VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/03/05

Samoplatca

Dobrý deň. Potrebujem pomoc druhých, tak mi poradili nájsť si miesto v zariadeni pre seniorov. Mám si vybaviť dakú odkázanosť. Ale nechcem nič také  vybavovať. Nie je iná možnosť? Štefan

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň
Ak je klient alebo rodina ochotná zaplatiť celú sumu , tak nemusí byť posudzovaná obcou, alebo VÚC. Ale podmienka stále ostáva. Musia byť zabezpečené úkony sebaobsluhy aj, keď si všetko hradí sám.

eporadca povedal(a)...

Sociálne služby pre samoplatcov už bez posudzovania odkázanosti.
V posledný januárový deň parlament schválil novelu zákona o sociálnych službách, kde okrem iného zrušil povinnosť klientov, ktorí si za sociálnu službu platia v plnej výške, a nečerpajú tak verejné zdroje, aby pri objednávaní služieb predkladali rozhodnutie o ich odkázanosti na pomoc inej osoby.

Túto podmienku nastolil v roku 2008 zákon o Sociálnych službách, ktorý podmieňoval poskytovanie sociálnych služieb rozhodnutím o odkázanosti klienta. Nerozlišoval, či klient dostáva služby za nižšie ceny, ktoré sú dotované z verejných zdrojov, alebo si platí za služby v plnej výške odrážajúcej náklady a je teda samoplatca.
zdroj:http://www.zzz.sk/?clanok=12030

eporadca povedal(a)...

Pre mnohých klientov bola táto podmienka ťažko akceptovateľná. Týkalo sa to napr. pacientov, ktorí po prepustení z nemocnice neboli schopní sa samostatne o seba postarať a okamžite vyžadovali pomoc inej osoby, či už v sociálnom zariadení alebo v domácej opatrovateľskej službe. Ich zdravotný stav bol taký závažný, že čakať najprv na posúdenie odkázanosti, ktoré trvalo nezriedka 1-2 mesiace bolo nepredstaviteľné.
Zrušením potreby posudzovania odkázanosti u samoplatcov sa pre týchto klientov otvorila cesta k získaniu sociálnych služieb okamžite, avšak za plnú cenu.
Autor článku: Doc. MUDr. Božena Bušová, CSc., MPH
Dátum vydania: 05.03.2012

eporadca povedal(a)...

V prípade, ak trváte na umiestnení do zariadenia bez rozhodnutia príslušného VÚC alebo obecného úradu, máte možnosť nastúpiť ako samoplatca (bez finančného príspevku samosprávy). Na základe žiadosti pre samoplatcov a spoločnej dohode, bude vám pripravená zmluva a dohodnutý termín nástupu.

eporadca povedal(a)...

Kto sú potenciálni samoplatcovia?
Podľa skúseností neverejných poskytovateľov sú to najčastejšie:
● klienti, ktorí potrebujú služby okamžite alebo na druhý deň,
● klienti, ktorí potrebujú služby krátkodobo z dôvodu, že ich zdravotný
stav je vážny,
● klienti, ktorí majú eminentný záujem byť umiestnení u poskytovateľa
podľa svojho výberu,
● klienti odmietajúci prezentovať svoje lekárske nálezy (napr. onkologickí
a psychiatrickí pacienti) či poskytnúť citlivé informácie (pri posudzovaní
sociálneho statusu),
● klienti, u ktorých nemá kto vybavovať administratívne úkony z dôvodu,
že ich príbuzní žijú v zahraničí, ale sú ochotní za služby platiť,
● a klienti, ktorých spoločným menovateľom je, že s ohľadom na vývoj situácie v rodine prehodnotia svoje priority a dokážu finančne poskytované služby zabezpečiť.
V rámci viaczdrojového verejno-súkromného mixu vyzývajú aj k otvoreniu otázky ponuky nezazmluvnených miest pre cudzincov bez trvalého pobytu v SR. Súčasná právna úprava sociálnych služieb počíta len s
formalizovaným pobytom, resp. so splnením podmienok podľa osobitného predpisu, čo je limitujúce pre získavanie klientov z blízkeho zahraničia bez dodržania formalizovaných postupov. Títo klienti by pritom
mohli priniesť do systému sociálnych služieb finančné prostriedky, ktoré by slúžili na jeho rozvoj aj pre občanov SR.
zdroj:http://www.ceit.sk/IVPR/images/IVPR/Interlinks/PB2.pdf

Anonymný povedal(a)...

Samozrejme, že si nemusíte nič vybavovať, len musíte platiť celú čiastku ekonomicky oprávnených nákladov zariadeniu, ktoré si vyberiete. Človek by mal myslieť na starobu, aby si mohol vybrať, každý sa môže rozhodnúť. Adam

eporadca povedal(a)...

Zmeny v zákone 448/2008 Z. z.
4. Za § 51 sa vkladá § 51a, ktorý vrátane nadpisu znie:
㤠51a
Vylúčenie vykonávania posudkovej činnosti
Posudková činnosť podľa tohto zákona sa nevykonáva, ak sa bude poskytovať sociálna služba fyzickej osobe, ktorá bude platiť úhradu za sociálnu službu najmenej vo výške ekonomicky oprávnených nákladov spojených s poskytovaním tejto sociálnej služby, a ak sa jej bude poskytovať pomoc pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby.“.
zdroj: http://www.socioforum.sk/attachments/article/78/mala%20novela.pdf