VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/12/16

Invalidný dôchodok

Bol mi schválený invalidný dôchodok -  ale čiastočný. Som ZŤP/S od narodenia. Môžem žiadať o prehodnotenie? Janko

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Ťažko sa dá vyjadriť, lebo nepíšete o aký druh zdravotného postihnutia sa jedná. Niektoré zdravotné postihnutia síce spĺňajú podmienky pre vydanie preukazu ZŤP/S - napr. zmyslové poruchy, ale môžu napr. pracovať v chránených dielňach a tak sú posudzovaní sociálnou poisťovňou ako zvyšok pracovného potenciálu a ten je pravdepodobne okolo 41%.
Vy môžete o 6 mesiacov požiadať o prehodnotenie zdravotného stavu, takisto sa môžete odvolať proti tomuto rozhodnutiu v zákonnej lehote. Ján

Anonymný povedal(a)...

Samozrejme môžete požiadať o prehodnotenie ale až o 6 mesiacov, teraz sa môžete do 15 dní odvolať proti rozhodnutiu. Andrej.

eporadca povedal(a)...

Invalidný dôchodok
(§ 70 až 73, § 80, § 110, § 111 a § 263, , § 293 l ods. 4, § 293m zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov)
Definícia / účel dávky
Invalidný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje z invalidného poistenia. Účelom invalidného dôchodku je zabezpečiť poistencovi príjem v prípade poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca.
http://www.socpoist.sk/

eporadca povedal(a)...

Podmienky nároku
Podmienky, ktoré musí poistenec spĺňať, aby vznikol nárok na dôchodok.
Nárok na invalidný dôchodok má poistenec, ktorý
je invalidný získal potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia a ku dňu vzniku invalidity nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.
Za osobitne stanovených podmienok môže vzniknúť nárok na invalidný dôchodok (tzv. invalidný dôchodok z mladosti) aj fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidnou pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom.
Nárok na tento dôchodok vznikne najskôr odo dňa dovŕšenia 18 rokov veku. Po 31. decembri 2007 môže za osobitných podmienok tiež vzniknúť nárok na invalidný dôchodok aj doktorandovi v dennej forme doktorandského štúdia.
zdroj: http://www.socpoist.sk

eporadca povedal(a)...

Uplatnenie nároku

Konanie o priznanie invalidného dôchodku sa začína na základe písomnej žiadosti fyzickej osoby (žiadateľ), ktorá si uplatňuje nárok na dôchodok a nárok na jeho výplatu.

Žiadateľ je povinný preukázať skutočnosti rozhodujúce na nárok na invalidný dôchodok a jeho výplatu spôsobom určeným Sociálnou poisťovňou.

Posúdenie zdravotného stavu
Vznik, resp. trvanie invalidity posudzuje v rámci dávkového konania posudkový lekár sociálneho poistenia (bližšie lekárska posudková činnosť dôchodkového poistenia)
zdroj: http://www.socpoist.sk