VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/12/08

Sociálna rehabilitácia

Dobrý deň. Píšete o základných častiach sociálnej rehabilitácie. Poprosím o podrobnejšie vysvetlenie . Ďakujem. Jožka

10 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Základné časti sociálnej rehabilitácie

V rámci sociálnej rehabilitácie sa najčastejšie realizujú tieto metódy:

· Fyzická kondícia a rehabilitácia
· Sociálno-právna tematika
· Pracovné uplatnenie
· Šport
· Jogové prvky cvičenia
· Sebaobsluha s cieľom sebestačnosti
· Nácvik sebaobsluhy hrou
· Psychoterapia
· Biofeedback
· Coping
· Komunity a kluby
· Demonštrácia KROP a zdravotných a kompenzačných pomôcok
· Voľnočasové aktivity a Klubové večery
· Význam záujmovej činnosti pre osobu s TP
· Partnerské vzťahy

zdroj: kurzy sociálnej rehabilitácie na podporu nezávislejšieho života osôb s telesným a ťažkým telesným postihnutím

eporadca povedal(a)...

· Fyzická kondícia a rehabilitácia

Pod vedením odborného garanta rehabilitácie absolvovať cvičenie - rehabilitáciu so zreteľom na zvýšenie fyzickej kondície rozvoja pohybovej schopnosti a sebaobsluhy.

Pri voľbe zariadenia na sociálnu rehabilitáciu je nutné zobrať na zreteľ aj možnosť rehabilitačných cvičení v bazéne a balneoterapiu.

Fyzické možnosti sú pre každého človeka veľmi dôležité. Potrebujeme ich pri pohybe i sebaobsluhe, určujú mieru našej nezávislosti, súvisia s možnosťami sebarealizácie i našimi náladami.

· Sociálno-právna tematika

Dôležitou časťou sociálnej rehabilitácie je za účasti fundovaných odborníkov - lektorov získať informácie v sociálno - právnej sfére.

eporadca povedal(a)...

· Pracovné uplatnenie

K začleneniu zdravotne postihnutého človeka do pracovnej činnosti mu umožňuje nájsť nový kolektív ľudí, nových spolupracovníkov a nadviazať nové kontakty.
Pomáha mu zapojiť sa znovu do spoločenského procesu, získať existenčné aj pracovné istoty a tým aj predpoklad pre rovnoprávne postavenie medzi ostatnými ľuďmi.

· Šport

Šport má nezastupiteľné miesto v živote ľudí a najmä v živote človeka telesne postihnutého.
Veď k tomu, aby sa človek nejakým spôsobom telesne postihnutý dopracoval k určitému stupňu sebaobsluhy a sebestačnosti, musel cvičiť, nech už ako pacient v niektorom rehabilitačnom ústave, v kúpeľoch alebo doma.
Miera sebestačnosti je priamo úmerná dávkam a povahe rehabilitačných úkonov a vnímavosti každého jedinca. Z jedných takých rehabilitačných cvikov je aj športová činnosť.
Šport je taká svojím spôsobom spoločenská záležitosť, lebo sa ľudia stretávajú, komunikujú, v rámci spoločnosti športovcov sa zúčastnia aj iných než športových akcií, čo ocení najmä človek, vyradený zo zdravotných dôvodov z pracovného pomeru.

eporadca povedal(a)...

· Jogové prvky cvičenia

Človek vyvíja značné úsilie, aby pôsobil na svoje okolie, ale skoro vôbec sa nesnaží, aby ovplyvnil a postupne zmenil seba samého.
Jedna z možností takého pôsobenia do vnútra je upravené jogové cvičenie. Joga je tradičným systémom Indie, jeho cieľom je lepšie spoznať a ovládať svoje telo a myseľ. Nie je nutné prevádzať akrobatické jogové polohy, ktoré poznáme z niektorých knižiek. V posledných rokoch boli princípy jogy upravené aj pre osoby oslabené a telesne postihnuté.

· Sebaobsluha s cieľom sebestačnosti

Na danú tému musí vedúci sociálnej rehabilitácie diskutovať počas celého kurzu, pri športe, preprave, cvičení a demonštrovať praktické ukážky sebestačnosti.

eporadca povedal(a)...

· Nácvik sebaobsluhy hrou

Predpokladá sa, že kurzu sa zúčastní prevažná väčšina vozičkárov, ktorí majú zvládnuť tie najpodstatnejšie prvky sebaobsluhy. S osobami, ktoré sú postihnuté aj na horných končatinách, sa musí denne v priebehu kurzu pracovať individuálne. Ďalej tiež s ľuďmi, ktorí majú predpoklady zvládnuť dobre problém sebaobsluhy, ale sú napríklad nešikovní, alebo nemôžu prekonať obavy a strach zo spadnutia a pod.

· Psychoterapia

Prizvať lektora psychológa a zamerať sa na zvládnutie správania a presadenia sa. Odporúčame autogénny tréning, ktorý navodí psychické a svalové uvoľnenie.

eporadca povedal(a)...

· Biofeedback - znázornenie určitej funkcie, ktorú pacient bežne robí, takým spôsobom, aby
mohol činnosť pozorovať (zrakom, sluchom),

· Coping

spôsob riešenia kríz u pacienta s chronickým ochorením. Spočíva v maximálnej informovanosti.

· Komunity a kluby - zariadenia s vhodnou formou psychosociálnej a výchovnej rehabilitácie postavenej na rovnakom postihnutí skupiny pacientov a v správnom odbornom vedení.

eporadca povedal(a)...

· Demonštrácia KROP a zdravotných a kompenzačných pomôcok

Už oddávna používajú ľudia najrôznejšie pomôcky, ktoré im pomáhajú ľahšie zvládnuť rôzne činnosti. Niektoré druhy činností by sme dnes už bez pomoci najrôznejších špecializovaných pomôcok vôbec nevedeli zvládnuť. Úraz alebo nemoc vo veľa prípadoch poškodí základné funkcie ľudského organizmu a človek prestane ovláda úlohy, ktoré predtým pre neho boli samozrejmé. Niekedy sa dá zhoršenie pohyblivosti končatín, zoslabeniu hmatového mechanizmu atď. odstrániť intenzívnou rehabilitáciou. Rehabilitácia má veľa foriem a pri jej realizácii sa používa rozsiahla škála pomôcok, ktoré sa nazývajú rehabilitačné.

V niektorých prípadoch však ani najlepšia rehabilitácia nemôže nahradiť stratu funkcií horných alebo dolných končatín, nech už samostatnou (amputáciou) alebo praktickým (ochrnutím spôsobené prerušením miechy). Tu je nutné použiť špeciálne pomôcky, ich úlohou je úplne alebo aspoň čiastočne nahradiť funkciu jednotlivých časti tela. Tieto pomôcky sa nazývajú podľa svojho účelu kompenzačné.

· kompenzačné pomôcky umožňujú sebaobsluhu

· umožňujú prácu v domácnosti

· umožňujú výkon povolania

· umožňujú robiť rôzne športy a kultúrne vyžitie

Prizvať na prezentovanie firmy, ktoré sa zaoberajú distribúciou kompenzačných a zdravotných pomôcok. Distribútori musia účastníkov oboznámiť o tom, ako si môžu zabezpečiť, ako opraviť tieto pomôcky.

eporadca povedal(a)...

· Voľnočasové aktivity a Klubové večery

Trávenie voľného času v živote telesne postihnutého má nesmierny význam. Počas sociálnej rehabilitácie odporúčame zorganizovať privítací večierok, besedy, večery vtipov, prechádzky, návštevy pamätihodností, rybárske preteky a pod. Tiež by nemala chýbať dôstojná rozlúčka.

· Význam záujmovej činnosti pre osobu s TP:

Kultúrna a zaujímavá činnosť pomáha nadväzovať kontakty medzi ľuďmi, obohacuje človeka, rozširuje jeho obzory, vyvádza človeka z pasivity. V neposlednom rade vyplňuje jeho voľný čas. Všetky tieto faktory vo zvýšenej miere sa uplatňujú u človeka telesne postihnutého, obzvlášť u človeka, ktorému postihnutie sa stalo nedávno. Zaujímavé činnosti, spoločenský styk, kultúrne vyžitie pomáha prekonávať obdobie psychického vykompenzovania dôsledkov ťažkého telesného postihnutia.

eporadca povedal(a)...

· Partnerské vzťahy:

Pre každého človeka (i prednášajúceho lektora) sú partnerské a sexuálne vzťahy dôležité, každý má k týmto otázkam určitý postoj. Dávnejší názor, že ťažko postihnutí sú asexuálni, je prekonaný, aj keď to u jednotlivcov pretrváva. Väčšina postihnutých víta konzultáciu. Mnoho lekárov však nie je dosť informovaných, aby mohli zasvätene poradiť. Prednáška sa snaží otvorene poradiť v otázkach, o ktorých sa obvykle verejne nehovorí. Od začiatku je nutné zdôrazniť aj zodpovednosť k partnerovi, prípadne deťom, ktoré sa narodia. V partnerských vzťahoch sa nedá zaistiť uspokojeniach všetkého o to dôležitejšia je informácia a výchova.

zdroj: kurzy sociálnej rehabilitácie na podporu nezávislejšieho života osôb s telesným a ťažkým telesným postihnutím

Anonymný povedal(a)...

Sociálna rehabilitácia je činnosť, ktorá je vykonáva v sociálnych zariadeniach a je zameraná na všetky činnosti, ktoré každý zdravý človek vykonáva automaticky. Zdravotne znevýhodnení veľmi veľa činnosti nevedia vykonať, sociálnou rehabilitáciou si osvojujú precvičovaním jemnej a hrubej motoriky jednotlivé životu dôležité úkony. Anna