VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/12/05

Vytváranie rovnakých príležitostí

Diskusná téma: Vytváranie rovnakých príležitostí. Janka

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Termín vytváranie rovnakých príležitostí znamená proces, ktorý sprístupňuje ľuďom, zvlášť osobám so zdravotným postihnutím, rôzne systémy spoločnosti a prostredie (služby, informácie a pod.).

Princíp rovnakých práv znamená, že potreby každého jednotlivca a všetkých ľudí sú rovnako dôležité, že tieto potreby sa musia pre spoločnosť stať štandardom na plánovanie a že všetky zdroje sa musia využiť tak, aby zabezpečili každému jednotlivcovi rovnakú príležitosť pre integráciu.

eporadca povedal(a)...

Osoby so zdravotným postihnutím sú členovia spoločnosti a majú právo zostať v miestnej komunite. V rámci normálnych štruktúr vzdelávania, zdravotníckej starostlivosti, zamestnania a sociálnych služieb by mali dostať takú pomoc, akú potrebujú.

Keď osoby so zdravotným postihnutím dosiahnu rovnaké práva, mali by mať aj rovnaké povinnosti. Pri dosiahnutí týchto práv by mala spoločnosť zvýšiť nároky na osoby so zdravotným postihnutím. Ako súčasť procesu vyrovnávania príležitostí by sa mali vykonať opatrenia, ktoré by zdravotne postihnutým osobám pomohli prevziať na seba, ako na právoplatných členov spoločnosti, úplnú zodpovednosť.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

12 štandardných pravidiel na vyrovnávanie príležitostí:
1. Zvyšovanie uvedomenia a informovanosti.
2. Liečebná starostlivosť.
3. Komplexná rehabilitácia.
4. Podporné služby (sortiment, kvalita, dostupnosť).
5. Prístupnosť fyzického prostredia, prístup k informáciám.
6. Vzdelávanie.
7. Zamestnávanie.
8. Udržanie príjmu a sociálne zabezpečenie.
9. Rodinný život a integrita osobnosti.
10. Kultúra.
11. Oddychová činnosť a šport.
12. Náboženstvo.
zdroj: http://proxy.ceit.sk

Anonymný povedal(a)...

Vytváranie rovnakých príležitostí je beh na dlhé trate - lebo tu sa nejedná len o zdravotne znevýhodnených, ale aj týraných ľudí - ženy aj mužov, opustené deti, sociálne odkázané rodiny, nezamestnané, rovnosť príležitosti medzi mužom a ženou napr.na pracovisku, . A keďže je veľ ľudí zdravých na úrade práce, prakticky skoro bez problémov akéhokoľvek druhu - vytváranie rovnakých príležtiostí je možno fantastická vízia pre budúce generácie. Ivan