VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/05/14

Nárok na podporu po skončení materskej dovolenky

Dobrý deň,chcela by som vedieť,či budem mať nárok na podporu po skončení materskej. Do roku 2008 som pracovala a v septembri 2008 som dostala vypoved z dovodu rusenia prevádzky, Na úrade mi vznikol nárok na podporu a poberala som ju pol roka, Zamestnala som sa v aprili na 2 mesiace na dobu urcitu,aby mi vznikol nárok na rodičovsky prispevok,pretoze mi chybalo par dni,mala som stastie u zamestnavatela,no a teraz v juli mi konči materská. Ďakujem za odpoveď.. Katarína K.

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň
to má nárok na dávku v nezamestnanosti?

Poskytovanie dávky v nezamestnanosti upravuje Zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení.

Na dávku v nezamestnanosti má nárok poistenec, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky (730 dní).

V prípade, že ste pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov boli zamestnaní na dobu určitú, máte nárok na dávku, ak ste v posledných štyroch rokoch* pred zaradením do evidencie boli:

poistení v nezamestnanosti,
tzn. platili poistné na poistenie v nezamestnanosti, či už ako zamestnanec (zamestnaný na dobu určitú), alebo dobrovoľne a to najmenej dva roky (730 dní).
a zároveň ste neboli povinne poistení v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca

V prípade skončenia výkonu služby policajta, alebo profesionálneho vojaka dochádza k nároku na dávku v nezamestnanosti, ak neboli splnené podmienky na vznik nároku na výsluhový príspevok, dôchodok alebo invalidný výsluhový dôchodok a zároveň bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky (730 dní).

V prípade, že ste dobrovoľne poistení v nezamestnanosti, je potrebné, aby ste poistné zaplatili najneskôr v posledný deň splatnosti poistného. V opačnom prípade vám totiž obdobie, kedy ste riadne nezaplatili, nebude započítavané do nároku na túto dávku.

Kedy poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti?

Poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti za dni, počas ktorých
• má nárok na výplatu nemocenského,
• má nárok na výplatu ošetrovného,
• má nárok na výplatu materského,
• sa mu vypláca rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu.

* za rok je považovaných 365 dní poistenia v nezamestnanosti

zdroj: http://www.finance.sk/dochodok/informacie/davka-v-nezamestnanosti/kto-ma-narok/
A

Anonymný povedal(a)...

V prípade že ste v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie boli zamestnaní v pracovnom pomere na dobu určitú a aspoň 730 dní (t.j. 2 roky) ste platili poistné na poistenie v nezamestnanosti máte nárok na dávku v nezamestnanosti 4 mesiace.

Ak by vám počas podporného obdobia bolo vyplácané nemocenské, materské a či iné dávky zo sociálneho poistenia , preruší sa vyplácanie dávky v nezamestnanosti a obdobie, kedy boli spomínané dávky poskytované sa nezapočíta do podporného obdobia.

Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká buď:

dňom vyradenia poistenca z evidencie uchádzačov o zamestnanie
alebo dňom priznania starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%.
zdroj:http://www.finance.sk/dochodok/informacie/davka-v-nezamestnanosti/vznik-zanik-naroku/

eporadca povedal(a)...

Vašu otázku musíte smerovať na príslušný Úrad práce sociálnych veci a rodiny.
Všeobecné informácie:
ŠIESTA HLAVA

Dávka v nezamestnanosti

Podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti

§ 104

(1) Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie (ďalej len "evidencia nezamestnaných občanov") bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, ak tento zákon neustanovuje inak.

(2) Poistenec, ktorý po skončení výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu bol zaradený do evidencie nezamestnaných občanov, má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov

a) bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky a
b) nebol povinne poistený v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca.
zdroj: -zakon-o-socialnom-poisteni-od-01-01-2012

eporadca povedal(a)...

§ 105
(3) Poistencovi, ktorý bol vyradený z evidencie nezamestnaných občanov počas poberania dávky v nezamestnanosti a v období kratšom ako dva roky bol opätovne zaradený do evidencie nezamestnaných občanov, vznikne nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti odo dňa opätovného zaradenia do tejto evidencie, a to v sume, v akej mu bola vyplácaná predchádzajúca dávka v nezamestnanosti. Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká uplynutím zostávajúcej časti podporného obdobia v nezamestnanosti.

(4) Poistenec, ktorý bol vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie počas poberania dávky v nezamestnanosti, a obdobie poberania dávky v nezamestnanosti trvalo najmenej tri mesiace, má nárok na jednorazové vyplatenie 50 % dávky v nezamestnanosti za zostávajúcu časť podporného obdobia, ak o jej vyplatenie písomne požiada. Jednorazovým vyplatením dávky v nezamestnanosti poistencovi zaniká nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti podľa odseku 3.
zdroj:zakon-o-socialnom-poisteni-od-01-01-2012-

eporadca povedal(a)...

§ 114
Premlčanie nároku na výplatu dávky
Na začiatok

(1) Nárok na výplatu dávky alebo jej časti sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa, za ktorý dávka alebo jej časť patrili.

(2) Lehota ustanovená v odseku 1 neplynie počas konania o dávke a v období, v ktorom účastníkovi konania, ktorý musí mať opatrovníka, nebol opatrovník ustanovený.
zdroj:zakon-o-socialnom-poisteni-od-01-01-201