VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/03/22

Príspevok od štátu

Dobrý deň! Mám 24 rokov a som študentkou piateho ročníka na vysokej skole. Kvôli nepriaznivej situácii v rodine uvažujem nad zmenou bydliska.  Nemám žiaden prijem. Budem mať tak nárok na dáky príspevok od štátu? Za radu  Vám vopred ďakujem. S pozdravom   Zuzana S. 

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Podľa zákona 599/2003 o pomoci v hmotnej núdzi má nárok na dávku v hmotnej núdzi a príspevky k dávke fyzická osoba a osoby, ktoré sa s ňou spoločne posudzujú vtedy, ak sú v stave hmotnej núdze.
Okruh osôb, ktoré sa spoločne posudzujú vymedzuje §4vyššie uvedeného zákona. Zuzana

eporadca povedal(a)...

Je rozhodujúce, či sťahujete sa za prácou alebo len sa sťahujete.
§ 53a Príspevok na presťahovanie za prácou
Príspevok na presťahovanie za prácou je náhrada časti preukázaných výdavkov súvisiacich s presťahovaním uchádzača o zamestnanie z miesta jeho trvalého pobytu v súvislosti so získaním zamestnania, ak miesto jeho nového trvalého pobytu na území Slovenskej republiky, do ktorého sa presťahoval, je vzdialené od miesta pôvodného trvalého pobytu najmenej 50 km.

Príspevok na presťahovanie za prácou sa poskytuje občanovi, ktorý bol uchádzačom o zamestnanie vedeným v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 3 mesiace a ktorý bol vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie z dôvodu nástupu do zamestnania podľa § 36 ods. 1 písm. a), ak o tento príspevok písomne požiada.

O príspevok na presťahovanie za prácou môže občan požiadať najneskôr do 12 mesiacov od zmeny miesta trvalého pobytu v súvislosti so získaním zamestnania.

Príspevok na presťahovanie za prácou sa poskytuje jednorazovo raz za dva roky, a to vo výške najviac 1327,76 eur.
http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/nastroje-aktivnych-opatreni-trhu-prace/prispevky-pre-obcana/53a-prispevok-na-prestahovanie-za-pracou.html?page_id=12943

eporadca povedal(a)...

Žiadateľ o príspevok na presťahovanie za prácou predkladá príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny spolu s písomnou žiadosťou aj doklady, ktorými sú:
- pracovná zmluva uzatvorená so zamestnávateľom, v súvislosti s ktorou sa uchádzač o zamestnanie presťahoval za prácou,
- potvrdenie o zmene miesta trvalého pobytu,
- preukázané výdavky súvisiace s presťahovaním za prácou, ktorými sú aj preukázané výdavky na prvé nájomné a na prvé platby súvisiace s užívaním bytu.
Ak o príspevok na presťahovanie za prácou požiadajú písomne obaja manželia, ktorí spĺňajú uvedené podmienky, príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytne tento príspevok len jednému z manželov.

Anonymný povedal(a)...

Zdravím,
mám otázku týkajúcu sa príspevku na sťahovanie za prácou, konkrétne ma zaujíma čo všetko si môžem zahrnúť do preukázaných výdavkov súvisiacich s užívaním bytu, okrem prvého nájomného, energií to môže byť napríklad aj kúpa zariadenia a nábytku, či náklady na vymaľovanie keďže sa sťahujem do holého bytu?
Vopred ďakujem za odpoveď