VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/03/20

Pokrytie nákladov na pobyt v Zariadení pre seniorov

Dobrý deň. Mám dôchodok 300 € a odkázanosť na soc. službu V. V apríli  nastupujem do Zariadenia pre seniorov  a neporozumel som, kto bude doplácať na môj pobyt, keďže nemám blízku  rodinu.  Vysvetlite mi to prosím? Michal

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň
Mala novela zákona 448/2008 o soc. službách, ktorá vstúpila do platnosti od marca tohto roku. Priniesla so sebou aj zmenu v platobnom systéme za sociálne služby. Štát sa má podieľať polovičnou sumou z celkovej úhardy za služby a občan druhou. Všeobecné nariadenia -50% závisí od stupňa odkázanosti, od stravy, od m štvorcových za izbu atď.
Prihliada sa aj na majetok klienta. Verejný aj neverejný poskytovateľ žiada cez obec dotáciu na služby poskytované klientovi. Ak klient nemá na zaplatenie výdavkov, môže sa uplatniť ochrana príjmov, ktorá sa viaže len do výšky majetku klientka a to 10000 eúr.
A

eporadca povedal(a)...

Novela zákona hovorí o tom, že klienti by mali hradiť 50% ekonomický oprávnených nákladov. Náklady na klienta v zariadení predstavujú sumu od 640 1000 €, pričom na klienta štát prispeje asi 330 €. Tento rozdiel treba vykryť.


Ak výška finančného príspevku podľa § 71 ods. 6, ktorý poskytuje MPSVR SR zariadeniu nepostačuje na pokrytie ekonomicky oprávnených nákladov poskytovateľa a klienti nemajú dostatočný príjem na pokrytie týchto nákladov, zariadenie žiada o uhradenie rozdielu medzi finančným príspevkom a sumou ekonomicky oprávnených nákladov po odpočítaní sumy úhrady zaplatenej klientom, najbližšiu rodinu klienta. Keď taká nie je, tak nedoplatok sa stáva pohľadávkou v dedičskom konaní.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Úhrada za sociálnu službu

V súlade s ustanovením § 73 ods. 10, ak prijímateľovi z dôvodu ochrany jeho príjmu nevznikne povinnosť platiť úhradu za sociálnu službu alebo jej časť, prechádza táto povinnosť postupne na rodičov alebo deti, ak sa ich príjem neposudzuje spoločne s príjmom prijímateľa sociálnej služby. Z uvedeného vyplýva, že rodičia sú povinní v tomto prípade platiť úhradu za prijímateľa bez ohľadu na jeho vek, rodinný stav alebo skutočnosť, že jej bezdetný.

Pohľadávkou, ktorá sa uplatňuje v konaní o dedičstve je suma úhrady alebo jej časť, ktorú klient neplatí z dôvodu ochrany príjmu pred neprimeranou úhradou. Rozdiel medzi stanovenou a zaplatenou úhradou sa každomesačne eviduje a kumuluje a po úmrtí klienta sa celá čiastka uplatňuje v konaní o dedičstve.
zdroj: http://www.employment.gov.sk/uhrada-za-socialnu-sluzbu.html

eporadca povedal(a)...

Nezaplatená úhrada za sociálnu službu alebo jej časť je pohľadávkou bez ohľadu na to, aký dlhý čas táto úhrada nebola platená. Mesačná výška nezaplatenej úhrady je obsahom zmluvy o poskytovaní služby. To znamená, že po cely čas platnosti zmluvy a poskytovania sociálnej služby sa výška pohľadávky kumuluje a je možné ju uplatniť v dedičstve aj napr. po 30 rokoch.
zdroj: http://www.employment.gov.sk/uhrada-za-socialnu-sluzbu.html