VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/05/10

Dohoda o vykonaní práce

Dobrý deň,poberám čiastočný invalidný dôchodok vo výške  300 eur. Popri tom som evidovaný na úrade práce.Naskytla sa mi príležitosť,zamestnať sa na dohodu.Oznámil som to pracovníčke ÚP,ktorá mi
dala informáciu,že môžem pracovať,za 139eur mesačne a celkovo 350hod. ročne. Chcem sa opýtať,prečo je to takto obmedzené?
Podotýkam, že z ÚP nepoberám žiadnu dávku ani príspevok.
                                                                                             Za Vašu odpoveď vopred ďakujem. Krumlik

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Vaša otázka súvisí s obmedzením príjmu. Nakoľko ste evidovaný na úrade práce, ste aj zdravotne poistený. Tiež ste invalidný dôchodca, z čoho vám plynie, že nie ste povinný platiť zdravotné ani sociálne poistenie - lebo tieto poistenia má každý dôchodca - invalidný aj starobný.
Vaše obmedzenie príjmu je z dôvodu evidencie na ÚPSVaR, a teda možnosti sa zamestnať v chránenej dielni podľa zákona 5/2004 zákona o zamestnanosti. U všetkých evidovaných nezamestnaných je horná hranica príjmu 139 Eur mesačne. Andy

Anonymný povedal(a)...

Každá práca na dohodu o vykonaní práce je zo zákona obmedzená na 350 hod ročne, potom je možná práca na dohodu o pracovnej činnosti. kde môžete pracovať 10 hodín týždenne. Andrea

eporadca povedal(a)...

DEVIATA ČASŤ
DOHODY O PRÁCACH VYKONÁVANÝCH
MIMO PRACOVNÉHO POMERU
§ 226
Dohoda o vykonaní práce

(1) Dohodu o vykonaní práce zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Do rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce.

(2) Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, inak je neplatná. V dohode o vykonaní práce musí byť vymedzená pracovná úloha, dohodnutá odmena za jej vykonanie, doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy. Písomná dohoda o vykonaní práce sa uzatvára najneskôr deň pred dňom začatia výkonu práce.
zdroj: zakonnik-prace-od-01-01-2012

eporadca povedal(a)...

Žiadnu dávku nepoberáte, ale ste evidovaný ako nezamestnaný na Úrade práce, tak s toho vyplývajú aj povinnosti.

Evidencia uchádzačov o zamestnanie (UoZ)

§§ 33, 34 zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti

Podmienky zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie

Evidencia uchádzačov o zamestnanie je dobrovoľná, je právom občana nie jeho povinnosťou.

Uchádzačom o zamestnanie je občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá si zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu, a ktorý:

- nie je zamestnanec v pracovnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu
- neprevádzkuje ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť
- nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte EÚ alebo v cudzine
- vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu – od 1.7.2011 je to suma 139,90 EUR, pričom za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu podľa osobitného predpisu alebo iného právneho vzťahu podľa osobitných predpisov. (napr. na základe dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti)
zdroj. http://www.upsvar-vk.sk/obcan_evidencia.html

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň chcela by som sa opýtať som na čiastočnom invalidnom dôchodku a od leta brigádujem na dohodu 10 hodín do týždňa.Budem musieť platiť odvody od nového roka aj keď niesom evidovaná na úrade práce.