VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/05/07

Magnetická stimulácia

Keď mate skúseností z magnetickou stimuláciou - podelte sa. Je to moja ďalšia šanca na zlepšenie zdravotného stavu. Vopred ďakujem. Slávo

8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Pri tejto terapii sa na nervové bunky pôsobí magnetickým poľom, ktoré vybudí v nervových vláknach elektrický prúd a tým podporuje obnovenie zaniknutých spojov. Na rozdiel od klasickej rehabilitácie, pri ktorej sa mozgové centrá stimulujú z periférie (napr. pohybom končatiny), sa pri repetitívnej transkraniálnej magnetickej stimulácii, pôsobí priamo na nervové bunky v mozgu. Terapia je neinvazívna, bezbolestná.
Katarina

Anonymný povedal(a)...

Magnetická stimulácia nervových buniek pôsobí aktívne na povzbudenie nervovej činnosti. Využíva sa hlavne u detí po DMO, ale akýchkoľvek nervových poškodeniach /úrazy, st. p. operáciach/ s následným ochrnutím ale aj u dospelých hlavne po náhlych cievnych mozgových príhodách s ochrnutím. Pokiaľ viem, aj túto metódu veľmi úspešne využívaj v maďarskom Šoproni. Len pozor táto liečba má kontraindikácie u ľudí, ktorý majú implantovaný strojček na srdci alebo nejaký iný strojček. V6dy sa treba informovať u lekára. Andrea

eporadca povedal(a)...

Unikátna šoproňská liečebná metóda
repetitívna Transkraniálna magnetická stimulácia
(repetitive Transcranial Magnetic Stimulation - rTMS)

Rehabilitácia aj ubytovanie je priamo v centre krásneho historického mestečka Šopron v rekonštruovanej časti kaštieľa. Izby sú zariadené vkusne a prakticky. Na každej izbe je TV, chladnička, konvica, WC, sprcha. Izby sú bezbariérové. Na chodbe je zariadená kuchynka.

Nástup bol v nedeľu doobeda. Doktorka Judith Málly (neurologička, ktorej centum patrí) urobila vstupnú kontrolu, vyšetrila Timiho, navrhla nastavenie rTMS, magnetickej stimulácie (každý pacient má iné, podľa diagnózy), určila rozpis terapií a ešte v ten deň Timi absolvoval prvý magnet. Prebiehalo to tak, že elektromagnetom, ktorý mal potrebné nastavenia, pôsobila na prednú a zadnú časť hlavy a vrchnú a spodnú časť chrbtice. Na každom mieste zotrvala 100 impulzov. 1 impulz = 1sekunda.
zdroj:http://www.timurko.estranky.sk/clanky/terapie/transkranialna-magneticka-stimulacia.html

eporadca povedal(a)...

Magnet bol iný na vrchnú a iný na zadnú časť hlavy. Čo ale nie je vidieť, ako to pôsobilo. Pri každom impulze to s Timim cuklo a keď mu pôsobila na chrbte, tak mu nadskakovali ruky aj nohy, čo bolo dosť smiešne, ale nie bolestivé. Timi rTMS zvládal úplne super, vôbec mu to nevadilo. Magnet mal 2x denne, doobeda aj poobede.

http://www.timurko.estranky.sk/clanky/terapie/transkranialna-magneticka-stimulacia.html

eporadca povedal(a)...

Čo sa vlastne skrýva za tajomným názvom - rTSM metóda?
- Keď nervový systém funguje dobre a napríklad rozprávame, myslime, vykonávame nejaké pohyby, prúdi v ňom energia. Pri ochrnutí alebo nejakom ochorení sa toto prúdenie čiastočne naruší. Metóda „repetičná transcraniálna magnetická stimulácia“ (rTMS) stimuluje cez mozog nervový systém a môže tak postupne oživiť stimulovanú oblasť tým, že meniace sa elektromagnetické pole indukuje prúd v nervových vláknach. Opakovaním rTMS metódy môžeme po niekoľkých dňoch pozitívne ovplyvniť choroby nervového systému a sme tiež schopní spomaliť zhoršovanie stavu neurodegeneratívnych ochorení, ktoré majú za následok atrofiu mozgu.
zdroj:http://www.neurorehab.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=19

eporadca povedal(a)...

Pri akých chorobách je táto metóda najúčinnejšia a ako dlho pretrvávajú jej pozitívne účinky?
- Najvýznamnejší účinok rTMS metódy dosahujeme u pacientov, ktorí majú choroby spojené s ochrnutím. Ide napríklad o mozgovú príhodu alebo o poškodenie miechy. Obnovenie pohybovej aktivity je nezávislé od času vypuknutia choroby. Účinok sa dostaví napríklad aj po desiatich rokoch a efekt je už potom trvalý. V záujme funkčného zlepšenia však treba liečbu opakovať. Napríklad pri Parkinsonovej chorobe sa nám osvedčil polročný interval na to, aby sme dokázali viditeľne spomaliť rozvoj ochorenia. Neistú chôdzu (ataxiu), ktorá sa v súčasnosti nedá liečiť liekmi, môžeme stimuláciou určitej časti mozgu podstatne zlepšiť, zmierniť ataxiu. Tzv. šoproňská metóda vo významnej miere zlepšuje ochrnutie končatín, poúrazové následky poškodenia miechy, narušenú sústredenosť a tiež zlepšuje psychický vývoj detí, ktoré sa narodili s neurologickým poškodením.
zdroj:http://www.neurorehab.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=19

eporadca povedal(a)...

Od čoho závisí účinok metódy?
- Od stimulovanej časti, od použitej frekvencie, od intenzity, od dĺžky trvania liečby a aj od jej opakovania.
● Je táto liečba bolestivá?
- Vôbec nie.
● Súčasťou „šopronskej metódy“ je aj tradičná pohybová terapia?
- V Neurorehabilitačnom ústave liečime (predpoludním aj popoludní) intenzívnou pohybovou terapiou:
- na visiacej mreži (antigravitačná poloha), na ktorej sa dá vykonať aj ten najmenší možný pohyb,
- tradičné, aktívne cvičenie s rôznym náradím,
- úspech našej terapie pomáhajú zvyšovať i tzv. inteligentné stroje, napríklad Motomed, ktorý je poháňaný motorom alebo vlastnou silou – nohami či rukami. Jeho výhodou je, že súčasne meria výkon pacienta,
- rôznymi masážami, ktorými sa usilujeme vyvolávať uvoľňovanie svalov a zníženie edémov končatín (lymfogen)
zdroj:http://www.neurorehab.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=19

Bella povedal(a)...

Magnetická terápia pomáha aj pre deti s atizmom ktoré nerozprávajú? ide o 5 ročné dievčatko.