VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/03/28

Práca v CHD

Dobrý deň,
pomohli by mi informácie o type zamestnania v chránenej dielni. Dva roky som bola na plnom inval. dôchodku, momentálne mi ho krátia na polovičný. Môj zdravotný stav však je dosť neustálený. Preto by som sa chcela opýtať , pri možnosti pracovať v chránenej dielni na pozícii administratívny pracovník,
počas takej práce mám stále nárok na poberanie polovičného ID, alebo je to obmedzené počtom odrobených hodín , alebo výškou zárobku ?
  - teda nejaké zákonné limity, ktoré sa nesmú prekročiť ? tiež by ma zaujímalo, ak mi z CHD odpovedali, že práca bude na osem hodín ale nie s požadovaním takého výkonu ako u zdravého človeka ,znamená to viac prestávok v práci ?
  - ak počas zamestnania v CHD ochoriem, nastúpim na PN , pričom podmienky PN sú ako u klasického zamestnania ?
  - ak zistím po nástupe , že nie som schopná fyzicky zvládnuť túto prácu, podávam výpoveď ?

Možno sa Vám tieto otázky budú zdať smiešne, ale o CHD som toho zatiaľ na internete veľa nenašla a aj vzhľadom na svoj zdravotný stav by som nerada skúšala zamestnanie bez toho, aby som vedela ako to funguje.
Ďakujem za odpoveď. I.S.

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň

V novom dôchodkovom systéme môže občan počas poberania invalidného dôchodku bez obmedzenia pracovať.
V tomto prípade občan zo svojej mzdy v platí všetky dôchodkové odvody tak ako každý pracujúci občan okrem odvodov na invalidné poistenie.

O konkrétnych podmienkach práce je lepšie sa informovať pri kontakte s budúcim zamestnávateľom, s ktorým rozoberiete podmienky, prestávky, možnosti v rámci zdravotného stavu a adekvátnu prácu

Užitočné informácie nájdete aj na:
Register agentúr podporovaného zamestnania
http://www.upsvar.sk/obcan-so-zdravotnym-postihnutim.html?page_id=236

Národná rado občanov so zdravotným postihnutím.
Sekcia zamestnávanie OZP
http://www.nrozp.sk/index.php/uvodna-stranka-nrozp

Dúfam, že Vám v niečom tieto informácie pomôžu.
Andrej

eporadca povedal(a)...

Invalidné dôchodky majú občanom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne alebo úplne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, sčasti nahradiť ich príjem pred vznikom invalidity.
V novom dôchodkovom systéme môže občan počas poberania invalidného dôchodku bez obmedzenia pracovať.
V tomto prípade občan zo svojej mzdy v platí všetky dôchodkové odvody tak ako každý pracujúci občan okrem odvodov na invalidné poistenie.
zdroj: http://openiazoch.zoznam.sk/dochodkove-sporenie/invalidny-dochodok

eporadca povedal(a)...

Nárok na invalidný dôchodok nie je podmienený skutočnosťou, či posudzovaná osoba vykonáva prácu alebo dosahuje príjem. Poberaním akéhokoľvek druhu dôchodkovej dávky, teda ani invalidného dôchodku, nie je obmedzené právo na zamestnanie alebo podnikanie na základe živnosti.Invalidné dôchodky majú občanom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne alebo úplne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, sčasti nahradiť ich príjem pred vznikom invalidity.
zdroj: zákon č.461/2003Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov,

eporadca povedal(a)...

Invalidní dôchodcovia môžu neobmedzene vykonávať zárobkovú činnosť. Ak poberateľ invalidného dôchodku s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % pracuje, musí povinne platiť poistné na invalidné poistenie, a to vo výške 3 % z hrubej mzdy.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Výška celkového príjmu má však vplyv na výšku poskytnutých príspevkov, ak invalidný dôchodca žiada o kompenzáciu podľa zákona č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

eporadca povedal(a)...

Chránená dielňa a chránené pracovisko sú určené predovšetkým na pracovné uplatnenie občanov so zdravotným postihnutím podľa § 9 ods. 1, ktorým zamestnávateľ nemôže poskytnúť vhodné zamestnanie na iných pracoviskách. V chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku môžu pracovať aj občania, ktorým sa poskytuje získanie odborných zručností alebo príprava na pracovné uplatnenie a zamestnanci, ktorí pre ohrozenie zdravia nie sú dočasne spôsobilí vykonávať doterajšie zamestnanie, ak pre nich zamestnávateľ nemá iné vhodné zamestnanie.

Právnická osoba alebo fyzická osoba je povinná viesť osobitnú evidenciu nákladov, výkonov a hospodárskeho výsledku chránenej dielne alebo chráneného pracoviska.
zdroj: §55 Chránená dielňa a chránené pracovisko, Služby zamestnanosti

eporadca povedal(a)...

Občan so ZP
Zákon č. 5/2004 o službách zamestnanosti, v znení neskorších predpisov, presne definuje, kto je „občan so zdravotným postihnutím". Podľa tohto zákona ním je ten občan, ktorý bol uznaný za invalidného podľa § 71 zákona č. 461/2003 o sociálnom poistení.

Občanov so zdravotným postihnutím môžeme podľa tohto zákona zjednodušene zatriediť do troch skupín:
občania, ktorí majú zníženú schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o 20 až 40 percent
občania, ktorí majú zníženú schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o 40 až 70 percent
občania, ktorí majú zníženú schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o 70 a viac percent.
http://www.profesia.sk/cms/kariera-v-kocke/hladam-pracu/obcan-so-zp/obcan-so-zp/40134