VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/12/12

Zamietnuie žiadosti o invalidný dôchodok

Môže Sociálna poisťovňa zamietnuť žiadosť o invalidný dôchodok? Moja mamka dáva žiadosť na posúdenie a
veľmi sa bojí, lebo keby jej sociálna poisťovňa nepriznala dôchodok, tak nevie čo bude robiť. Má zdravotné problémy a nevládze pracovať.  Janko

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Žiadosť o invalidný dôchodok je zamietnutá ak:

- miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť poistenca je menej ako 41 percent v porovnaní so zdravou fyzickou osobou,

- poistenec nezískal potrebný počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok (potrebný počet rokov dôchodkového poistenia sa nevyžaduje, ak sa poistenec stal invalidným v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania; v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom; v období, v ktorom je doktorandom v dennej forme štúdia a nedovŕšil 26 rokov veku)
zdroj: internet

Anonymný povedal(a)...

Ak máte zamietnutú žiadosť o invalidný dôchodok a váš zdravotný stav nedovoľuje vykonávať trvalo prácu môžete o 6mesiacov požiadať znovu o posúdenie zdravotného stavu. Bartolomej

eporadca povedal(a)...

Posudzovanie dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť (posudzovanie invalidity) patrí do pôsobnosti lekárskej posudkovej činnosti dôchodkového poistenia, ktorú vykonáva posudkový lekár sociálneho poistenia miestne príslušnej pobočky Sociálnej poisťovnepri osobnej účasti poistenca.
Posudzovanie dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu sa vykonáva len v rámci konania o dôchodkovú dávku, a to výlučne na základe žiadosti poistenca.
zdroj. internet

eporadca povedal(a)...

Vznik nároku na invalidný dôchodok je ďalej podmienený získaním potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia, ktorý je upravený v zákone o sociálnom poistení. U vedené podmienky musí občan splniť súčasne.
To znamená, že podľa posudku sa stal invalidom a ku dňu vzniku invalidity získal potrebný počet rokov dôchodkového poistenia, nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok a nepoberá predčasný starobný dôchodok.

Občanom žiadosť o invalidný dôchodok je zamietnutá z dôvodu, že nie sú invalidní - rozhodnutie ústredia Sociálnej poisťovne.

eporadca povedal(a)...

Problémom je aj to, že občania nerozlišujú medzi posudzovaním zdravotného stavu na účely invalidity (percentuálnym vyjadrením miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť) a posudzovaním zdravotného stavu na účely priznania ťažkého zdravotného postihnutia (percentuálnym vyjadrením miery funkčnej poruchy), ktoré vykonávajú dve rôzne pracoviská: Sociálna poisťovňa a úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.
zdroj: internet