VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/03/12

Invalidný dôchodok a zamestnanie

Dobrý deň,
 chcel by som Vás poprosiť o radu.  Počas práci sa mi stal pracovný úraz následkom, ktorého som sa stal invalidným dôchodcom ( mám niečo pred 30 rokov, chodím pomocou dvoch francúzskych barlí ). Chcem sa spýtať či sa môžem ešte popri invalidnému dôchodku  zamestnať ( na také miesto kde mi môj zdravotný stav nebude prekážať vykonávať prípadnú prácu )? Je v takomto prípade nejaké časové obmedzenie alebo niečo podobné ? Je potrebné to niekde hlásiť alebo podobne?
Ďakujem Vám všetkým za Vašu ochotu poradiť mi?
  Prípadná odpoveď mi príde na e-mail?
ĎAKUJEM.
S pozdravom Lukáš.

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň
Myslím si, že už nie je žiadne časové obmedzenia nie je a netreba sa nikde hlásiť. Zamestnávateľ potom hlási do zdravotnej a sociálnej poisťovne. A

eporadca povedal(a)...

Zákon v súčasnosti neobmedzuje poberanie invalidného dôchodku a možnosť pracovať. Môžete byť zamestnaný, či pracuje na dohodu alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba. Invalidný dôchodok môže poberať aj bez ohľadu na výšku zárobku.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Invalidné dôchodky majú občanom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne alebo úplne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, sčasti nahradiť ich príjem pred vznikom invalidity.
V novom dôchodkovom systéme môže občan počas poberania invalidného dôchodku bez obmedzenia pracovať.
V tomto prípade občan zo svojej mzdy v platí všetky dôchodkové odvody tak ako každý pracujúci občan okrem odvodov na invalidné poistenie.
zdroj: http://openiazoch.zoznam.sk/dochodkove-sporenie/invalidny-dochodok

eporadca povedal(a)...

Nárok na invalidný dôchodok nie je podmienený skutočnosťou, či posudzovaná osoba vykonáva prácu alebo dosahuje príjem. Poberaním akéhokoľvek druhu dôchodkovej dávky, teda ani invalidného dôchodku, nie je obmedzené právo na zamestnanie alebo podnikanie na základe živnosti.Invalidné dôchodky majú občanom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne alebo úplne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, sčasti nahradiť ich príjem pred vznikom invalidity.
zdroj: zákon č.461/2003Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov,

eporadca povedal(a)...

Invalidní dôchodcovia môžu neobmedzene vykonávať zárobkovú činnosť. Ak poberateľ invalidného dôchodku s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % pracuje, musí povinne platiť poistné na invalidné poistenie, a to vo výške 3 % z hrubej mzdy.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Výška celkového príjmu má však vplyv na výšku poskytnutých príspevkov, ak invalidný dôchodca žiada o kompenzáciu podľa zákona č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.