VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/12/21

Chcem byť dobrovoľníkom

 Rad by som pomáhal ako dobrovoľník. Nikdy som sa neangažoval do takých aktivít, tak poradte mi prosím ako a  na koho sa obrátiť. Viem, že rok 2011 je rokom dobrovoľníctva, tak možno je to viac podchytené. Len Prešov. Rado

7 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Európska komisia vyhlásila rok 2011 za Európsky rok dobrovoľníctva, podporujúci aktívne občianstvo v krajinách Európskej únie.

Potenciál dobrovoľníckych činností sa ešte stále nerealizuje v plnej miere. Európsky rok dobrovoľníctva (ďalej len „ERD 2011“) poskytne príležitosť preukázať v európskom kontexte, že dobrovoľnícke činnosti zvyšujú občiansku angažovanosť a môžu pomôcť posilňovať pocit príslušnosti občanov k ich spoločnosti a ich angažovanosti na všetkých úrovniach – miestnej, regionálnej, celoštátnej a európskej.

Národný projekt ERD 2011 v SR
Pre koordináciu aktivít počas ERD 2011 IUVENTA vytvorila pracovnú skupinu, zloženú z organizácií pôsobiacich v rôznych oblastiach dobrovoľníctva. Úlohou pracovnej skupiny bolo zadefinovať chýbajúce aspekty dobrovoľníctva na Slovensku, ako východisko pre tvorbu Národného plánu aktivít počas ERD 2011.

Ciele kampane:
- propagovať princípy a prínosy dobrovoľníctva širokej verejnosti prostredníctvom príkladov dobrej praxe;
- zapojiť tvorcov regionálnych politík do prípravy a realizácie dobrovoľníckych aktivít a tak zvýšiť podporu dobrovoľníckych programov na úrovni samospráv;
prostredníctvom článkov v odbornom časopise podnieť diskusie v akademických kruhoch a v prostredí odborných pracovníkov s dobrovoľníkmi;
- sieťovať organizácie pracujúce s dobrovoľníkmi a vytvoriť tak spolupracujúce prostredie pre spoločnú výmenu skúseností a spoločného prejavu vôle o budúce legislatívne ukotvenie dobrovoľníctva.
zdroj: http://www.iuventa.sk

eporadca povedal(a)...

Staňme sa dobrovoľníkmi! Zmena je v našich rukách. -
Motto: „Nemusíš byť každý deň hrdinom, stačí, ak ostaneš každý deň človekom.“
(Stano Radič)
Citát Prešovského dobrovoľníckeho centra, ktorého cieľom je rozvoj dobrovoľníctva v Prešovskom kraji, ale aj v rámci Slovenska.
zdroj: http://pdcentrum.weebly.com

eporadca povedal(a)...

Hlavné ciele centra
Prešovské dobrovoľnícke centrum je otvoreným združením občanov, skupín a organizácií založené v záujme vytvárania podmienok aktívnej účasti mladých ľudí, ale aj širokej verejnosti na zlepšení života obyvateľstva v regióne.

Vyvíja aktivity v oblasti zdravého životného štýlu, v sociálnej oblasti, charite, kultúre, športe a v oblasti životného prostredia.

Vytvára programy zamerané na osvetu obyvateľstva, výchovu k aktívnemu občianstvu a rozvoj dobrovoľníctva vo všetkých jeho podobách a oblastiach činnosti, a to tak doma ako aj v zahraničí.
Sieťuje organizácie, ktoré pracujú s dobrovoľníkmi, čím zefektívňuje silu dobrovoľníctva na lokálnej i národnej úrovni.
http://pdcentrum.weebly.com

eporadca povedal(a)...

Môžete taktiež sa obrátiť priamo na organizácie, ktoré sa venujú rôznym skupinám zdravotne postihnutých a ponúknuť im pomoc. Určite radí Vás príjmu a dajú Vám priestor.
Aj dobrovoľník by mal si vyskúšať a premyslieť v akej oblasti chce pomáhať, lebo nie je to jednoduché.
Ale to, že ste sa rozhodli nezištne pomáhať je prvým krokom.

eporadca povedal(a)...

Diagnóza dobrovoľník

Pre všetkých záujemcov o dobrovoľníctvo je tu bezplatná telefónna linka - 0800 103 104,
ktorá je jedným z projektov OZ C.A.R.D.O. a Euro Info centra Úradu vlády SR v Európskom roku dobrovoľníctva 2011.

Vyškolení operátori poradia záujemcom, kde sa môžu stať dobrovoľníkmi, pričom zohľadnia záujem, množstvo času, ktorý majú záujemcovia k dispozícii a región, v ktorom žijú.

Dobrovoľníckym organizáciám zase poradia, kde môžu nájsť relevantné informácie k témam manažmentu a starostlivosti o dobrovoľníkov.
zdroj: http://www.jev.sk/dobrovolnictvo

Anonymný povedal(a)...

Musíš si pozrieť v danom meste v ktorom chcete pomáhať ľudom ktorý potrebujú lásku ,ochotu .Či sa v danej lokalite sú centra pomoci ľudom ktorý to potrebujú.Treba si uvedomiť čo to všetko potrebujú ale hlave lásku tých druhých.

Anonymný povedal(a)...

Bola som na úrade práce ako nezamestnaná veľmi dlho .A viem čo to znamená keď nemáš peniaze na to čo potrebuješ si kúpiť veci na seba.V Prešove je jedno OZ Barlička ktorá vychádza k ústrety nezamestnaným .Ten ktorý chce pracovať v združeniach ktoré majú dobré pracovné podmienky,je tam dobrá atmosféra, dobrý kolektív,a dať klientom veľa lásky z tvojho srdca.a potom poznáte na ich tvárach úsmev.