VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/05/25

Sociálna rehabilitácia - sociálne služby

Najvýznamnejším prostriedkom sociálnej rehabilitácie sú sociálne služby?   Ktoré? Asi tomu nerozumiem. Ďakujem pekne za informácie. Anka

8 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Najvýznamnejším prostriedkom sociálnej rehabilitácie sú sociálne služby, ktoré sú zdravotne postihnutým občanom poskytované v nasledovných formách:
- Služby osobnej asistencie
- Poskytovanie technických pomôcok spolu so súvisiacimi službami
- Doprava do škôl a zariadení
- Doprava pre iné účely
- Opatrovateľská služba
- Chránené bývanie j
- Respitná odľahčovacia starostlivosť
- Ústavy a domovy sociálnej starostlivosti
- Penzióny a domovy pre seniorov a občanov so zdravotným postihnutím
- Poradenstvo j
- Ranná starostlivosť j
- Centrá denných služieb
www.oailava.edu.sk/pomature/socialpr/krizint.doc

eporadca povedal(a)...

Ďalšie sociálne služby pre ľudí s nepriaznivým zdravotným stavom a dôchodcov

Ľudia s nepriaznivým zdravotným stavom a dôchodcovia majú možnosť využiť rozličné sociálne služby, ktoré im môžu pomôcť v ich nepriaznivej situácii. Okrem služieb poskytovaných v rôznych druhoch zariadení existujú aj ďalšie, o ktorých sa dočítate v tejto agende.
Medzi sociálne služby na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia, nepriaznivého zdravotného stavu alebo z dôvodu dovŕšenia dôchodkového veku patrí okrem poskytovania sociálnych služieb v rôznych zariadeniach aj:
- opatrovateľská služba,
- prepravná služba,
- sprievodcovská služba a predčitateľská služba,
- tlmočnícka služba,
- sprostredkovanie tlmočníckej služby,
- sprostredkovanie osobnej asistencie a
požičiavanie pomôcok.
zdroj:http://portal.gov.sk/portal/sk/Default.aspx?CatID=39&etype=1&aid=1960

eporadca povedal(a)...

Opatrovateľská služba
Opatrovateľská služba je sociálna služba poskytovaná osobám, ktorých stupeň odkázanosti na pomoc inej osoby je najmenej II, a ktoré sú odkázané na pomoc pri úkonoch sebaobsluhy, úkonoch starostlivosti o svoju domácnosť a základných sociálnych aktivitách.

Rozsah úkonov poskytovaných v rámci opatrovateľskej služby určuje obec v hodinách na základe sociálnej posudkovej činnosti. Minimálny rozsah úkonov sebaobsluhy nesmie byť nižší, ako je rozsah zodpovedajúci stupňu odkázanosti osoby.

Opatrovateľskú službu nemožno poskytovať osobe:
ktorej sa poskytuje celoročná pobytová sociálna služba,
- ktorá je opatrovaná osobou, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, ak nie je ustanovené inak (pozri nižšie),
- ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na osobnú asistenciu,
- ktorej je nariadená karanténa pre podozrenie z nákazy prenosnou chorobou a pri ochorení touto nákazou.
Výnimku z prípadu uvedeného v druhom bode tvorí situácia ak:
- osobe vykonávajúcej opatrovanie sa poskytuje ústavná zdravotná starostlivosť v zdravotníckom zariadení,
- osobe vykonávajúcej opatrovanie sa poskytuje odľahčovacia služba,
- osobe, ktorá je opatrovaná osobou, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, sa poskytuje opatrovateľská služba v rozsahu najviac osem hodín mesačne.
zdroj: http://portal.gov.sk/portal/sk/Default.aspx?CatID=39&etype=1&aid=1960

eporadca povedal(a)...

Prepravná služba
Prepravná služba je sociálna služba poskytovaná osobe s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanej na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom alebo osobe s nepriaznivým zdravotným stavom s obmedzenou schopnosťou pohybu po rovine alebo po schodoch a obmedzenou schopnosťou orientácie.

Odkázanosť na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom sa preukazuje posudkom vydaným príslušným úradom práce, sociálnych vecí a rodiny na účely kompenzácie sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia.

Nepriaznivý zdravotný stav osoba preukazuje potvrdením poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Sprievodcovská služba a predčitateľská služba
Sprievodcovská služba a predčitateľská služba je sociálna služba poskytovaná osobe, ktorá je nevidiaca alebo prakticky nevidiaca a osobe s mentálnym postihnutím. Toto zdravotné postihnutie sa preukazuje potvrdením poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Sprievodcovskou službou sa poskytuje sprievod na základné sociálne aktivity, t. j. sprievod:
- na lekárske vyšetrenie,
- na vybavenie úradných záležitostí,
-do školy, zo školy, do zamestnania a zo zamestnania
- pri záujmových činnostiach.
Predčitateľskou službou sa poskytuje predčítavanie pre fyzickú osobu, ktorá je nevidiaca alebo prakticky nevidiaca najmä pri vybavovaní úradných záležitostí, pri vybavovaní úradnej a osobnej korešpondencie a pri nakupovaní.
Sprievodcovskú službu a predčitateľskú službu nemožno poskytovať osobe:
- ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na osobnú asistenciu,
- ktorej sa sprievod a predčítanie poskytuje v rámci opatrovateľskej služby.
http://portal.gov.sk/portal/sk/Default.aspx?CatID=39&etype=1&aid=1960

eporadca povedal(a)...

Tlmočnícka služba
Tlmočnícka služba je sociálna služba poskytovaná osobe odkázanej na tlmočenie v posunkovej reči, artikulačné tlmočenie alebo taktilné tlmočenie.

Fyzická osoba je odkázaná na:
tlmočenie v posunkovej reči, ak je nepočujúca alebo má ťažkú obojstrannú nedoslýchavosť a jej komunikačným prostriedkom je posunková reč,
artikulačné tlmočenie, ak je nepočujúca alebo má ťažkú obojstrannú nedoslýchavosť získanú po osvojení si reči alebo pred jej osvojením a neovláda formy komunikácie sluchovo postihnutých najmä posunkovú reč, posunkovanú slovenčinu, alebo
taktilné tlmočenie, ak je hluchoslepá a má vrodené alebo získané postihnutie dvoch zmyslových orgánov, ktoré pre komunikáciu so spoločnosťou vyžadujú špecifický komunikačný systém viazaný na stupeň straty sluchu a stupeň straty zraku.
Fyzická osoba preukazuje toto zdravotné postihnutie potvrdením poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Tlmočnícku službu nemožno poskytovať osobe:
- ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na osobnú asistenciu,
- ktorej sa tlmočenie poskytuje v rámci opatrovateľskej služby.
Sprostredkovanie tlmočníckej služby

Sprostredkovanie tlmočníckej služby je:
- sociálna služba poskytovaná osobe so zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytuje tlmočnícka služba (pozri vyššie), pri vykonávaní administratívnych úkonov,
- vedenie databázy osôb so zdravotným postihnutím odkázaných na komunikáciu prostredníctvom tlmočenia, tlmočníkov a záujemcov o vykonávanie tejto sociálnej služby
- vykonávanie základného sociálneho poradenstva a školení osôb so zdravotným postihnutím a tlmočníkov.
zdroj:

eporadca povedal(a)...

Sprostredkovanie osobnej asistencie
Sprostredkovanie osobnej asistencie je:
sociálna služba poskytovaná osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na osobnú asistenciu, alebo ktorá je - odkázaná na osobnú asistenciu pri vykonávaní administratívnych úkonov,
- vedenie databázy užívateľov osobnej asistencie,
vedenie databázy osobných asistentov a záujemcov o vykonávanie osobnej asistencie,
- vykonávanie základného sociálneho poradenstva a vzdelávanie užívateľov osobnej asistencie a osobných asistentov a
- pomoc pri riešení konfliktov vzniknutých medzi osobou s ťažkým zdravotným postihnutím a osobným asistentom v súvislosti s uzatvorenou zmluvou o výkone osobnej asistencie.

Sprostredkovanie osobnej asistencie môže vykonávať poskytovateľ sociálnej služby aj prostredníctvom agentúry osobnej asistencie zriadenej na tento účel.

Požičiavanie pomôcok
Požičiavanie pomôcok je sociálna služba poskytovaná osobe s ťažkým zdravotným postihnutím a osobe s nepriaznivým zdravotným stavom odkázaným na pomôcku.
Pomôcka sa môže požičiavať uvedeným osobám na dohodnutý čas, najdlhšie do zabezpečenia pomôcky na základe verejného zdravotného poistenia, formou peňažného príspevku na zaobstaranie pomôcky, z iných zdrojov alebo do doby trvania podmienok pre poskytnutie pomôcky.
Nepriaznivý zdravotný stav osoba preukazuje potvrdením poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Osoba s ťažkým zdravotným postihnutím preukazuje odkázanosť na pomôcku posudkom vydaným príslušným úradom práce, sociálnych vecí a rodiny na účely kompenzácie sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia.
zdroj:http://portal.gov.sk/portal/sk/Default.aspx?CatID=39&etype=1&aid=1960

eporadca povedal(a)...

- Služby osobnej asistencie pomáhajú zvládať bežné každodenné úkony
- Poskytovanie technických pomôcok spolu so súvisiacimi službami
- Opatrovateľská služba pomáha ľuďom, ktorých schopnosti najmä v oblasti osobnej starostlivosti a starostlivosti o domácnosť sú znížené. Služby majú človeku umožniť zotrvať vo vlastnom domácom prostredí a zachovať vlastný ŽŠ.
- Chránené bývanie je určené ľuďom, ktorých schopnosti sú znížené predovšetkým v oblasti osobnej starostlivosti a starostlivosti o domácnosť a ktorí chcú žiť samostatne v bežnom prostredí. Podporujú sebestačnosť užívateľa, prípadný návrat do domáceho prostredia alebo zachovanie alebo obnovenie ŽŠ.
- Respitná odľahčovacia starostlivosť pomáha rodinám, ktoré sa celoročne starajú o dieťa s postihnutím v zvládnutí starostlivosti za súčasného zachovania v spoločnosti bežných príležitostí pre rodičov (zamestnanie)
zdroj: www.oailava.edu.sk/pomature/socialpr/krizint.doc

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
- Ústavy a domovy sociálnej starostlivosti pre postihnutých poskytuje sa vtedy ak nie je možné iným spôsobom poskytnúť dlhodobú primeranú starostlivosť a pomoc občanom, ktorí vlastnými silami, s pomocou rodín ani pri poskytovaní služieb starostlivosti nie sú schopní samostatného života.
- Penzióny a domovy pre seniorov a občanov so zdravotným postihnutím sú určené ľuďom, ktorých schopnosti sú znížené najmä v oblasti osobnej starostlivosti, starostl. O domácnosť a ktorí v tejto situácii nechcú žiť vo vlastnom domácom prostredí.
- Poradenstvo je realizované prostredníctvom poskytovania rád a informácií o právach, povinnostiach a oprávnených záujmoch, aktívnej pomoci pri vyjednávaní ľuďom, ktorí nie sú schopní bez vonkajšej podpory vyriešiť špecifickú situáciu vo svojom živote.
- Ranná starostlivosť je orientovaná na celú rodinu s dieťaťom ranného veku, ktorého vývoj je ohrozený vplyvom zdravotného postihnutia, či biologickými faktormi alebo prostredím.
- Centrá denných služieb sú určené ľuďom, ktorých schopnosti sú znížené napr. v oblasti osobnej starostlivosti, používania verejných miest a služieb, využitia VČ, získanie a udržanie pracovného miesta, uplatňovanie práv a nárokov kontaktov s komunitou.