-statu-peniaze-za-opatrovanie-pribuzneho.html

je starší, ale dobre napísaný. Čísla sú už zrejme iné, ale postup ostáva rovnaký.

Unknown povedal(a)...

Já som ná polovičnom dôchodku posudkova mi dala 70%.Dostávam 265E.Mám aj ZŤP preukaz aj mám nárok na parkovisko ZŤP.Bývam vo svojom dome a o 8 domy býva moja mama.Už s barlami chodí má 74 rokov.Chcem sa o ňu postarať.Keby som si vybavil opatrovanie koľko by mi štát prispel keď nemám prácu?