VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/03/21

Prezentujeme Vám: Centrum samostatného života

Na týchto stránkach prezentujeme činnosť rôznych organizácii, ktoré sa snažia pomáhať.
Dnes: Centrum samostatného života

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Centrum samostatného života, n.o.
Independent living center

Poradenské a informačné centrum
pre ľudí s ťažkým telesným
e-mail: csz@csz.sk

eporadca povedal(a)...

Centrum samostatného života n.o. je svojpomocná, nezisková organizácia, ktorá nadviazala na celosvetové hnutie Independent Living (Nezávislý život). Cieľom tohto hnutia je dosiahnuť rovnoprávne postavenie ľudí s postihnutím so zdravými.

Zakladateľmi hnutia Independent Living boli študenti s telesným postihnutím a ich priatelia v USA. V roku 1969 vytvorili program pod názvom Stratégia nezávislého života a začiatkom sedemdesiatych rokov vzniklo prvé centrum nezávislého života. K hnutiu sa postupne prihlásilo mnoho ďalších štátov a vznikli aj európske hnutia nezávislého života na Krajskom úrade v Bratislave.

Centrum samostatného života na Slovensku založili v roku 1996 Ľudmila Gričová a Jaroslav Grič v rámci občianskeho združenia Organizácie muskulárnych dystrofikov, kde Ľudmila Gričová pôsobila do roku 2003 ako predsedníčka.
Koncom roka 2002 sa Centrum samostatného života osamostatnilo od občianskeho združenia a zaregistrovali sme ho ako neziskovú organizáciou s právnou subjektivitou.

Úlohou Centra samostatného života n.o. je poskytovať všeobecne prospešné služby, ktoré vykonávajú občania s ťažkým telesným postihnutím pre rovnako postihnutých. Druh všeobecne prospešných služieb je zameraný na poskytovanie sociálnej pomoci a humanitárnej starostlivosti. Centrum vykonáva poradenské a informačné služby pre občanov s ťažkým telesným a zdravotným postihnutím zo všetkých oblastí ich života.

eporadca povedal(a)...

Oblasti v ktorých poskytujeme poradenstvo:
- sociálne zákony a sociálna pomoc pre občanov s ŤTP,
- zákon o zdravotnej starostlivosti,
kompenzačné pomôcky pre občanov s ŤTP,
- zákon o službách zamestnanosti – zamestnávanie občanov s ŤTP,
- ochrana ľudských práv a slobôd občanov s ŤTP,
a iné.

eporadca povedal(a)...

Nezávislý spôsob života znamená, že ľudia s postihnutím majú možnosť rovnocenného výberu v oblasti sociálnej, politickej, ekonomickej a kultúrnej rovnako ako nepostihnuté osoby.

Centrum samostatného života n.o. sa pri svojej činnosti riadi Zásadami samostatného života, Chartou ľudských práv, Štandardnými pravidlami na vytváranie rovnakých príležitostí a ostatných platných zákonov a ustanovení, ktoré sa dotýkajú práv a postavenia ľudí s ťažkým telesným postihnutím.

Centrum samostatného života je celoslovenská svojpomocná organizácia a poskytuje základné sociálne poradenstvo pre ľudí s ťažkým telesným postihnutím z celého Slovenska.
zdroj. http://www.csz.sk