VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/05/24

Poplatok za DSS - ambulantná forma

Dobrý deň. poprosím Vás o informácie a pomoc. Moja  telesne postihnutá dcéra denné navštevuje Domov sociálnych služieb - ambulantná  forma.  Teraz tak  nám zvýšili poplatky, že je to neúnosné.
Je to statné zariadenie. ako sa môžeme brániť?  Ďakujem.  Monika

9 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Plnoletý klient, ktorému poskytuje sociálnu službu obec alebo vyšší územný celok, sa po malej novele zákona 448/2008 bude spolupodieľať na úhrade služby dlhodobej starostlivosti, a to vo výške minimálne 50 % ekonomicky oprávnených nákladov.

Zvýšenie participácie klienta a jeho rodiny na úhrade je opakovanou a dlhodobou požiadavkou samosprávy. Klientov, ktorí majú nízky príjem, sa ani určenie úhrady vo výške 50 % ekonomicky oprávnených nákladov verejných poskytovateľov nebude týkať. Bude sa na nich naďalej vzťahovať ochrana príjmu, a tak budú platiť iba čiastočnú alebo žiadnu úhradu.

V praxi to bude znamenať, že klientom v celoročnom pobytovom zariadení musí naďalej zostať minimálne 20 % sumy životného minima, čo je približne 40 €.

Úhrada v minimálnej výške 50 % ekonomicky oprávnených nákladov sa rovnako netýka detí, ktorým sa z dôvodu zdravotného postihnutia poskytujú služby dlhodobej starostlivosti. Pre nich bude aj naďalej platiť súčasný stav.
zdroj: http://www.employment.gov.sk/ako-to-bude-s-platenim-za-domovy-pre-seniorov.html

eporadca povedal(a)...

Po novom sa tiež už nebude zohľadňovať iba súčasná finančná situácia klienta a jeho rodiny v prípade úhrady za sociálnu službu, ale prihliadať sa bude aj na príjem získaný predajom nehnuteľnosti v posledných piatich rokoch. Ide o opatrenie znižujúce riziko špekulácií.
Novelou sa ruší ochrana príjmu u klientov, ktorí majú majetok, vrátane úspor, presahujúci hodnotu vo výške 10 000 €.
http://www.employment.gov.sk/ako-to-bude-s-platenim-za-domovy-pre-seniorov.html

eporadca povedal(a)...

Novela sa dotkne všetkých zariadení sociálnych služieb, ktoré sú zriadené alebo založené obcou, ale aj neverejných poskytovateľov vybraných druhov sociálnych služieb (zariadenie pre seniorov, nocľaháreň, zariadenie opatrovateľskej služby, denný stacionár). Spolu je týchto zariadení viac ako 350. Predpokladaný dopad na štátny rozpočet na celý rok 2012 predstavuje 42 mil €. Nejde o žiadne zvýhodňovanie vybraných zariadení, ale naopak – o riešenie ťažkej situácie VŠETKÝCH poskytovateľov sociálnych služieb patriacich do pôsobnosti obcí a miest.
zdroj.http://www.employment.gov.sk/ako-to-bude-s-platenim-za-domovy-pre-seniorov.html

eporadca povedal(a)...

Táto úprava sa nevzťahuje na neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Tí budú naďalej určovať úhradu zmluvou, najviac vo výške 100 % ekonomicky oprávnených nákladov. To však automaticky neznamená, že úhrada u neverejného poskytovateľa je vyššia ako u verejného poskytovateľa, nakoľko už v súčasnosti (podľa platnej právnej úpravy) aj verený poskytovateľ môže stanoviť úhradu vo výške 100% ekonomicky oprávnených nákladov v súlade so všeobecne záväzným nariadením obce a VÚC. V praxi však obce a VÚC z rôznych dôvodov nezvyšovali úhradu vo všeobecne záväzných nariadeniach, v dôsledku čoho sa zvyšovali nároky na verejné zdroje, teda rozpočty obcí a VUC. Z uvedených dôvodov sa MPSVR SR rozhodlo určiť minimálnu výšku úhrady zákonom. S takýmto návrhom sa stotožňuje aj samospráva.
zdroj:http://www.employment.gov.sk/ako-to-bude-s-platenim-za-domovy-pre-seniorov.html

eporadca povedal(a)...

Obmedzenia výšky úhrady
Po zaplatení:
- úhrady za opatrovateľskú službu, prepravnú službu a pomoc pri osobnej starostlivosti o dieťa musí prijímateľovi sociálnej služby zostať mesačne z jeho príjmu najmenej 1,3 násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (t. j. 240,75 €),
- úhrady za celoročnú pobytovú sociálnu službu musí prijímateľovi sociálnej služby zostať mesačne z jeho príjmu najmenej 20 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (t. j. 37,04 €),
- úhrady za týždennú pobytovú sociálnu službu musí prijímateľovi sociálnej služby zostať mesačne z jeho príjmu najmenej 50 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (t. j. 92,60 €),
- úhrady za ambulantnú sociálnu službu v zariadení s poskytovaním stravovania musí prijímateľovi sociálnej služby zostať mesačne z jeho príjmu najmenej 70 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (t. j. 129,63 €),
- úhrady za ambulantnú sociálnu službu v zariadení bez poskytovania stravovania musí prijímateľovi sociálnej služby zostať mesačne z jeho príjmu najmenej 1,3 násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (t. j. 240,75 €)
zdroj:http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&aid=1952

eporadca povedal(a)...

Ak prijímateľ sociálnej služby nemá príjem alebo jeho príjem nepostačuje na platenie úhrady za sociálnu službu, môže úhradu za sociálnu službu alebo jej časť platiť aj iná osoba, ktorá môže uzatvoriť s poskytovateľom sociálnej služby zmluvu o platení úhrady za sociálnu službu.
Ak k uzatvoreniu takej zmluvy nedôjde, obec alebo vyšší územný celok rozhodne o povinnosti rodičov alebo detí platiť úhradu za sociálnu službu alebo jej časť za prijímateľa.
Ak prijímateľovi sociálnej služby nevznikne povinnosť platiť úhradu za sociálnu službu alebo jej časť a táto povinnosť nevznikne ani rodičom alebo deťom a prijímateľ sociálnej služby zomrie, nezaplatená úhrada za sociálnu službu alebo jej časť je pohľadávka poskytovateľa sociálnej služby, ktorá sa uplatňuje v konaní o dedičstve.
http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&aid=1952

eporadca povedal(a)...

Reakcie....
Premiérka Iveta Radičová ubezpečila listom zo dňa 2.1.2012 rodičov postihnutých detí z kežmarského denného stacionára Korytnačka, že zmeny v úhradách sa týkajú len dospelých, nie detí. Dotknutí rodičia v tomto zariadení pritom platia viac ako 200 eur mesačne za svoje školopovinné, zdravotne ťažko postihnuté deti. Ak na to rodičia nemajú, zriaďovateľ im odporúča, že majú dať svoje zdravotne ťažko postihnuté deti do ústavu. Pobyt v denných zariadeniach sociálnych služieb je pritom jedinou možnosťou, ako im zabezpečiť ich sociálnu integráciu a vzdelávanie. Pritom v zákone o sociálnych službách sa nenachádza jediný paragraf a odsek, ktorým by sa vyňali deti z platenia úhrad za sociálne služby. Práve naopak sa v zákone uložila povinnosť prijímateľom sociálnych služieb bez výnimky platiť úhrady za pomoc pri odkázanosti na inú osobu pri sebaobslužných činnostiach. Zákon tým ponechal voľnú ruku zriaďovateľom, aby stanovili úhrady aj pre postihnuté deti. Zdravé deti majú pobyt a vzdelávanie v škole bezplatne, od rodičov ZŤP detí sa vyžaduje povinnosť platiť za ich sociálnu integráciu a socializáciu.
http://www.zpsraca.estranky.sk/clanky/radicova-a-mihal-sa-mozu-hanbit.html

Anonymný povedal(a)...

Za povšimnutie stojí ochrana príjmu ukotvená v spomenutej malej novele zákona 448. Účelom ochrany príjmu je chrániť klientov ktorí majú nízke mzdy.Klientom, ktorí majú nízky príjem sa ani určenie úhrady vo výške 50 % ekonomicky oprávnených nákladov sociálnej služby vo VZN nedotkne. Tak môžu platiť čiastočnú,alebo žiadnu úhradu. A

eporadca povedal(a)...

VÝŠKA FINANČNÉHO PRÍSPEVKU PRI ODKÁZANOSTI FYZICKEJ OSOBY
NA POMOC INEJ FYZICKEJ OSOBY PRI ÚKONOCH SEBAOBSLUHY
PODĽA STUPŇA ODKÁZANOSTI A FORMY POSKYTOVANEJ SOCIÁLNEJ SLUŽBY

II. stupeň 62,21 eura - 89,82 eura
III. stupeň 124,41 eura - 179,68 eura
IV. stupeň 177,65 eura - 269,47 eura
V. stupeň 248,82 eura - 359,29 eura
VI. stupeň 310,99 eura - 449,18 eura
zdroj: internet