VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/12/09

Medzinárodný deň ľudí s postihnutím

Počuli ste o Medzinárodným dni ľudí s postihnutím? AA

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Tretí decembrový deň je v kalendári spomínaný ako Medzinárodný deň ľudí s postihnutím. V Spojených štátoch amerických vzniklo v šesťdesiatych rokoch hnutie „Nezávislý spôsob života“. Rozšírilo sa do západnej Európy a hľadá životaschopnú pôdu aj v krajinách strednej, západnej i východnej Európy. Poznaj, vyžaduj, ochraňuj ľudské práva – to bolo heslo svetovej konferencie o ľudských právach v roku 1993 vo Viedni.

Pre hnutie boli vytýčené hlavné zásady: nezávislý spôsob života, zdokonaľovanie, sebadôvera a emancipácia. Tento proces by mal umožniť všetkým zdravotne postihnutým dosiahnuť rovnaké možnosti a plnú účasť vo všetkých sférach spoločnosti.
Postihnutí musia byť schopní tento proces kontrolovať individuálne i kolektívne s využitím demokratických princípov na základe rovnoprávnosti. Ako rovnoprávni občania musia mať zabezpečené základné ľudské potreby: stravu, odev, bývanie, zdravotnú starostlivosť, opatrovateľské služby, vzdelanie, pracovné uplatnenie, komunikáciu, dopravu a prístup do verejných a kultúrnych zariadení, právo uzatvárať manželstvo a žiť v mieru. Zdravotne postihnutí musia mať rovnaké príležitosti, aby sa mohli naplno realizovať vo veciach, ktoré sa dotýkajú ich vlastného života. Pre všetkých všeobecne platí vážiť si jeden druhého, lenže dvojnásobne to platí v živote handicapovaného človeka.

Anonymný povedal(a)...

Medzinárodný deň zdravotne postihnutých je výzvou pre všetkých zdravotne postihnutých, aby zdôraznili svoje práva, aby nečakali na dobročinnosť tak, ako to deklaruje rezolúcia Strediska pre ľudské práva.

Hlavným prínosom Medzinárodného dňa zdravotne postihnutých je vytvoriť pozitívny pohľad a prístup k postihnutým ľuďom, efektívne zapojiť širokú verejnosť do začleňovacieho programu, vytvoriť stratégie pre začlenenie postihnutých do spoločnosti všetkých ľudí.

Mnoho ľudí nechápe, že postihnutosť je problém ľudských práv.
Medzinárodný deň by sa mal týkať zdravotne postihnutých občanov a ich organizácií. Organizácie by mali identifikovať prípadné zneužitie, ktoré postihlo členov, zverejňovať problémy a riešenia postihnutosti, poukazovať na to, že zmeny budú výhodné pre každého. A
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Deň zdravotne postihnutých v parlamente
Pri príležitosti Svetového dňa ob-
čanov so zdravotným postihnutím,
ktorý si svet pripomína každoročne
3. decembra, sa v Európskom parla-
mente v Bruseli každý rok stretávajú zástupcovia občanov so zdravotným postihnutím z celej EÚ s európskymi politikmi a spoločne hľadajú riešenia závažných problémov, ktoré spôsobuje najmä nepochopenie potrieb a nerešpektovanie práv zdravotne
postihnutých ľudí. Podnet na takéto
stretnutia dalo Európske fórum zdravotného postihnutia (EDF), ktorého členom od roku 2004 je aj Národná rada občanov so zdravotným postihnutím (NROZP) v SR.

Zástupcovia NROZP SR sa na týchto stretnutiach tiež zúčastňujú. Práve NROZP dala podnet na Deň občanov so zdravotným postihnutím v Národnej rade SR, ktorý sa bude konať každoročne.
zdroj: http://www.shr.sk

Anonymný povedal(a)...

Samozrejme, tento deň je svetovo uznávaný a určený na 3. 12. v každom kalendárnom roku.
Je samozrejme vyslovením uznania všetkých práv ľudí s akýmkoľvek zdravotným postihnutím v aj v súlade s dohovorom o právach zdravotne postihnutím, ktorý ratifikovala aj SR. František