VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/05/21

Oznámenie o príjmoch za rok 2011

Pracujem ako osobný asistent a dopočul som sa, že mám oznamovaciu povinnosť do 31.5.2012 ohľadom verejného poistenia. Mám? Ďakujem za informácie.  Tomáš

7 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Strana 882 Zbierka zákonov č. 130/2012 Čiastka 31
130 V Y H L Á Š K A
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
z 30. marca 2012
o podrobnostiach o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie,
o platení preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie, preplatkov a nedoplatkov,
o ročnom zúčtovaní poistného a povinnostiach pri ročnom zúčtovaní poistného a o vzore
ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie
zdroj: www.zbierka.sk

eporadca povedal(a)...

výber...
§ 7
Obsah oznámenia o výške príjmu z výkonu činnosti osobného asistenta podľa § 10b ods. 1 písm. b) zákona
a o výške príjmu z dividend podľa § 10b ods. 1 písm. e)zákona je uvedený v prílohe č. 2.

§ 10
(1) Za kalendárny mesiac, v ktorom dochádza k súčasnému
súbehu platiteľov poistného podľa § 11 ods. 1
písm. a) a b) zákona aspoň jeden deň, sa v ročnom zúčtovaní
poistného podľa § 4 ako minimálny základ poistenca
uvedie najvyšší z minimálnych základov jednotlivých
platiteľov poistného podľa § 11 ods. 1 písm. a) a b)
zákona.
zdroj: www.zbierka.sk

eporadca povedal(a)...

Mali ste v roku 2011 príjmy z výkonu osobnej asistencie?
Máte oznamovaciu povinnosť do 31.5.2012!
Dňa 15.04.2012 nadobudla účinnosť vyhláška MZ SR č. 130/2012 Z. z. o podrobnostiach o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie, preplatkov a nedoplatkov, o ročnom zúčtovaní poistného a povinnostiach pri ročnom zúčtovaní poistného a o vzore ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie (ďalej len „vyhláška“), ktorá upravuje spôsob spracovania a výpočtu ročného zúčtovania za rok 2011 zdravotnou poisťovňou. Súčasťou vyhlášky je aj tlačivo „Oznámenie o príjmoch za rok 2011“, ktorým si poistenci splnia oznamovaciu povinnosť do 31.05.2012. Tlačivo vypĺňajú a odovzdávajú poistenci, ktorí mali v roku 2011 tieto príjmy:

a. príjmy podľa §10b ods. 1 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení - tzv. dividendy (príjmy podľa § 3 ods. 2 písm. c) a § 5 ods. 7 písm. i) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov), pričom povinnosť platiť poistné na verejné zdravotné poistenie sa vzťahuje na dividendy vyplácané zo zisku dosiahnutého v účtovnom období, ktoré sa začalo po 01.01.2011

b. príjmy z výkonu činnosti osobného asistenta
zdroj: org.muskularnych dystrofikov v SR

eporadca povedal(a)...

Príjem z výkonu osobnej asistencie naďalej ostáva vyňatým príjmom a neznamená to teda povinnosť platiť odvody do zdravotnej poisťovne z tohto príjmu. Osobný asistent len pošle tlačivo „Oznámenie o príjmoch za rok 2011“ na adresu svojej miestne príslušnej zdravotnej poisťovne. Do tlačiva treba uviesť rozdiel príjmov a výdavkov z výkonu činnosti osobného asistenta.
Podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov daňovník si môže uplatniť pri príjmoch podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona preukázateľné výdavky (podľa § 6 ods. 14) alebo výdavky percentom z príjmov vo výške 40% (§ 6 ods. 10). V tlačive sa teda uvádza suma rovnajúca sa príjmu po odpočítaní týchto výdavkov.
zdroj: org.md v SR

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
Príklady:
- preukázateľné výdavky – za rok 2011 ste dosiahli príjem z výkonu osobnej asistencie v sume 1000 €. Rozhodli ste sa evidovať vaše výdavky spojené s výkonom osobnej asistencie, napríklad výdavky spojené s dochádzkou za užívateľom osobnej asistencie (cestovné lístky, bločky za benzín, evidovali ste amortizáciu vozidla a pod.) Všetky tieto výdavky predstavujú sumu 420 €. Do Oznámenia o príjmoch za rok 2011 uvediete sumu (1000-420=) 580 €.

- výdavky percentom z príjmov – za rok 2011 ste dosiahli príjem z výkonu osobnej asistencie v sume 1000 €. Neevidovali ste výdavky spojené s výkonom osobnej asistencie. Máte teda možnosť uplatniť si výdavky zákonom určeným percentom vo výške 40%. Do Oznámenia o príjmoch za rok 2011 uvediete sumu (1000-400=) 600 €.

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
Venujte ešte zvýšenú pozornosť uvedeniu správneho kódu, pomocou ktorého poisťovňa rozozná typ platiteľa poistného (II. ODDIEL), uvádza sa niektorý z kódov A, B, C alebo D:
A – zamestnanec
B – samostatne zárobkovo činná osoba
C – platiteľ poistného podľa § 11 ods. 2 zákona, podľa ktorého poistné je povinná platiť aj osoba, ktorá je verejne zdravotne poistená podľa tohto zákona a nie je zamestnancom, samostatne zárobkovo činnou osobou alebo osobou, za ktorú platí poistné štát
D – alebo poistenec štátu podľa § 11 ods. 7 zákona – napríklad § 11 ods. 7, písm. u) štát je platiteľom poistného za fyzickú osobu, ktorá vykonáva osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím podľa osobitného predpisu, ale patria sem aj ďalšie osoby ako ešte aj fyzická osoba ktorá poberá dôchodok, študent vysokoškolského štúdia, študent doktorandského štúdia a pod.
Ak bol poistenec počas roka viacerými typmi platiteľa poistného, uvádzajú sa príslušné kódy.
Dôležité:
Vzhľadom k skutočnosti, že príjmy z činnosti osobného asistenta sa zdravotnej poisťovni oznamujú vo väzbe na dáta, ktoré má zdravotná poisťovňa oznámené z daňového úradu, ak osobe nevznikne povinnosť podať daňové priznanie nemusí uvedené tlačivo do zdravotnej poisťovne predkladať.
zdroj: oznam.povin_OA.pdf

Anonymný povedal(a)...

Ďakujem za užitočné informácie. Včera mi bola doručená obálka z VšZP a v nej výzva na podanie oznámenia.
Marika