VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/12/02

Festival bezbariérovej kultúry

Pozrite si ďalšie zaujímavostí

9 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Super,že taky medzinárodný projekt vznikol. Páči sa mi to Hilda.

Anonymný povedal(a)...

Súhlasím s Hildou, projekt Otvorený priestor integrácií je vynikajúcou príležitosťou pre ľudí so zdravotným postihnutím spoznať nových ľudí, vidieť krásy našich severných susedov a zúčastniť sa tvorivých dielní, v rámci ktorých sa mohli umelecky vyjadriť.

Nadežda

Anonymný povedal(a)...

Často cítiť nevôľu voči EÚ. Ale priznajme si, koľko projektov vzniklo práve zásluhou európskych financií, na ktoré by sa ináč financie nenašli? Fandím ľuďom zapojeným do projektu.

Marína

Anonymný povedal(a)...

Okrem tohto festivalu veľmi úspešné festivaly organizuje aj Občianske združenie Barlička pod názvom Margarétefest. Doteraz už úspešne zorganizovala 3 ročníky, pravdepodobne bude organizovaný aj v r. 2012 - nie je to ešte isté.
Na poslednom ročníku sa zúčastnili 370 zdravotne znevýhodnených súťažiacich Lucia.

eporadca povedal(a)...

Výstava INTEGRÁCIA...

Umenie otvára priestor

V stredu, 9.11.2011, sa v prešovskej Galérii Abilympiáda uskutočnila medzinárodná vernisáž s názvom Výstava INTEGRÁCIA. Stretlo sa tu 40 účastníkov zo Slovenska i Poľska. Tí prezetovali a obdivovali vystavené exponáty vytvorené ľuďmi so zdravotným postihnutím.
zdroj: http://www.zompresov.sk/42.opi.html

eporadca povedal(a)...

Podujatie bolo súčasťou projektu Otvorený priestor integrácii, ktorého realizátorom je PKO Prešov. Partnerom projektu je aj občianske združenie ZOM Prešov. Aktivity projektu smerovali k výmenným pobytom partnerov z rôznych krajín, v rámci ktorých sa uskutočnila aj séria tvorivých dielní. Účastníci, ľudia so zdravotným postihnutím, sa učili viacerým druhom umenia – fotografii, modelovaniu a pod. – pod odborným dohľadom profesionálov. Nemenej dôležitým zámerom bolo vzájomné spoznávanie pracovníkov a klientov organizácií pracujúcich v sociálnej oblasti, spoznávanie kultúry aj prostredia susednej krajiny. Projekt je spolufinancovaný v rámci programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007 – 2013 a projektu Ministerstva kultúry Pro Slovakia.
zdroj: http://www.zompresov.sk/42.opi.html

eporadca povedal(a)...

Cieľom vernisáže bolo najmä prezentovať výtvarné umenie účastníkov tvorivých dielní. Rovnaká výstava ako v Prešove sa konala aj v Poľsku, v kultúrnom stredisku mesta Nowy Targ. Vystavujú sa tu kresby, maľby, fotografie aj keramika. Výstavu je možné si pozrieť v Galérii Abilympiáda do 22.11.2011.

Projekt Otvorený priestor integrácii je vzácny hneď z viacerých dôvodov. Spája národy, organizácie i ľudí. Dáva priestor ľuďom s hendikepom vyjadriť svoje vnútorné pocity umením a prezentovať ho verejnosti.
Umožňuje pracovníkom v sociálnej oblasti nadviazať profesionálnu spoluprácu s podobnými organizáciami doma i v zahraničí.
zdroj:
http://www.zompresov.sk/42.opi.html

eporadca povedal(a)...

Nevšedná galéria, nevšedná ľudskosť
Vidieť mladých ľudí, hovoriacich rôznymi jazykmi, ktorí si aj napriek tomu rozumeli bez akýchkoľvek problémov, je ojedinelý zážitok. V danom prípade sa stretli zdravotne postihnutí mladí ľudia z Poľska a Slovenska, aby spoločne otvorili spoločnú výstavu svojich výtvarných diel. Stalo sa tak v prešovskej Galérii Abilympiáda, ktorá bola zriadená Zväzom telesne postihnutej mládeže pre propagáciu „umenia bez bariér“. Nebolo to prvé, ani posledné stretnutie mladých Slovákov a Poliakov, zúčastňujúcich sa cezhraničného programu „Otvorený priestor integrácii“. Do chvályhodného a všetkými vítaného projektu je zo slovenskej strany zapojených niekoľko inštitúcií. Počnúc folklórnym súborom Šarišan a jeho „materským prístavom“ Parkom kultúry a oddychu Prešov, cez občianske združenie ľudí so zdravotným postihnutím ZOM Prešov až po spomínanú Galériu Abilympiáda.
zdroj:
http://www.slovenskyrozhlad.sk

Anonymný povedal(a)...

Počula som, že projektu "Otvorený priestor integrácii sa zúčastnili aj členovia Občianskeho združenia Barlička. Dokonca jedno dievča na vozíčku sa týždeň zúčastnilo v Poľsku na workshope - nacvičovali divadelné predstavenie. Predstavenie malo veľký úspech a mladá "herečka z Prešova" m celoživotný zážitok nielen z nacvičovania alej hlavne z premiéry. Držím jej palce, aby sa jej také zážitky v živote objavovali čo najčastejšie. Fandím aj členom OZ Barlička, ktorí robia rôzne charitatívne kultúrne aktivity, divadlá, festivaly, tiež tanečné a hudobné predstavenia. Katarína