VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/03/26

Materská dovolenka a príspevky do fondov SP

Potreboval by som poradiť ako je to s mat. dovolenkou,
moja dcéra je na mat. dovolenke, ktorú jej vypláca úrad rodiny a soc. vecí, nakoľko pred nástupom na mat. dovolenku neplatila do soc. poisťovne. Materskú dovolenku spolu s príspevkom na dieťa dostáva vo výške cca 212,-euro. Predpokladá, že pôjde na ďalšiu mat. dovolenku a preto si teraz do soc. poisťovne platí čiastku cca175.-euro, čo je platba podľa nového aj do ostatných fondov. Moja otázka znie: má moja dcéra platiť príspevky do fondov v soc. poisťovni, keď je na mat. dovolenke, alebo má platiť za ňu štát?
Ďakujem, ak viete napíšte mi ktorý zákon resp.paragraf zákona o tom pojednáva. Vladimír M.

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň
Dôchodkovo poistenou osobou, za ktorú platí poistné na dôchodkové poistenie štát, môže byť – za predpokadu, že sa osoba stará o dieťa do 6 rokov veku - matka alebo otec dieťaťa, osvojiteľ alebo manžel (manželka) osvojiteľa dieťaťa, osoba, ktorej je dieťa zverené do náhradnej starostlivosti.

Dôchodkovo poistenou osobou, za ktorú platí poistné na toto poistenie štát, môže byť aj osoba, ktorá sa stará o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, ktoré už dovŕšilo vek 6 rokov a ešte nedovŕšilo vek 18 rokov.

Podmienkou je, že osoba:

sa riadne stará o dieťa (v súlade s definíciou riadnej starostlivosti podľa zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov),

má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky (a zároveň je štátnym príslušníkom členského štátu EÚ, EHP alebo Švajčiarska),

dieťa, o ktoré sa stará, má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,

nie je dôchodkovo poistenou osobou ako zamestnanec ani ako samostatne zárobkovo činná osoba,

nemá priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ani nedovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok,

a najmä: podá si prihlášku na dôchodkové poistenie.

Osoba, ktorá je zároveň sporiteľom, najneskôr v deň podania prihlášky na dôchodkové poistenie musí oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne skutočnosť, že sa rozhodla byť zúčastnená na starobnom dôchodkovom sporení z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa.
zdroj
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/povinnosti-socialna-poistovna/

eporadca povedal(a)...

Je to otázka pre Sociálnu poisťovňu. Tak len tak všeobecne.

Informačné povinnosti
Poistenkyňa je povinná preukázať príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne skutočnosti rozhodujúce na vznik, trvanie a na zánik nároku na dávku, na jej výplatu a jej sumu (zvyčajne do 8 dní). Pod rozhodujúcimi skutočnosťami sa myslí napríklad: narodenie dieťaťa, rodné číslo dieťaťa, narodenie dvojičiek, prevzatie dieťaťa, smrť dieťaťa, osamelosť a pod. Nahlásiť však treba aj zmenu skutočností ako napríklad zmena mena a priezviska, zmena adresy, na ktorej sa osoba zdržiava, nastúpenie do pracovného pomeru počas poberania materského a pod. Doklady musia byť pobočke Sociálnej poisťovne predložené spravidla do 3. až 5. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca.
Preto, či ste zamestnankyňa alebo SZČO, nezabudnite poslať Sociálnej poisťovni po narodení dieťaťa kópiu rodného listu (inak výplatu materského zastavia až do času, kým nepreukážete, že ste dieťa porodili).
Skončenie poberania materského nahlásite prostredníctvom tlačiva Registračný list fyzickej osoby.
zdroj: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/povinnosti-socialna-poistovna/

eporadca povedal(a)...

Zdôrazňujem, že na uvedené otázky získate odpoveď len v Sociálnej poisťovni.

Osoba, ktorá je zároveň sporiteľom, najneskôr v deň podania prihlášky na dôchodkové poistenie musí oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne skutočnosť, že sa rozhodla byť zúčastnená na starobnom dôchodkovom sporení z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa.
...
Dôchodkové poistenie zaniká dňom skončenia riadnej starostlivosti o dieťa, najneskôr dňom dovŕšenia šiestich rokov veku dieťaťa alebo 18 rokov veku dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. Nezaniká však automaticky, je potrebné sa odhlásiť, a to do 8 dní od skončenia riadnej starostlivosti o dieťa (napríklad pri nástupe do zamestnania) alebo do 8 dní odo dňa dovŕšenia šiestich rokov veku dieťaťa alebo 18 rokov veku dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.
zdroj:Zdroj: Sociálna poisťovňa
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/povinnosti-socialna-poistovna/