VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/03/19

Arteterapia

Bežnú výtvarnú výchovu tiež môžeme považovať za arteterapiu?  Kristína

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Arteterapia obohacuje toho kto tvorí, aj toho, kto vedie arteterapiu.
Ten, kto tvorí, môže vyjadrovať svoje vnútorné prežitky, uvoľniť sa, odpočinúť si. Arteterapia mu prináša radosť z tvorby. Vedúci arteterapie spoznáva svojich klientov, nachádza skryté zákutia v hĺbkach duše.

Výtvarná tvorba má spojitosť s minulým i súčasným životom.

Arteterapia je na rozmedzí medzi psychológiou, umením a vedou o umení. Terapia umením je veľmi krásna, vždy silne emotívna a často aj veľmi bolestivá.

Dobrý učiteľ výtvarnej výchovy používa arteterapeutické cvičenia, hoci možno nevie, že to robí. Používame umenie a umeleckú tvorbu ako prostriedok k očisteniu duše, odpočinku, k upokojeniu.

Nepostrádateľnými pri arteterapii sú dôvera a empatia. Zmysel takejto výtvarnej práce bude naplnený len vtedy, ak bude práca spontánna. Klient potrebuje pocit bezpečia.
Neexistujú hodnotenia dobre - zle. Hodnoty diela, ktoré vznikajú pri arteterapeutickom sedení sú originalita, autenticita, sila prežitku, zaujatie, imaginácia. Tvorba je hrou.

Arteterapeut musí byť dostatočne zodpovedný a pokorný. Pri cvičeniach sa môže odkryť naozaj vážny problém a terapeut sa musí poradiť a možno aj odovzdať svoju prácu psychológovi. Pri arteterapii je neoceniteľná spolupráca dvoch ľudí, odborníka na terapiu a odborníka na arte.
Arteterapia vyžíva fakt, že pri tvorbe je nutné prejavovať fantáziu, či už úmyselne, alebo neúmyselne. Tak sa odkrývajú ľudské vlastnosti, pohnútky, skryté názory a bolesti.

Anonymný povedal(a)...

Z povedaného vyplýva, že arteterapia nemá za cieľ,len učiť, pochytiť zručnosť a techniku umeleckého prejavu, ale dôraz kladie na prežívanie, vyjadrenie emócii, kde kvalita, precíznosť prevedenia nehrá hlavnú rolu. Andrej
Zdroj: http://www.infovek.sk/predmety/vytvarna/index.php?k=13

Anonymný povedal(a)...

Výtvarná výchova je pre klientov dobrá arteterapia pri ktorej si tvoria vlastne výrobky ktoré im dodávajú veľa síl a fantáziu ktorú niektorý občania nemajú a vy im môžete ísť príkladom .Musí byť aj dobrý , milý , trpezlivý učiteľ. Všetky výrobky ktoré vyrobia klienti na vozíkoch a chodiaci ktorý majú zdravotne problémy si zaslúžia od nás všetkých odvahu ktorú majú v srdci a spokojný aj z malým úspechom . Ja to sama nedokážem a dávam pred nimi klobúk dole a prajem im veľa úspechov do života.

eporadca povedal(a)...

Arteterapia je riadená cielená činnosť, pri ktorej sa používajú prevažne výtvarné vyjadrovacie prostriedky.
Cieľom arteterapie nie je vytvoriť umelecké dielo ale rozvíjať tvorivosť a spontánny prejav, komunikovať neverbálnymi cestami. Využíva liečebné účinky výtvarného prejavu, ktoré slúžia na odbúravanie napätia, úzkosti a strachu, podporuje sebavedomie, umožňuje uvoľnenie a vyjadrenie emócií, pomáha k porozumeniu seba i ostatných.
Cieľom arteterapie je hlavne budovanie komunikácie, kreativity, spontánnosti, nachádzanie zmyslu života a kompenzácia prípadného handicapu. Na uskutočňovanie tohto cieľa používame všetky formy výtvarného umenia. Dôležitým aspektom je podpora tvorivých schopností a vzájomný rešpekt. Výtvarná tvorba obohacuje tvorivosť, posilňuje sústredenie, vnímavosť, sebavyjadrenie, sebareflexiu, vizuálne a verbálne usporiadanie zážitkov, uvoľnenie a nadhľad.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Hlavným liečebným prostriedkom arteterapie je výtvarný prejav, či už ide o kreslenie, maľbu, modelovanie alebo inú výtvarnú činnosť. Hlavný dôraz sa kladie nie na dokonalosť výsledného diela, ale na jeho výpovednú hodnotu, samotný proces tvorby, jeho vnímanie a prežívanie. Arteterapia podporuje sebauzdravovacie procesy, pôsobí ako prevencia emocionálnych a sociálnych problémov, umožňuje uvoľnenie a znázornenie vedomých aj nevedomých konfliktov a pocitov.
U detí telesne či duševne postihnutých môžeme arteterapiu využiť v dvoch hlavných oblastiach: na komunikáciu s dieťaťom alebo na rozvoj a stimuláciu schopností dieťaťa.

eporadca povedal(a)...

Arteterapia na rozvoj komunikácie je dôležitá hlavne pre deti, ktoré majú problém so slovnou zásobou. Pomocou kresby vyjadrujú svoje skryté pocity, nálady, myšlienky, niečo, čo schovávajú pod rúškom tajomstva, svet, ktorý je pre nás neznámy. Vďaka tejto metóde, máme aj my možnosť ich pochopiť a komunikovať s nimi tak, jako si to oni predstavujú. Komunikáciu u nich rozvíjame pomocou rôznych otázok, ktoré nám pomáhajú vstúpiť do ich sveta myšlienok.

eporadca povedal(a)...

Je takisto potrebné všímať si opakujúce sa námety, poukazujú na aktuálne prežívanie dieťaťa, na príliš zvýraznené časti na obrázku a naopak na to, čo sa nám zdá, že chýba.
Arteterapia na rozvoj a stimuláciu schopností dieťaťa. Dieťa, ktoré kreslí, maľuje, tvorí priestorové objekty, sa učí prijímať informácie spôsobom, ktorý si vyžaduje vlastné uvažovanie, tvorivosť a fantáziu. Cvičí si tvarovú predstavivosť a pamäť.
zdroj: internet