VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/05/15

Boccia duel

Pozvánka

9 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Názov: Boccia Duel Max
Zámer: 1. Dostať do povedomia verejnosti problematiku ľudí s postihnutím.
2. Získať finančné prostriedky na činnosť organizácii.
3. Propagovať šport boccia, ktorý stiera telesný hendikep.
Cieľ: zorganizovať priateľský turnaj v hre boccia medzi dvomi OZ
Partneri: ZOM Prešov a OZ Barlička
Termín: 16. Máj 2012 /streda/ od 13:00 hod.
Miesto: ZOC MAX Prešov
Program: Privítanie
Kultúrne vystúpenie
Turnaj v hre Boccia
Odovzdanie cien
Rozlúčka
O turnaji: 2 družstva po 11 členov
Každý hráč dostane 4 lopty
Duel sa hrá na víťazstvo, druhé kolo sa hrá len po nerozhodnom dueli
Hlavným rozhodcom bude zástupca Barličky, pomocný zo ZOM- KY
zdroj: www.zompo.sk

eporadca povedal(a)...

A čo je to boccia za netradičný šport?

"Boccia je triafacia hra, ktorá sa hrá so štyrmi guľami. Úlohou hráča je čo najbližšie nakotúľať guľu k malej guličke, zvanej palino. Súperovu guľu môže odraziť po zemi, hodom raffa, alebo vzduchom, hodom volo. Nakoniec vyhráva ten hráč, alebo družstvo, ktoré má na konci hry k palinu čo najviac svojich gúľ. Každá započítaná guľa sa hodnotí a je za ňu jeden bod. Boccia sa hráva do 15 a víťazí ten, ktorý skorej nazbiera tých potrebných 15 bodov. Pri rekreačnej hre hráči nepotrebujú na bocciu veľa miesta, môžu ju hrať pri mori na piesku, v parkoch, trávnatých plochách. Iné je to, kedy sa boccia hráva v súťažných podmienkach. Vtedy musí byť ihrisko široké 4 m a dlhé 27 m. Okolo sú mantinely a plocha by mala byť čo najrovnejšia. Povrch môže byť kobercový, hlinený, antukový, syntetický."
Boccia (Boča) je triafacia športová hra, v ktorej sa väčšie gule hádžu k cieľu - malej guľke. Boccia je talianska národná hra, ktorej korene siahajú až do antického Grécka. V roku 1898 založili Piemontskú úniu Bocciofila. Medzinárodná federácia boccie (CBI) usporadúva od roku 1947 Majstrovstvá sveta a od r. 1954 aj Majstrovstvá Európy.
Boccia je nenáročná na priestor a herné náčinie, môže ju hrať každý aj vo vysokom veku. Na vyššej hráčskej úrovni je už boccia náročná na švihovú silu paže, zručnosť hodu a koncentráciu.

eporadca povedal(a)...

Boccia || Základné pravidlá || Boccia
Hráči sa usilujú hodiť - prikotúľať svoju guľu čo najtesnejšie k malej guľke a oddialiť od nej súperovu. Preto hádžu guľou rôznym oblúkom do tesnej blízkosti malej guľky alebo priamo na súperovu guľu. Gule sa držia nadhmatom a hádžu švihom zdola. Spiatočná rotácia guľu pribrzďuje.

Hody: Punto, Raffa a Volo

Hod Punto znamená, že sa veľká guľa kotúľa s úmyslom čo najviac sa priblížiť k palinu (malej guli).
Podstata Raffy spočíva v tom, že s pomocou alebo bez pomoci podlahy hodíme guľu na inú, či už veľkú alebo malú guľu nášho družstva alebo súpera, na ktorú sme vopred upozornili rozhodcu.
Hod Volo spočíva v tom, že sa snažíme priamo trafiť vlastnú alebo súperovu guľu alebo palino tak, ako to predtým oznámime rozhodcovi resp. súperovi. Guľa zahraná hodom Volo teda letí celú dráhu vzduchom a mala by dopadnúť na vybraný cieľ.

eporadca povedal(a)...

Každý hráč má 1 minútu na hodenie gule.
Bodovanie
Každý zápas sa skončí pri 15. bode. Ako jeden bod sa ráta každá guľa, ktorá bude k palinu bližšie ako najbližšia guľa súpera, t.j. v jednej výmene je možné dosiahnuť až 4 body.
Boccia || Hracia plocha || Boccia
Boccia sa hrá na dokonale vodorovnej priamej ploche. Hracia plocha je ohraničená drevenými mantinelmi, ktorých výška je 25 cm. Dĺžka plochy je 24 - 26,5 m, šírka 3,80 - 4,50 . Pri rekreačnej hre nie je nutné ohraničenie plochy mantinelmi, vhodné je však vyznačiť hraciu plochu.
zdroj:
http://www.sporting.sk/sk/sporty/boccia-216
http://www.bocce.sk/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=1&Itemid=33

eporadca povedal(a)...

PREŠOV: V stredu, 16. mája 2012, o 13:00 hod. sa v prešovskom zábavno-obchodnom centre MAX rozbehne akcia s názvom Boccia Duel MAX. Bude to už druhý ročník priateľského športového zápasu medzi dvoma občianskymi združeniami a to ZOM Prešov a OZ Barlička. Obidve organizácie sa dlhodobo venujú podpore kvality života ľudí so zdravotným postihnutím, najmä mládeže s telesným hendikepom.
Boccia je hra s loptami, podobná petangu. Cieľom hry je aby hráč dostal čo najviac svojich lôpt bližšie k bielej lopte, ako je najbližšia súperova lopta. Táto hra je vhodná aj pre ľudí s ťažkým telesným hendikepom, ktorí ju môžu hrať aj proti zdravým hráčom.
Hovorí predseda ZOM Prešov, Boris Klohna: „Zámerom je propagovať poslanie aj aktivity oboch združení pred verejnosťou, aby bola citlivejšia na potreby ľudí, ktorým sa venujeme prioritne. Chceme, aby si uvedomili, že ľudí s postihnutím neobmedzuje iba ich zdravotný hendikep, ale môžu to byť napríklad aj úzke dvere, schody bez nájazdovej plošiny a pod. Tieto technické bariéry sa dajú odstrániť, no v tomto smere sa robí málo. Ďalej, ľudia s postihnutím môžu aj športovať, hrať boccia, alebo šach. Pri iných športoch zasa stačí mierne upraviť pravidlá a ide to. Postoj verejnosti je veľmi dôležitý.“
zdroj: zom presov

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
„Ja len môžem dodať, že táto spolupráca s občianskym združením ZOM má pre nás veľkú hodnotu a tešíme sa už druhému spoločnému turnaju v hre Boccia. Ako bolo spomenuté, prioritou celého turnaja nie je len naplnenie športového ducha hry, ale spoločným stretnutím vytvoriť priateľskú atmosféru, ktorú by sme radi preniesli aj na verejnosť. A tým dať najavo, že aj ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím majú svoje nezastupiteľne miesto v spoločnosti. ” Andrej Andrejovský sociálny pracovník OZ Barlička.
Zábavno-obchodné centrum MAX Prešov je vhodný priestor pre turnaj z viacerých dôvodov. Celý objekt je bezbariérový, vhodný aj pre pohyb ľudí používajúcich invalidný vozík. Krytá pasáž umožňuje organizovať podujatie za každého počasia. Obchodné centrum je rušný priestor hromadne navštevovaný zákazníkmi, čo prispeje k publicite akcie u širokej verejnosti. A keďže vedenie centra je ústretové voči požiadavkám organizátorov a dokonca i umiestnenie tohto duelu do ZOC MAX navrhla sama riaditeľka, pani Štieberová, bolo rozhodnuté...
Pozývame všetkých Prešovčanov aj návštevníkov mesta Prešov na exhibičný turnaj Boccia Duel MAX v stredu, 16. mája 2012 v ZOC MAX Prešov na prízemí. Tešíme sa na Vašu účasť. Viac informácií o podujatí, ako aj o iných aktivitách organizátorov nájdete na ich weboch: www.barlicka.com a www.zompresov.sk.
zdroj: tlačová správa

eporadca povedal(a)...

ROZRUCH V PREŠOVSKOM ZOC MAX-e
Boccia – šport, ktorý stiera rozdiely

PREŠOV: V stredu 16.5.2012 sa v Prešovskom MAX-e uskutočnilo športové podujatie s názvom Boccia Duel MAX. Jeho zámerom bolo upozorniť na športovanie mládeže so zdravotným postihnutím. Bol to už druhý ročník priateľského turnaja v hre boccia medzi občianskymi združeniami ZOM Prešov a OZ Barlička.
Boccia je hra s loptami, podobná petangu. Väčšie gule hádžu k cieľu – malej guľke s názvom jack. Hráči sa usilujú prikotúľať svoju guľu čo najtesnejšie k cieľu, prípadne aj od neho oddialiť súperove lopty. Táto hra je vhodná aj pre ľudí s ťažkým telesným hendikepom, ktorí ju môžu hrať aj proti zdravým hráčom. A tak to bolo aj v tomto turnaji...
Počasie nebolo prívetivé. Padal dážď a bola zima. Účastníci akcie však boli v suchu a teple. Prichýlilo ich zábavno-obchodné centrum MAX Prešov, ktoré je kryté, klimatizované aj bezbariérové. ZOC MAX Prešov bol zároveň hlavným partnerom čo sa odrazilo i v názve celého podujatia.

eporadca povedal(a)...

..................
Presne o 13-tej hodine odovzdal DJ, Jozef Sirotňák, mikrofón aj slovo moderátorke akcie Lenke Michalíkovej. Po úvodných slovách zástupcov oboch tímov a kultúrnom programe v podaní členov OZ Barlička (spevácky zbor a ľudový rozprávač) sa rozbehlo priateľské zápolenie. Obidva tímy postavili do hry po 11 hráčov. Tí hrali proti sebe vo dvojiciach, podľa vopred vyžrebovaného poradia. Víťazom sa stal vždy ten hráč, ktorý získal 3 body. Každá bližšia lopta k jacku oproti najbližšej súperovej lopte sa počítala ako 1 bod. Hlavný rozhodca turnaja, Andrej Andrejovský (pracovník OZ Barlička) skúmavo sledoval a riadil hladký priebeh hry.
Napätie bolo veľké. V minulom roku s veľkou prevahou zvíťazil tím ZOM Prešov, ktorý chcel výsledok zopakovať. Tím OZ Barlička vzal minuloročnú prehru ako výzvu a celý rok poctivo trénoval. Hráči urputne bojovali o každý duel, o každý bod. Rozhodca musel viackrát pred rozhodnutím o výsledku vzdialenosti lôpt opätovne premeriavať aj radiť sa. Výsledok bol zaujímavý. Turnaj skončil pred 15-tou hodinou pomerom bodov po 11-tich odohraných dueloch 7:4 v prospech tímu ZOM Prešov. I keď opäť vyhrali, výsledok bol tesnejší ako v 1. ročníku. O rok už môže byť všetko inak...
Podujatie Boccia Duel MAX sa stáva tradičnou akciou, ktorá plní svoje poslanie. Propaguje, zabáva, pozdvihuje, posilňuje a upozorňuje zároveň. Práve preto v ňom budú jeho organizátori pokračovať aj v budúcnosti. Má to zmysel.
Obidve zúčastnené organizácie, OZ Barlička aj ZOM Prešov, sa dlhodobo venujú podpore kvality života ľudí so zdravotným postihnutím, najmä mládeže s telesným hendikepom. Viac informácií o podujatí, ako aj o iných aktivitách organizátorov nájdete na ich weboch: www.barlicka.com a www.zompresov.sk.
PARTNERI PODUJATIA: ZOC MAX Prešov, 3b, Stannah, LetMo SK, INOVATION Slovakia,
Tavex, AIESEC, MARLOW Design
Ďakujeme!
zdroj: tlačová správa

Anonymný povedal(a)...

Boli sme pri tom. Duel prebiehal v priateľskej atmosfére aj keď sa súťažilo. Náš super bol lepši alebo mál viac šťastia. Sme sice prehrali 7:4, ale nikomu to nevadilo. Tak dovidenia o rok. Budeme trénovať. Zuzka, OZ Barlička