VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/05/18

Certifikát - opatrovateľka

Dobrý deň. Už 15 rokov opatrujem svoju telesne postihnutú dcéru a poberám príspevok na opatrovanie člena rodiny.  Dačo som sa dopočula, že musím si urobiť  opatrovateľský kurz lebo už zo zákona by som ho mala mať.  Nechcem nič zmeškať. Ďakujem za odpoveď.  Božena K.

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Ak poberáte peňažný príspevok na opatrovanie z ÚPSVaR, tak nemusíte mať absolvovaný opatrovateľský kurz. Keď ste zamestnaná ako profesionálna opatrovateľka cez obecný alebo mestský úrad, tak musíte mať tento kurz absolvovaný.
zdroj: http://www.pacient.infopacient.sk/index.php?page=socialna-poradna&strana=14&=

eporadca povedal(a)...

Všetci opatrovatelia na Slovensku po novom musia mať akreditovaný kurz.

Výnimku majú len opatrovatelia v rámci rodiny, keď opatrujú rodinného príslušníka, resp. ak opatrovateľ má spoločné bydlisko s opatrovanou osobou, kurz mať nemusí, aj keď medzi nimi nie je príbuzenský vzťah.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Špecifické postavenie má peňažný príspevok na opatrovanie. Je posudzovaný podľa dvoch zákonov: podľa zák. č. 447/2008 Z.z. a zák. č. 448/2008.

Podľa uvedeného zák. č. 447/2008 Z. z. sa posudzuje nárok opatrovateľa (§40) a to znamená, že určuje, kto môže pacienta ŤZP opatrovať.

Podľa zák. č. 448/2008 o sociálnych službách sa posudzuje odkázanosť na opatrovanie Fyzickej osoby ŤZP a to podľa prílohy č.3 tohto zákona.

Tá obsahuje 12 bodov, z toho 11 bodov sú činnosti a tie sa skladajú z úkonov, ktoré sa bodujú a po ich sčítaní sa určuje stupeň odkázanosti (od I. stupňa až po VI. stupeň - tabuľka v časti B, prílohy č. 3 - pričom nárok na peňažný príspevok na opatrovanie vzniká pri dosiahnutí 44 až 0 bodov, čo predstavuje V. a VI stupeň odkázanosti).
§ 14
Druhy odkázanosti fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím na kompenzáciu -
(4) Fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je odkázaná na opatrovanie, ak stupeň jej odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby je V alebo VI podľa osobitného predpisu.10)
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Novela zákona o sociálnych službách (NR SR č. 50/2012 Z.z.) účinná od 1.3.2012 jasne stanovila, kto môže vykonávať povolanie opatrovateľa alebo opatrovateľky. V § 84 ods. 9 uvádza, že opatrovateľ podľa zákona je fyzická osoba, ktorá
a) má vyššie odborné vzdelanie získané v odbore vzdelávania so zameraním na opatrovanie alebo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti,
b) má úplné stredné odborné vzdelanie získané v odbore vzdelávania so zameraním na opatrovanie alebo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti,
c) má stredné odborné vzdelanie získané v odbore vzdelávania so zameraním na opatrovanie alebo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti,
d) má nižšie stredné odborné vzdelanie získané v odbore vzdelávania so zameraním na opatrovanie alebo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, alebo
e) absolvovala akreditovaný kurz opatrovania najmenej
v rozsahu 220 hodín.“ (http://www.ssss.sk/opatrovatelske-kurzy/blog)
zdroj:www.opatrovaniedoma.sk

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
Zároveň rozširuje okruh osôb, ktoré môžu vykonávať opatrovanie o fyzické osoby, ktoré k 29. februáru 2012 dovŕšili vek 55 rokov a vykonávali opatrovanie, ktorým sa rozumie pomoc pri odkázanosti fyzickej osoby na pomoc inej fyzickej osoby, najmenej tri roky. Tieto osoby nie sú povinné, splniť podmienku ustanovenú v § 84 ods. 9 zákona účinného od 1. marca 2012. Vytvárajú sa tým flexibilnejšie podmienky na zamestnávanie takýchto osôb, čím sa zvyšuje dostupnosť sociálnych služieb.

Apríl 2012
Doc. MUDr. Božena Bušová, CSc., MPH

martin povedal(a)...

Dobrý deň. Chcem sa spýtať robím na mamu opatrovníctvo a to sa chcem spýtať že čo mám robiť s kurzom alebo bez kurzu mám spraviť