VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/12/01

Systém poskytovania kompenzačných pomôcok

Poprosím o informácie na tému  systému poskytovania kompenzačných pomôcok. Ďakujem, Mirka

9 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia

Jednotlivé príspevky sa podávajú občanovi s ťažkým zdravotným postihnutím podľa zákona č. 447/ 2008 Zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Kompenzácia sociálneho dôsledku ťažkého zdravotného postihnutia (ďalej len„kompenzácia“) je zmiernenie alebo prekonanie sociálneho dôsledku ťažkého zdravotného postihnutia poskytovaním peňažných príspevkov na kompenzáciu podľa tohto zákona alebo
poskytovaním sociálnych služieb podľa osobitného predpisu.
Sociálny dôsledok ťažkého zdravotného postihnutia je znevýhodnenie, ktoré má fyzická osoba z dôvodu jej ťažkého zdravotného postihnutia v porovnaní s fyzickou osobou bez zdravotného postihnutia rovnakého veku, pohlavia a za rovnakých podmienok a ktoré nie je schopná z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia prekonať sama.
Ťažké zdravotné postihnutie je zdravot. postihnutie s mierou funkčnej poruchy najmenej50 %.
Funkčná porucha je nedostatok telesných schopností, zmyslových schopností alebo duševných schopností fyzickej osoby, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov.

Peňažné príspevky na kompenzáciu sú
a) peňažný príspevok na osobnú asistenciu,
b) peňažný príspevok na kúpu pomôcky,
c) peňažný príspevok na výcvik používania pomôcky,
d) peňažný príspevok na úpravu pomôcky,
e) peňažný príspevok na opravu pomôcky,
f) peňažný príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia,
g) peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla,
h) peňažný príspevok na úpravu osobného motorového vozidla,
i) peňažný príspevok na prepravu,
j) peňažný príspevok na úpravu bytu,
k) peňažný príspevok na úpravu rodinného domu,
l) peňažný príspevok na úpravu garáže,
m) peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov,
n) peňažný príspevok na opatrovanie.
Peňažné príspevky na kompenzáciu uvedené v odseku 1 písm. a), i), m) a n) sú opakované peňažné príspevky na kompenzáciu a peňažné príspevky na kompenzáciu uvedené v odseku 1 písm. b) až h) a j) až l) sú jednorazové peňažné príspevky na kompenzáciu.

Oblasti kompenzácie

Sociálne dôsledky ťažkého zdravotného postihnutia sa kompenzujú v oblasti
a) mobility a orientácie,
b) komunikácie,
c) zvýšených výdavkov,
d) sebaobsluhy.

Vybavuje Oddelenie peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov TZP na ÚPSVaR,
A

Anonymný povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
eporadca povedal(a)...

Poznáme dva paralelné systémy poskytovania pomôcok pre občanov so zdravotným postihnutím a to
- prideľovanie kompenzačných pomôcok rezortu zdravotníctva/poisťovne
a Úradom práce sociálnych vecí a rodiny.

eporadca povedal(a)...

Exituje ešte jedná možnosť - požičovne kompenzačných pomôcok, kde vám zapožičajú pomôcku za poplatok.
Tak máte možnosť pomôcku si vyskúšať a následne požiadať o pridelenie buď poisťovňu alebo ÚPSVaR.

eporadca povedal(a)...

Kompenzačné pomôcky

Nevyhnutným predpokladom úspešnej sociálnej a pracovnej rehabilitácie osôb so zdravotným postihnutím, je ich zabezpečenie potrebnými kompenzačnými pomôckami.

„Kompenzačná pomôcka“ je charakterizovaná schopnosťou rozšíriť, doplniť alebo nahradiť niektorú telesnú štruktúru alebo funkciu. Napr. barla sa používa na doplnenie funkcie tej štruktúry tela, ktorá nesie prirodzenú hmotnosť. Mechanický, alebo elektrický vozík sa používa ako náhrada schopnosti chôdze (premiestňovania sa) a pod.

Z hľadiska potrieb a kompenzácie zdravotnej poruchy poznáme kompenzačné pomôcky pre mobilitu, pre orientáciu, pre dorozumievanie a výmenu informácií.

Z hľadiska ich spoločenského využívania ide o pomôcky pre život a prácu v domácnosti, pomôcky pre pracovnú činnosť, pomôcky pre rekreáciu, kultúru, alebo šport

Za kompenzačnú pomôcku sa považuje aj osobné motorové vozidlo, vozidlo hromadnej dopravy, upravené pre transport osôb s ťažkým telesným postihnutím, schodišťové výťahy a rampy, magnetofónové nahrávky pre zrakovo postihnutých ľudí, videokazety pre nepočujúce osoby, indukčné slučky pre nedoslýchavých ľudí (indukčné slučky filtrujú vedľajšie šumy, čím sa zvyšuje zrozumiteľnosť hovoreného slova napr. v kinách, divadlách, v prednáškových a koncertných miestnostiach) a pod.

Niektoré kompenzačné pomôcky možno získať cez zdravotnú poisťovňu – zdravotnícke pomôcky, na iné kompenzačné pomôcky možno získať finančný príspevok z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.
zdroj: http://www.bedekerzdravia.sk/?main=article&id=755

eporadca povedal(a)...

Zdravotnícke pomôcky na lekársky predpis

Z hľadiska potrieb osôb so zdravotným postihnutím, pre ich začlenenie do každodenného života, majú mimoriadny význam práve zdravotnícke pomôcky, poskytované na lekársky predpis bezplatne, alebo za čiastočnú úhradu cez zdravotnú poisťovňu, podľa kategorizačného zoznamu zdravotníckych pomôcok a zdravotníckych potrieb.

Zdravotnícku pomôcku by mal dostať pacient prakticky ihneď ako je známe, že došlo k závažnej poruche štruktúry alebo funkcie organizmu, ktorú je možné kompenzovať.
V kategorizačnom zozname zdravotníckych pomôcok, ktorý sa pravidelne aktualizuje Opatrením MZ SR, sú zdravotnícke pomôcky, určené na kompenzáciu zdravotného postihnutia, začlenené do viacerých skupín.
zdroj: http://www.bedekerzdravia.sk/?main=article&id=755

eporadca povedal(a)...

Žiaľ, medzi zdravotníckymi pomôckami zatiaľ nenachádzame modernejšie riešenia pre osoby odkázané na využívanie invalidného vozíka. Celodenné sedenie na vozíku nesie so sebou aj sekundárne negatívne zdravotné dôsledky (dekubity, svalové kontraktúry, zhoršenie kvality dýchania a pod.). V zahraničí sú už k dispozícii zariadenia, ktoré umožňujú vertikalizáciu týchto pacientov, čo v značnej miere zlepšuje aj ich psychiku a možnosti komunikácie s okolitým prostredím.
MUDr. Mária Orgonášová, CSc.

Anonymný povedal(a)...

Určite celodenné sedenie na invalidnom vozíku prináša aj mnohé negatívne sprievodné ochorenia alebo problémy. Už aj na Slovensku sú vertikalizačné zariadenia napr. Smowie, ale jeho cena je cca 7 tis. € a tak nie je dostupný pre invalidných dôchodcov. Iné vertikalizačné zariadenia je potrebné obsluhovaj druhou osobou, je to dosť náročné. Škoda, že mnoho vylepšení pre zdravotne postihnutých je na Slovensku nedostupných - napr. náš schodolez je veľmi ťažko zvládnuteľný jednou osobou a pritom by stačilo vylepšenie na kolesách vozíka. Aneta

Anonymný povedal(a)...

Tady je kontakt na firmu, ktera nam zaridila schodolez zcela zdarma, nic jsme nemuseli doplacet http://schodolezymorava.cz/ Hana Krizkova