VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/12/15

Šikanovanie?

Neviem ako mám reagovať, tak mi prosím poradte. Je mi nepríjemné , keď prídem do kolektívu a počujem poznámky - np.  že kvôli mne  nemôžu vystupovať na pódium / lebo som na vozíku// , že  to nie je správne , to čo  robím // moje súkromné záležitostí// stále poznámky  a tak. Už som sa prestala brániť,  Adriána

10 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Verím Vám, že vás to deprimuje, ale bohužiaľ ľuďom môžete kúpiť jesť aj darovať oblečenie, ale slušnosť, takt a rozum nikomu nemôže darovať ani dať.
Takže ak máte záujem príďte do našej tanečnej a hudobnej TEMPERAMENT skupiny, kde sú všetci zdravotne znevýhodnení. Veľmi často vystupujú, v minulosti sa tiež stretávali aj takými reakciami ale svojou činnosťou presvedčili o svojich schopnostiach a teraz sa tešia z výsledkov svojej práce. Katarína

Anonymný povedal(a)...

šikana je hrozna v tom, ze sa tazko riesi. ten, ktory terorizuje okolie, je dobry herec a navovok posobi doveryhodne. najlepsie by bolo pristihnut ho pri cine, alebo keby ste sa zverili so svojimi problemami soc. pracovnikovi, ak nejakeho mate, alebo osobou ktorej doverujete a poziadat ju o pomoc...
daniela

eporadca povedal(a)...

Existuje množstvo definícií a opisov šikanovania (anglický výraz bullying).
- šikanovanie je zákerné, opakované zneužívanie sily alebo postavenia na trápenie, zámerné prenasledovanie, robenie príkoria,
- šikanovanie pokrýva veľkú škálu vedomých, pretrvávajúcich a nevítaných činov medzi jednotlivcami a skupinami, ktoré sú charakterizované fyzickým, psychickým, sexuálnym násilím a iným utrpením,
- šikanovanie je dané rozdielnou mocou medzi osobou, ktorá šikanuje a osobou, ktorá je šikanovaná. Táto rozdielna moc je rozpoznaná, a preto využívaná tým, kto šikanuje.
zdroj: http://www.zodpovedne.sk

eporadca povedal(a)...

Človek, ktorý šikanuje, si týmto spôsobom reflektuje svoj vnútorný hnev a nenávisť k iným ľuďom.
Jeho nenávisť sa stupňuje, ale zároveň sa stáva menej účinnou v prípade, ak narazí na človeka, ktorý pochopí, že ide o slabého, osobnostne nevyzretého jednotlivca, neschopného sa zaradiť do spoločnosti a presadiť si svoju vôľu konformným spôsobom.

Nástrojmi násilníka sú sila, kontrola, dominancia a podmanenie. Ich cieľom je vyvolať vo vás reakciu, nech je už akákoľvek.
Už to, že zareagujete, odpoviete na ich provokáciu, im poskytuje pocit sily a kontroly, ktorú týmto spôsobom nad vami získali.
Čím viac sa snažíte vyjednávať, vysvetľovať, uvádzať veci na pravú mieru, tým viac ich provokujete k ďalším výpadom.
zdroj: http://www.zodpovedne.sk/

eporadca povedal(a)...

Šikanovanie (iné názvy: šikanácia, šikanéria, šikana) je prílišné zámerné preháňanie osoby, kladenie jej prekážok, násilné ponižujúce správanie voči nej alebo jej týranie zo strany jednotlivca alebo skupiny, spravidla ak sa táto osoba nemôže tejto situácii vyhnúť a nie je schopná sa jej účinne brániť.

Pre šikanovanie je typický nepomer síl medzi páchateľom a obeťou a častá pasivita a bezmocnosť obete. Šikanované sú spravidla osoby slabšie, menej informované či akokoľvek výraznejšie odlišné.

Slovo pochádza z francúzskeho slovesa "chicaner"= prekrúcať právo.
Prostriedkom šikanovania môže byť násilie, ponižovanie, urážky, posmievanie, ale aj niečo menej nápadné ako napr. ignorovanie, ohováranie, schválnosti alebo preťažovanie prácou.
Pravidelné šikanovanie je nebezpečný sociálno patologický jav, pri ktorom je obmedzovaná osobná sloboda rozhodovania, je ponižovaná ľudská dôstojnosť a česť.
zdroj: wikipedia.sk

Anonymný povedal(a)...

Zdravím, základom toho ako spracovať šikanu, je poznať vlastnú hodnotu. To že ste na vozíku a ostatných brzdíte nič neurobíte a oni tiež nie. Ale to nie je váš problém. Ich problém je, že to nevedia pochopiť a akceptovať. Človek na vozíku má právo na zhovievavosť a preto sa nebojte vyžadovať svoje právo aj keď budú iní frflať.
Pýtali ste sa ako máte reagovať, takže radím - na plné ústa povedzte, že si neželáte, aby niekto hodnotil vaše rozhodnutia, nakoľko máte občiansky preukaz a nie ste dieťa a vyhláste, že si dokážete niesť aj za vaše zlé rozhodnutia vlastnú zodpovednosť a nič viac okolo toho iných nemusí zaujímať. Na narážky typu "nemôžeme kvôli tebe vystupovať" môžete zareagovať spôsobom - "je mi to ľúto, ale nedokážem to zmeniť, takže si to vykonzultuj so sebou sám".
Peter

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň.
Vyjadrím ku konfliktu, lebo je predchodcom všetkých iných problémov.

Príčiny konfliktov
Konflikty len zriedkakedy vznikajú bez príčiny a neočakávane. Môžu prepuknúť náhle, ale vo väčšine prípadov majú svoju dlhšiu históriu. Najčastejšie príčiny konfliktov sú nasledovné:
-nepochopenie, nedorozumenie;
-nečestnosť (nehovoríme si pravdu a skôr či neskôr sa objaví konflikt);
-polopravdy, nevypovedané pravdy (so svojou pravdou zostáva jedna strana osamotená a tým jej vzniká nárok cítiť sa dotknutou, urazenou);
-nedbalosť (nedodržanie slova, zodpovednosti);
-zámer ( je to najsilnejší zdroj pre vznik aj riešenie konfliktov; ak je mojím zámerom nepochopenie druhého alebo poškodenie tak konflikt zaručene vznikne);
-rozdielne názory, presvedčenie bez akceptácie druhého (dospievajúca dcéra si myslí, že rodičia by ju nemali kontrolovať, rodičia naopak potlačia takýto názor bez toho, aby prejavili snahu pochopiť svoju dcéru čo ju vedie k takémuto názoru);
-nevytvorenie hraníc (čo chceme, čo nechceme, čo potrebujeme a čo si neželáme od druhých; ak to neurobíme stále nám budú tieto hranice porušovať);
-nezvládnutie konfliktu (konfliktu sa vyhýbame alebo nie sme ochotní ho riešiť, často potom reagujeme emocionálne, z hnevu alebo zo strachu a preto útočíme alebo bránime sa);
-strach je zdrojom mnohých konfliktov (nájdeme ho za nečestnosťou, nedbalosťou, nevytvorením osobných hraníc);
-skryté očakávania – vedomé aj nevedomé.

Prečo konflikty riešiť?
Prečo by sme mali konflikty riešiť? Prečo nemôžu zostať neriešené? Prečo by sme sa mali púšťať do niečoho čoho sa možno bojíme alebo je nám nepríjemné.
Dôvodov existuje viacero:
-jedným je napr. skutočnosť, že konfliktov v našom živote je dosť a stále sa hromadia a nakoniec náš život by bol jeden veľký konflikt,
-konflikty je dobré riešiť preto lebo nám znepríjemňujú život,
-berú nám radosť zo života,
-konflikty nám môžu brať odvahu pokúsiť sa o niečo o čo by sme sa mali pokúsiť,
-konflikty nám narúšajú dobré vzťahy medzi ľuďmi,
-bývajú pozadím veľmi zlých medziľudských vzťahov, medzi manželmi, kamarátmi, spolupracovníkmi, susedmi,
-neriešené konflikty znižujú kvalitu nášho života.

ROZVOJ KONFLIKTU A VOĽBA VHODNÉHO PRÍSTUPU

Konflikt je, keď ľudia medzi sebou prestanú komunikovať.
To je jedna z výstižných známok konfliktu. Ak by sme ešte stále mali pochybnosti o tom, či s niekým máme alebo nemáme konflikt, môže nám byť táto charakteristika nápomocná.
Každý konflikt, ktorý vznikne sa nejako vyvíja. Prechádza jednotlivými štádiami, ktoré sa dajú od seba odlíšiť na základe toho ako sa jeho účastníci k sebe správajú. Pre každú fázu rozvoja konfliktu je vhodný istý spôsob jeho riešenia. Najdôležitejšie rozhodnutie v celom procese riešenia sporu je výber vhodnej stratégie.
Pretože konflikty v našom živote sú veľmi pestré a majú rôznorodé príčiny exituje viacero základných prístupov k ich riešeniu. Mediácia je založená na princípoch vyjednávania. Existujú ešte aj iné formy riešenia konfliktov, v ktorých základným procesom môže byť odpúšťanie (healing – v blízkych medziľudských vzťahoch) alebo analýza (Burton, 1996), ktorá slúži na to, aby sme porozumeli príčinám, ktoré spôsobujú vznik konfliktov navodili korekciu obmedzených perspektív pomocou vysvetlenia správania (sociálne nepokoje, vojnové konflikty).
Folberf a Taylor (1984) uvádzajú, že spôsoby riešenia sporov, v ktorých tretia strana pomáha účastníkom konfliktu vyriešiť ich konflikt a dospieť k vlastnému rozhodnutiu sa objavili pravdepodobne vtedy, keď na svete boli najmenej traja ľudia. Mediácia nie je vynález novej doby. Je skôr úpravou toho, čo existovalo v iných kultúrach alebo iných historických dobách.
Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky

Anonymný povedal(a)...

Prestaviť sa medzi sebou a nedať sa šikanovať to znamená že keď mate taký problém treba si to povedať z tým z ktorím mám ten problém. Dala by som radu že to netreba prejednávať medzi klientom ale keď sú niekde vedľa.Dotklo by sa to ich.A potom si uvedomíte že si to budú vážiť a budú veselý že našli dobrého priateľa (v medziach Opatrovateľ-klient.

Anonymný povedal(a)...

Stava sa to keď niekto nastúpi do zamestnania a ešte nepozná všetkých okolo seba. Ale niektorý robia rozdiel medzi zdravými a občana zo zdravotným postihnutím .Ak majú prispôsobené podmienky pre občana ktorí je na vozíku alebo ti čo majú preukaz ZŤP .Netreba im to zavidieť ony si už prežili svoje.Ak Vám nedovolia vystupovať keď ste na vozíku.Netreba sa vzdávať ale ukázať im to čo dokážem.A budú prekvapený . Niektorým sa to nebude páčiť a niektorým áno. A potom sa budú pýtať či chcete vystupovať.

eporadca povedal(a)...

Šikanovanie je prejavom sociálnej patológie, kde hlavným záujmom je cieľ niekomu ublížiť.
Základné znaky šikanovania sú:
 Jasný úmysel ublížiť druhému, či už fyzicky alebo psychicky Napr.: bitie, strkanie, krádeže peňazí a veci, schovávanie a ničenie vecí, ale aj posmievanie, nadávanie a pod.
 Útočníkom môže byť jedno dieťa alebo skupina detí.
 Incidenty sú opakované. Jednorázová akcia sa väčšinou za šikanovanie nepovažuje.
 Nepomer síl medzi útočníkom a obeťou.
zdroj: http://www.pppknm.sk/data/pdf/materialy/poruchy_spravania/poruchy_spravania/poruchy_spravania.pdf