VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/03/06

Brindleyho neurostimulátor - zázrak pre ochrnutých

Stretli ste sa s prístrojom pomenovaným ako zázrak pre ochrnutých? Veľmi ma to zaujíma. Fero

8 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Unikátnou metódou začali českí lekári liečiť ochrnutých pacientov. Voperujú im špeciálny čip, ktorý im umožní samostatnejší život. Tento zázrak dokážu aj naši odborníci, napriek tomu to nerobia!
Pacienti, ktorí sú ochrnutí od pása dole, získali u našich západných susedov novú nádej. Všeobecná zdravotná poisťovňa im začala uhrádzať drahú operáciu za pol milióna českých korún, ktorá im ponúka samostatnejší život. Pri zákroku im lekár voperuje špeciálny čip, vďaka ktorému dokážu ovládať svoje dôležité orgány.
zdroj: www.pluska.sk/old/2008/04/08

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
Čip oznámi potrebu
Libor (34), ktorý je po dopravnej nehode štrnásť rokov na invalidnom vozíku, dostal ako jeden z prvých pacientov v Česku šancu žiť kvalitnejšie. V Nemocnici sv. Zdislavy v Mostišti neďaleko Brna mu voperovali malý čip - Brindleyho neurostimulátor. Až dovtedy Libor nemal nijakú moc nad svojím vyprázdňovaním. Trápili ho nielen problémy s vylučovaním, ale aj časté zápaly močových ciest spojené s veľkými bolesťami. Tomuto peklu je už koniec.

„Implantovaný čip ovláda močový zvierač, nervy močového mechúra a tiež konečník a erekciu,“ vysvetlil nám šéf operačného tímu Jan Doležel.

Špeciálny neurostimulátor za 300-tisíc českých korún, ako aj 200-tisícovú operáciu, uhradila česká Všeobecná zdravotná poisťovňa.

eporadca povedal(a)...

LEKÁRI v operujú elektrický neurostimulátor do nervov v mieche. Na brucho pacienta pod kožu stabilne upevnia prijímač. Ak chce ísť pacient na toaletu, dotkne sa malou anténou prijímača, čo stimuluje nervy v močovom mechúre a zvierači. Podobne prístroj funguje pri konečníku. Ochrnutý už netrpí samovoľným únikom moču. Vyprázdňovanie si môže riadiť.

ZÁZRAČNÁ MAŠINKA: Brindleyho neurostimulátor pomáha vyprázdňovať sa pacientom, ktorí majú ochrnutú dolnú polovicu tela.

BRINDLEYHO neurostimulátor možno využiť aj pri iných orgánoch. Napríklad nervy z miechy sa prepoja s bránicou, čo umožní chorému dýchať bez podpory klasických dýchacích prístrojov. Bohužiaľ, tento neurostimulátor nevie pomôcť tak, aby ochrnutí pacienti vstali a mohli chodiť. Nevie stimulovať nervy v nohách.
www.pluska.sk/old/2008/04/08

eporadca povedal(a)...

04. 11. 2010 Slovensko
Koniec nádejam! Univerzitná nemocnica v Martine mala na stredu naplánovanú unikátnu operáciu, ktorá mala ochrnutému pacientovi Jánovi Kršačokovi (52) zlepšiť život. Dvanásť hodín pred jej začatím všetko padlo. Dôvod? Na zákrok, ktorý sa mal po prvýkrát uskutočniť na Slovensku, nie sú peniaze! Poisťovňa síce operáciu povolila, ale prostriedky na ňu neuvoľnila.
Operačný tím sa na to pripravoval tri roky. Na predoperačné vyšetrenia chodím už dva mesiace,“ vysvetľoval sklamaný pacient, ktorému mali implantovať prístroj za 13 000 €.
zdroj: http://www.cas.sk/clanok/184262/operaciu-stopli-pred-zaciatkom-poistovna-nedala-peniaze.html

eporadca povedal(a)...

...
Všeobecná zdravotná poisťovňa zákrok síce povolila, ale prostriedky navyše neuvoľnila. Nemocnica má peniaze nájsť sama v rozpočte, do ktorého poisťovňa prispieva paušálne. Lekári z tohto rozhodnutia zostali zaskočení, nemocnica tvrdí, že si takéto riziko nemôže dovoliť. „Táto operácia je finančne veľmi nákladná a museli by sme ísť vedome do rizika finančnej straty,“ vysvetľovala hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová.

„Podobné operácie sa plánujú niekoľko týždňov vopred. Nemocnica v Martine však požiadala o udelenie výnimky len v piatok minulý týždeň,“ informovala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Obeťou týchto prieťahov sa, žiaľ, stal pacient, ktorý si v deň operácie musel zbaliť kufre a ísť domov. „Mesačne stojím poisťovňu asi 400 €, keby mi voperovali neurostimulátor miechy, za tri roky by sa im náklady vrátili späť,“ povedal Ján Kršačok, ktorý sa po všetkých týchto trápnostiach cíti podvedený.
http://www.cas.sk/clanok/184262/operaciu-stopli-pred-zaciatkom-poistovna-nedala-peniaze.html

eporadca povedal(a)...

Šanca pre paraplegikov
V Martine ako prví na Slovensku implantovali Brindleyho stimulátor
Rok od neúspešného pokusu implantovať paraplegickému pacientovi Brindleyho stimulátor, sa neurochirurgom v Univerzitnej nemocnici v Martine podarilo zrealizovať náročnú niekoľkohodinovú operáciu. Operačný tím, ktorý tvorili MUDr. Martin Benčo, PhD., primár MUDr. Július De Riggo, PhD. a doc. MUDr. Ján Švihra, PhD., viedol primár Oddelenia urologickej onkológie Masarykovho onkologického ústavu Brno doc. MUDr. Ján Doležel, PhD.

V predoperačnej príprave pacienta i pri samotnom výkone spolupracovali lekári Neurochirurgického oddelenia a Urologickej kliniky JLF UK a UNM. Mladý muž, ktorý operáciu podstúpil, utrpel vážny úraz na lyžiach, po ktorom zostal ochrnutý a inkontinentný. Podľa slov MUDr. Martina Benča, PhD. sakrálna deaferentácia a implantácia neurostimulátora predných sakrálnych miechových koreňov umožňuje určitej skupine pacientov po poranení miechy riadené vylučovanie moču a stolice, čo im výrazne zlepší kvalitu života. Ak sa stav pacienta vyvinie podľa očakávania, bude môcť vďaka aktivácii stimulátora ovládať svoje fyziologické funkcie, najmä vyprázdňovanie.

Podľa slov primára Neurochirurgického oddelenia UNM MUDr. J. De Rigga žije na Slovensku približne 60 paraplegikov, pre ktorých by bola takáto operácia vhodná. Žiaľ, výkon nie je hradený z bežného zdravotného poistenia a nemocnica ho vykazuje ako tzv. nadlimit. V Martine implantáciu prvého stimulátora zaplatili z výskumného grantu riešeného na JLF UK, ktorý financuje Európsky sociálny fond.
http://www.mfn.sk/index.php?m=74

eporadca povedal(a)...

Operáciu zaplatil grant

Keďže zdravotné poisťovne doteraz nevyčlenili finančné prostriedky na krytie týchto výkonov, implantáciu prvého stimulátora zaplatili z výskumného grantu riešeného na JLF Univerzity Komenského, ktorý financuje Európsky sociálny fond.

Podľa slov MUDr. J. De Rigga, PhD., operácie tohto druhu sú bežné vo Veľkej Británii, v Španielsku, v Nemecku, V Českej republike v priebehu desiatich rokov implantovali Brindleyho stimulátor 18 pacientom. Na Slovensku žije približne 60 paraplegikov, pre ktorých by bola operácia vhodná a ktorá by im podstatným spôsobom zvýšila kvalitu života.
Zdroj: Zdravotnícke noviny č. 40/2011, str. 1 (10.11.2011)

Anonymný povedal(a)...

Samozrejme, že pri celkovom prerušení miechy a hlavne v krčnej oblasti sú zákroky aj s takýmto prístrojom len minimálne. Ale každý ochrnutý človek, len keď stratí jeden zo svojich problémov veľa získa. Ale ne druhej strane musíme byť realisti, mať pragmaticky pohľad na život. Vždy záleží od stupňa postihnutia, miesta prerušenia napr. miechy. Určite pri jednostranných, alebo jednokončatinových ochrnutiach majú tieto zákroky veľký úspech a je dobré, ak sa pozitívne k tomu stavia zdravotná poisťovňa. Anabela