VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/05/09

Držiteľ ZŤP preukazu a taxislužba


Má držiteľ ZŤP preukazu nejaké výhody pri používaní taxislužby na prepravu?

Ďakujem. Gabriela Š.

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Áno,
HALO TAXI - Prešov
*. Stálym zákazníkom a držiteľom ZŤP preukazov poskytujeme 20% zľavu vykázanej taxametrom nad 100,-Sk, /3,32 Euro. *Ponúkame donáškovú službu širokého rozsahu.
www.halotaxi.sk
zdroj: http://firma.prehladfiriem.sk/1940-halo-taxi-presov/

eporadca povedal(a)...

Zákon 447/2008
Fyzickej osobe, ktorá je podľa komplexného posudku odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, a nie je vlastníkom ani držiteľom tohto vozidla, možno poskytnúť príspevok na prepravu zabezpečovanú osobou, ktorá má oprávnenie na vykonávanie prepravy, obcou alebo registrovaným subjektom podľa zákona o sociálnych službách. Výška peňažného príspevku na prepravu sa určuje percentuálnou sadzbou v závislosti od preukázaných nákladov na prepravu a od príjmu fyzickej osoby, mesačne je však najviac vo výške 51,02% sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.
zdroj: http://www.uniachranenedielne.sk/pre-obcanov-so-zps/na-co-mete-narok.html

eporadca povedal(a)...

Peňažný príspevok na prepravu

Účelom peňažného príspevku na prepravu je zabezpečenie prepravy fyzickej osoby s ŤZP na jej pracovné, vzdelávacie, rodinné alebo občianske aktivity, ak je fyzická osoba s ŤZP odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom.

Podmienky nároku
Peňažný príspevok na prepravu sa poskytne, ak:
- je fyzická osoba s ŤZP odkázaná podľa komplexného posudku na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom; fyzická osoba s ŤZP je odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, ak nie je schopná na rovnakom základe s ostatnými fyzickými osobami a pri rešpektovaní jej prirodzenej dôstojnosti
-premiestniť sa k vozidlu verejnej hromadnej dopravy osôb (napríklad autobus ,električka, vlak, trolejbus) a späť,
- nastupovať do vozidla verejnej hromadnej dopravy osôb a udržať sa v ňom počas jazdy a vystupovať z takéhoto vozidla alebo
- zvládnuť z dôvodu ŤZP inú situáciu vo vozidle verejnej hromadnej dopravy osôb najmä z dôvodu poruchy správania pri duševných ochoreniach, vertebrobasilárnej insuficiencie s ťažkými závratmi, straty dvoch končatín, kardiopulmonálnej nedostatočnosti ťažkého stupňa alebo ťažkej poruchy sfinkterov,
- fyzická osoba s ŤZP na svoje pracovné aktivity, vzdelávacie aktivity, rodinné aktivity alebo občianske aktivity využíva prepravu zabezpečovanú
a/osobou, ktorá má oprávnenie na vykonávanie prepravy,
b/obcou alebo
c/registrovaným poskytovateľom sociálnych služieb,
-sa vydá právoplatné rozhodnutie o poskytnutí peňažného príspevku na prepravu, ktoré vydáva príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.
zdroj:http://www.zzpo.sk/penazne-prispevky-na-kompenzaciu/penazny-prispevok-na-prepravu/

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
Podmienka využívania osobného motorového vozidla na pracovné aktivity je splnená aj vtedy, ak fyzická osoba s ŤZP podniká, prevádzkuje alebo vykonáva samostatnú zárobkovú činnosť v mieste svojho trvalého pobytu.
Peňažný príspevok na prepravu sa poskytuje na základe preukázaných výdavkov na prepravu zabezpečovanú osobami uvedenými vyššie.
Peňažný príspevok na prepravu nemožno poskytnúť fyzickej osobe s ŤZP, ak:
sa jej poskytuje peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky osobného motorového vozidla, alebo
je vlastníkom alebo držiteľom osobného motorového vozidla.
Peňažný príspevok na prepravu možno poskytnúť, ak sa má preprava fyzickej osoby s ŤZP vykonať v čase, keď osobné motorové vozidlo, na ktorého kúpu sa poskytol peňažný príspevok a ktorým sa zabezpečuje preprava fyzickej osoby s ŤZP, nie je technicky spôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách.
Peňažný príspevok na prepravu sa neposkytne, ak príjem fyzickej osoby s ŤZP prevyšuje päť násobok sumy životného minima.
zdroj:http://www.zzpo.sk/penazne-prispevky-na-kompenzaciu/penazny-prispevok-na-prepravu/

eporadca povedal(a)...

Výška príspevku
Peňažný príspevok na prepravu je možné poskytnúť mesačne najviac vo výške 51,02 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu
Výška peňažného príspevku na prepravu sa určí percentuálnou sadzbou v závislosti od preukázaných nákladov na prepravu a od príjmu fyzickej osoby s ŤZP.

Žiadosť o peňažný príspevok na prepravu
Žiadosť o priznanie peňažného príspevku na prepravu sa podáva písomne na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorým je úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu fyzickej osoby, ktorá žiada o priznanie peňažného príspevku na prepravu.
Žiadosť o peňažný príspevok na prepravu musí fyzická osoba, ktorá žiada o jeho priznanie, odôvodniť.
Na výzvu príslušného orgánu je fyzická osoba, ktorá žiada o priznanie peňažného príspevku na kompenzáciu, povinná predložiť aj iné doklady, ktoré sú podkladom na rozhodnutie.

eporadca povedal(a)...

Povinnosti fyzickej osoby s ŤZP, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na prepravu
Fyzická osoba s ŤZP, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na prepravu je povinná
- predložiť doklad o výdavkoch na prepravu za každú vykonanú cestu za každý kalendárny mesiac príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny na vyúčtovanie, najneskôr do piateho dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca; tento doklad obsahuje najmä údaje o subjekte ktorý zabezpečil prepravu, dátum vykonanie prepravy a cenu za vykonanú prepravu,
- preukázať skutočnosti rozhodujúce na priznanie peňažného príspevku na kompenzáciu, na jeho výšku alebo výplatu,
- písomne oznámiť príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny do 8 dní zmeny v skutočnostiach rozhodujúcich na trvanie nároku na peňažný príspevok na kompenzáciu, na jeho výšku, výplatu.
zdroj:http://www.zzpo.sk/penazne-prispevky-na-kompenzaciu/penazny-prispevok-na-prepravu/